Grillad picanha med rostad potatissallad och rosépepparsås.

Tro det eller ej, men snart är grillsäsongen här och det är dags att hitta något gott att grilla. Här har Linnéa valt den typiskt brasilianska köttbiten picanha om hon serverar med en god potatissallad.

Grillad picanha med potatissallad.
Finca el Puig

Finca el Puig

Spanien

Systembolaget nr:

2737

249,00 kr

269,00 kr


logo

4

logo

1 h 0 min

Picanha en omtyckt köttdetalj som är vanlig i Brasilien och passar utmärkt att grilla. På svenska kan detaljen även heta rostlock med kappa. Den grillas med fördel hel till önskad innertemperatur. Låt vila en stund och skär i tunna skivor.

När jag gör rostad potatissallad, eller vilken slags potatissallad som helst faktiskt, tycker jag det är gott att använda mig av någon form av delikatesspotatis. Redan från start har potatissalladen fått en god grundsmak i potatisen. Jag rostar en hel vitlök som jag sedan blandar ut i potatisen. Den blir ljuvligt mjuk, söt och fantastiskt god!

Linnéa

Grillad picanha:

Ingredienser

  • ca 1 kg picanha

  • olja

  • salt och svartpeppar

Gör så här

    1. Torka köttet helt torrt och klappa in det med salt och svartpeppar.

    2. Grilla köttet med fettkappan ned på direkt värme tills den fått fin färg, vänd på köttbiten och låt den få en fin färg även på den sidan också.

    3. Lägg över köttet på indirekt värme och låt det stekas till önskad innertemperatur. Låt vila i ca 10 minuter innan du skär köttet i ca 0,5 cm breda skivor.

Rostad potatissallad:

Ingredienser

  • ca 700 g delikatesspotatis

  • färsk persilja

  • 2 stjälkar salladslök

  • ca 50 g parmesan

  • 200 g små tomater

  • 1 hel vitlök

  • olja

  • salt

Gör så här

    1. Skiva potatisen i ca 0,5 cm tjocka skivor. Lägg ut i en ugnsfast form.

    2. Finhacka färsk persilja, blanda i potatisen tillsammans med olja och salt. Rör om väl. Rosta potatisen i 225°C i cirka 40 minuter eller tills den är helt tillagad och börjar få fin färg.

    3. Lägg tomaterna i en annan ugnsfast form. Lägg den hela vitlöken i formen. Ringla över olja och baka i 225°C i cirka 20 minuter eller tills tomater och vitlök mjuknat helt.

    4. Pressa/tryck ur de mjuka vitlöksklyftorna och blanda med potatisen.

    5. Finhacka salladslök och blanda i den. Toppa den rostade potatissalladen med de rostade tomaterna och flagor av parmesan.

Rosépepparsås:

Ingredienser

  • 1 gul lök

  • 2 msk smör

  • 1 msk krossade rosépepparkorn

  • 1 dl buljong

  • 4 dl grädde

  • salt

Gör så här

    1. Finhacka en gul lök. Stek i smör utan att löken får färg.

    2. Krossa rosépeppar och låt steka med löken en stund.

    3. Slå på buljong och grädde. Sjud såsen i cirka 10 minuter.

    4. Sila av såsen. Dekorera med hela rosépepparkorn.

Vintips till grillad picanha:

Finca el Puig

249,00 kr

269,00 kr


Till det grillade köttet och potatissalladen passar ett energiskt rödvin som Priorat-vinet Finca el Puig. Ett fruktigt, runt, välbalanserat vin med mogna, mjuka tanniner och välintegrerade ekfat. Bra syra och lång, fin avslutning.

Recept: Linnéa Seidel