Grillad kyckling med rotfruktsstrips och guacamole på bondbönor.

Linnéa bjuder på grillmiddag med grillad kyckling med massor av härliga smaker. Till det gör hon pommes frites av rotfrukter och en egen, försvenskad version av den så populära guacamolen.  

Grillad kyckling med rotfruktsstrips och guacemole på bondbönor
CHILL OUT Shiraz California

CHILL OUT Shiraz California

USA

Systembolaget nr:

22826

79,00 kr


logo

4

logo

1 h 0 min

Det här är tiden lite mittemellan. När hösten anlänt men vi ändå kan ha riktigt fina, soliga dagar. Då är det perfekt att plocka fram grillen och bjuda på en härlig grillmiddag. Passa på att ta vara på höstens härliga råvaror och gör rotfruktsstrips i ugnen att servera till.

På grillen har jag lagt en hel kyckling. Det blir alltid en succé. Den här gången delade jag min hela kyckling eftersom jag tycker att det är lättare att få en jämnt grillad kyckling då. Jag gillar middagar som dessa, att medan kycklingen sköter sig själv på grillen hinner jag göra klart alla tillbehör. Till min grillade kyckling och rotfruktsstrips har jag gjort en svensk guacamole. Min variant av guacamole är gjord på bondbönor - hur gott som helst! Istället för att mixa ner vitlöken rå har den fått bakats i ugnen, vilket ger en mycket mildare och mjukare smak.

Grillad kyckling

Ingredienser

  • 1 hel kyckling, ca 1 1/2-2 kg

  • Olja

  • 2 msk rökigt paprikapulver

  • salt och svartpeppar

  • Chiliflakes

Gör så här

    1. Låt kycklingen bli rumstempererad. Torka den helt torr och lägg den med bröstsidan ned på en skärbräda.

    2. Dela hela kycklingen längs ryggbenet på båda sidor, så du skär ut ryggbenet.

    3. Gnid in hela kycklingen med olja och krydda sedan med paprikapulver, salt, peppar och chiliflakes. Arbeta in kryddorna i skinnet på båda sidor.

    4. Grilla på indirekt värme i cirka 45-50 minuter. Titta till kycklingen då och då så den inte bränns vid. Täck gärna över din grillade kyckling med folie och låt vila i 10 minuter innan servering.

Rotfruktsstrips

Ingredienser

  • 1/2 kg potatis

  • 4 stora morötter

  • 2 palsternackor

  • 1 butternut pumpa

  • 5 vitlöksklyftor

  • Olivolja

  • Salt

Gör så här

    1. Skala och skär potatis, morot och i stavar.

    2. Skala och kärna ur pumpan. Skär den i stavar.

    3. Lägg alla rotfrukter i kallt vatten vartefter.

    4. Häll av vattnet från rotsakerna och fördela dom jämnt över en ugnsplåt.

    5. Ringla över olja och salt. Placera sist ut vitlöksklyftorna.

    6. Ugnsrosta i 225° i cirka 35 minuter, eller tills de börjar få fin färg.

Guacemole på bondbönor

Ingredienser

  • Ca 300 g bondbönor (frysta går bra)

  • 5 vitlöksklyftor

  • Olivolja

  • 1/2 dl koriander eller persilja

  • Saft från 1/2 lime

  • Salt

  • Chiliflakes

Gör så här

    1. Koka bönorna enligt anvisningarna på påsen. Låt rinna av och svalna.

    2. Mixa bönorna med de ugnsbakade vitlöksklyftorna och olivolja till en krämig konsistens.

    3. Hacka koriander eller persilja och ha i tillsammans med lime, salt och en gnutta chiliflakes.

    4. Servera tillsammans med grillad kyckling och rotfruktsstrips.

Vin till grillad kyckling med rotfruktsstrips och guacemole:

CHILL OUT Shiraz California

79,00 kr


CHILL OUT Shiraz California har en stor, varm och fruktig doft med inslag av blåbär och körsbär. Fyllig och relativt mjuk smak med koncentrerad frukt där man finner inslag av körsbär, blåbär, björnbär och ek.

Recept: Linnéa Seidel