Grillad lammfilé med chimichurri och fänkålssallad.
Äntligen är grillsäsongen igång och idag bjuder vi på ett härligt recept på grillat lamm som serveras med en syrlig fänkålssallad, en god chimichurri och potatis.
Lammfilé:
Ingredienser
600 g lammfilé
1 kg potatis
flingsalt
Gör så här
Strö flingsalt över köttet ca 15 min innan tillagning.
Koka potatis i lättsaltat vatten.
Torka av saltet på köttet. Lägg på grillen eller stek i en grillpanna. Ta av filéen när temperaturen nått 60°c, då är den lätt rosa inuti.
Toppa det nygrillade köttet med chimichurri och servera med kokt potatis och fänkålssallad.
Chimichurri:
Ingredienser
1 1/2 dl finhackad persilja
1 bananschalottenlök
1 grön chili
1 stor vitlöksklyfta
1 dl olivolja
4 msk rödvinsvinäger
½ tsk salt
Gör så här
Hacka persilja, bananschalottenlök, grön chili och vitlök fint.
Blanda ner i en liten skål tillsammans med olivolja, rödvinsvinäger och salt.
Fänkålssallad:
Ingredienser
1 fänkål
1/2 vitkålshuvud
1 knippe koriander
1/2 msk citron
olivolja
salt
Gör så här
Hyvla fänkål och vitkål tunt med en mandolin eller en osthyvel.
Hacka koriander grovt och lägg i en skål tillsammans med kålen.
Smaka av med citron, olivolja och salt.
Vintips till grillad lammfilé:
Tarapacá Biodiversity Cabernet Sauvignon Syrah
122,00 kr
Servera Tarapacá Biodiversity Cabernet Sauvignon Syrah till det grillade lammet. Vinet har en mjuk och fruktig smak med inslag av mörka frukter och bär samt ett stänk av vanilj, svartpeppar och lakrits. Vinet har en bra balans och smaklängd, speciellt i relation till det fördelaktiga priset.