Gravad lax med hovmästarsås.

Gravad lax med hovmästarsås som är enkel att laga och lika god året om. Passar utmärkt i sällskap med ett glas ljus rosé från Languedoc.

Gravad lax med hovmästarsås
CHILL OUT Cuvée Rosé Pays d'Oc

CHILL OUT Cuvée Rosé Pays d'Oc

Frankrike

Systembolaget nr:

5638301

89,00 kr


Idag bjuder Linnéa på en riktig favorit. Som passar precis lika bra till jul, påsk och midsommar. Eller bara för att det är så gott!

Att göra egen hovmästarsås är ruskigt enkelt. Så länge alla ingredienser håller samma temperatur vispas den snabbt ihop till en silkeslen sås.

Här kan du själv välja om du vill byta ut 1 msk vanlig senap mot sötsur, grovkornig eller dijon - ta det du gillar bäst. Även det vanliga sockret kan bytas ut mot t.ex. honung. Bara fantasin sätter gränser.

Den gravade laxen sköter sig själv i kylen när du väl fått på alla ingredienser. Använd gärna mittbiten av laxen eftersom den är jämnstor.

Gravad lax:

Ingredienser

  • 1 kg laxfilé i bit med skinn

  • 4 msk salt

  • 1 dl strösocker

  • 2 tsk vitpeppar, grovkrossad

  • 1 dl färsk dill

Gör så här

    1. Torka laxen helt torr. Skär några snitt i skinnsidan med en vass kniv.

    2. Blanda samman salt, socker, vitpeppar och dill. Gnid in detta ordentligt i laxen.

    3. Dela laxen i två lika stora bitar och lägg ihop laxen med skinnsidan utåt. Lägg laxen i en plastpåse och förslut den väl. Placera laxen på en tallrik och låt stå kallt i kylskåp i 2 dygn. Vänd på laxen ett par gånger om dagen.

    4. Skrapa bort överflödigt dill och salt från laxen. Använd en kniv med lång tunt blad (en sk. laxkniv), vinkla kniven något och skär runna skivor av laxen.

Hovmästarsås:

Ingredienser

  • 3 msk senap

  • 1/2 msk strösocker

  • ½ tsk salt

  • 1 msk vitvinsvinäger

  • 1 ½ dl solrosolja

  • ca 1 dl hackad, färsk dill

Gör så här

    1. Blanda samman senap, socker, salt och vinäger i en skål. Vispa tills sockret smält helt.

    2. Tillsätt oljan i en tunn stråle under konstant vispning. Fortsätt vispa tills du har en tjock och glansig sås.

    3. Finhacka dillen och ha i den.

    4. Smaka av och tillsätt eventuellt mer socker, salt eller vinäger.

Vintips till gravad lax med hovmästarsås:

CHILL OUT Cuvée Rosé Pays d'Oc

89,00 kr


Ett trevligt rosévin som vi rekommenderar till gravad lax. Vinet har en fruktig smak med toner av hallon, röda vinbär, citrus och örter.