Att välja vin till olika rätter på kyckling.
Vilket vin du ska välja till kyckling beror på hur du tillagar, kryddar och smaksätter den. Här får du tips på vilka vintyper som passar till olika rätter.
Läs mer »Linnéa bjuder på grillmiddag med grillad kyckling med massor av härliga smaker. Till det gör hon pommes frites av rotfrukter och en egen, försvenskad version av den så populära guacamolen.
Det här är tiden lite mittemellan. När hösten anlänt men vi ändå kan ha riktigt fina, soliga dagar. Då är det perfekt att plocka fram grillen och bjuda på en härlig grillmiddag. Passa på att ta vara på höstens härliga råvaror och gör rotfruktsstrips i ugnen att servera till.
På grillen har jag lagt en hel kyckling. Det blir alltid en succé. Den här gången delade jag min hela kyckling eftersom jag tycker att det är lättare att få en jämnt grillad kyckling då. Jag gillar middagar som dessa, att medan kycklingen sköter sig själv på grillen hinner jag göra klart alla tillbehör. Till min grillade kyckling och rotfruktsstrips har jag gjort en svensk guacamole. Min variant av guacamole är gjord på bondbönor - hur gott som helst! Istället för att mixa ner vitlöken rå har den fått bakats i ugnen, vilket ger en mycket mildare och mjukare smak.
1 hel kyckling, ca 1 1/2-2 kg
Olja
2 msk rökigt paprikapulver
salt och svartpeppar
Chiliflakes
Låt kycklingen bli rumstempererad. Torka den helt torr och lägg den med bröstsidan ned på en skärbräda.
Dela hela kycklingen längs ryggbenet på båda sidor, så du skär ut ryggbenet.
Gnid in hela kycklingen med olja och krydda sedan med paprikapulver, salt, peppar och chiliflakes. Arbeta in kryddorna i skinnet på båda sidor.
Grilla på indirekt värme i cirka 45-50 minuter. Titta till kycklingen då och då så den inte bränns vid. Täck gärna över din grillade kyckling med folie och låt vila i 10 minuter innan servering.
1/2 kg potatis
4 stora morötter
2 palsternackor
1 butternut pumpa
5 vitlöksklyftor
Olivolja
Salt
Skala och skär potatis, morot och i stavar.
Skala och kärna ur pumpan. Skär den i stavar.
Lägg alla rotfrukter i kallt vatten vartefter.
Häll av vattnet från rotsakerna och fördela dom jämnt över en ugnsplåt.
Ringla över olja och salt. Placera sist ut vitlöksklyftorna.
Ugnsrosta i 225° i cirka 35 minuter, eller tills de börjar få fin färg.
Ca 300 g bondbönor (frysta går bra)
5 vitlöksklyftor
Olivolja
1/2 dl koriander eller persilja
Saft från 1/2 lime
Salt
Chiliflakes
Koka bönorna enligt anvisningarna på påsen. Låt rinna av och svalna.
Mixa bönorna med de ugnsbakade vitlöksklyftorna och olivolja till en krämig konsistens.
Hacka koriander eller persilja och ha i tillsammans med lime, salt och en gnutta chiliflakes.
Servera tillsammans med grillad kyckling och rotfruktsstrips.
79,00 kr
CHILL OUT Shiraz California har en stor, varm och fruktig doft med inslag av blåbär och körsbär. Fyllig och relativt mjuk smak med koncentrerad frukt där man finner inslag av körsbär, blåbär, björnbär och ek.
Recept: Linnéa Seidel
Vilket vin du ska välja till kyckling beror på hur du tillagar, kryddar och smaksätter den. Här får du tips på vilka vintyper som passar till olika rätter.
Läs mer »Prova Linnéas variant på italienska Pasta Alfredo med kyckling, som får en härlig sötma från lök och fyllighet från soltorkade tomater.
Läs mer »Saftig piccata på kyckling med den klassiska vin- och kaprissåsen är en makalöst god kombination. Servera med nykokt fettuccine eller ugnsrostad potatis.
Läs mer »En krämig risotto är alltid en god idé! Här serverad med rosmarinkryddad majskyckling och ett glas rött på druvan sangiovese.
Läs mer »