Grillad lax med krossad potatis och örtsmör.

Den här grillade laxsidan serveras med krossad färskpotatis och ett härligt örtsmör. Linnéa ger även sina bästa tips för hur du lyckas med laxen.

Grillad lax med krossad potatis
Campillo Blanco

Campillo Blanco

Frankrike

Systembolaget nr:

2471

129,00 kr


logo

4

logo

1 h 0 min

När man ska grilla lax brukar det bli allra bäst att grilla en hel laxsida med skinnet kvar. Laxen grillar du då med fördel på indirekt värme, vilket betyder att du har glöden i ena delen av grillen och det du grillar på andra delen. Lägg laxen med skinnsidan ned och sätt på locket på grillen så är den klar på bara 20 minuter. Till detta är det fint att servera krossad potatis i ugn och under sommaren är det gott att använda sig av färskpotatis!Låt gärna laxen vila under folie ca 15 minuter innan den serveras. Då blir den som allra bäst tycker jag. Jag vände min lax de sista minutrarna bara för att få lite fina grillränder på ovansidan. Men det är absolut inte måste!

Grillad lax:

Ingredienser

  • 1 färsk, hel laxsida

  • 1/2 dl olivolja

  • 2 tsk flingsalt

  • 1/2 citron

Gör så här

    1. Torka laxen helt torr. Blanda samman olja, flingsalt och citron. Gnid in laxen med detta.

    2. Grilla laxen med skinnsidan ned i cirka 20 minuter på indirekt värme. Tag av och täck laxen med folie.

Krossad potatis:

Ingredienser

  • ca 1 kg färskpotatis

  • 100 g mjukt smör

  • 2 vitlöksklyftor

  • 3 stjälkar salladslök

  • färsk persilja

  • 1 dl finriven parmesan

Gör så här

    1. Koka potatisen helt mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av en stund

    2. Lägg potatisarna i en ugnsfast form och tryck till dom med hjälp av baksidan av en träslev så de krossas lätt. Blanda samman smör, finhackad vitlök, finhackad salladslök och persilja. Klicka ut detta över potatisarna. Strö sist över lite finriven parmesan.

    3. Värm ugnen till 225°C och gratinera potatisarna i ugnen i cirka 20 minuter eller tills ytan blivit krispig.

Vin till laxen:

Campillo Blanco

129,00 kr


Ett intensivt och öppet vin med toner av söt honung, vita blommor, vanilj. Vinet är runt och elegant med en frisk syra och ett långt avslut. Passar exempelvis till fisk och skaldjur, getost och Roquefort, basilikapasta, stekta tomater eller grönsaker.

Recept: Linnéa Seidel