Stora roséguiden.
Rosévin blir alltmer populärt och inte bara något vi dricker under sommarmånaderna. Här får du en guide kring hur du väljer rosévin utefter mat, tillfälle och sammanhang.
Läs mer »Gravad lax med hovmästarsås som är enkel att laga och lika god året om. Passar utmärkt i sällskap med ett glas ljus rosé från Languedoc.
Idag bjuder Linnéa på en riktig favorit. Som passar precis lika bra till jul, påsk och midsommar. Eller bara för att det är så gott!
Att göra egen hovmästarsås är ruskigt enkelt. Så länge alla ingredienser håller samma temperatur vispas den snabbt ihop till en silkeslen sås.
Här kan du själv välja om du vill byta ut 1 msk vanlig senap mot sötsur, grovkornig eller dijon - ta det du gillar bäst. Även det vanliga sockret kan bytas ut mot t.ex. honung. Bara fantasin sätter gränser.
Den gravade laxen sköter sig själv i kylen när du väl fått på alla ingredienser. Använd gärna mittbiten av laxen eftersom den är jämnstor.
1 kg laxfilé i bit med skinn
4 msk salt
1 dl strösocker
2 tsk vitpeppar, grovkrossad
1 dl färsk dill
Torka laxen helt torr. Skär några snitt i skinnsidan med en vass kniv.
Blanda samman salt, socker, vitpeppar och dill. Gnid in detta ordentligt i laxen.
Dela laxen i två lika stora bitar och lägg ihop laxen med skinnsidan utåt. Lägg laxen i en plastpåse och förslut den väl. Placera laxen på en tallrik och låt stå kallt i kylskåp i 2 dygn. Vänd på laxen ett par gånger om dagen.
Skrapa bort överflödigt dill och salt från laxen. Använd en kniv med lång tunt blad (en sk. laxkniv), vinkla kniven något och skär runna skivor av laxen.
3 msk senap
1/2 msk strösocker
½ tsk salt
1 msk vitvinsvinäger
1 ½ dl solrosolja
ca 1 dl hackad, färsk dill
Blanda samman senap, socker, salt och vinäger i en skål. Vispa tills sockret smält helt.
Tillsätt oljan i en tunn stråle under konstant vispning. Fortsätt vispa tills du har en tjock och glansig sås.
Finhacka dillen och ha i den.
Smaka av och tillsätt eventuellt mer socker, salt eller vinäger.
91,00 kr
Ett trevligt rosévin som vi rekommenderar till gravad lax. Vinet har en fruktig smak med toner av hallon, röda vinbär, citrus och örter.
Rosévin blir alltmer populärt och inte bara något vi dricker under sommarmånaderna. Här får du en guide kring hur du väljer rosévin utefter mat, tillfälle och sammanhang.
Läs mer »Många förknippar rosévin med ljumma sommarkvällar i goda vänners lag och något passande tilltugg. Men rosé är också ett ypperligt vin till mat.
Läs mer »Att grilla fisk och skaldjur är otroligt gott och mångsidigt så här ger vi dig inspiration på 8 olika grillade fisk- och skaldjursrätter med tillhörande dryckestips.
Läs mer »