Grillad ryggbiff med confiterad potatis, sotad sparrisbroccoli och friterad palsternacka.

Bjud in till grillkväll och servera den här underbart goda ryggbiffen som serveras med confiterad potatis, sotad sparrisbroccoli, friterad palsternacka och en krämig sås. En riktig festmåltid helt enkelt.

Grillad ryggbiff med confiterad potatis, sotad sparrisbroccoli och friterad palsternacka
Xavier Vignon Cairanne

Xavier Vignon Cairanne

Frankrike

Systembolaget nr:

57106

200,00 kr


logo

4

logo

2 h 0 min

Att confitera är en gammal konserveringsmetod där man förr ofta använde ankfett, vilket tillför en helt fantastisk smak. Men eftersom ankfett kanske inte hör till stapelvarorna i dagens kök går det bra att använda annan olja. Till exempel rapsolja som används här. Du kan sätta potatisen i en vid kastrull på spisen, men smidigast är att använda ugnen. Köttet tillagas på en grill med lock. Då kan du först ge det fin yta direkt ovanför glöden, för att sedan låta det gå klart på indirekt värme. Jag brukar ta av köttet när det har ca 3-4 grader kvar innan det uppnått rätt temperatur. Rare: 55°C Medium: 60°C Well done: 70°C

Confiterad potatis:

Ingredienser

  • 900 g delikatesspotatis (små potatisar)

  • rapsolja

  • rosmarinkvistar

  • 3 vitlöksklyftor

Gör så här

    1. Skölj av potatisarna och picka skalet på dom med en gaffel. Lägg i en ugnsfast form. Häll över rapsolja så att det täcker potatisarna. Se till att formen är ett par, 3 cm högre än kanten på oljan.

    2. Värm ugnen till 150 °C och sätt in formen med potatis. Låt potatisen få en karamelliserad yta, ca 2 timmar i ugnen.

Grillad ryggbiff:

Ingredienser

  • 600 g ryggbiff

  • salt och svartpeppar

Gör så här

    1. Låt köttet bli helt rumstempererat. Torka torrt och klappa in salt och peppar i köttet. Sätt i en termometer.

    2. Grilla först köttet över direkt värme (alltså direkt över glöden) tills den fått fin färg på båda sidor.

    3. Tag sedan av köttet och låt det gå klart på indirekt värme (alltså bredvid glöden).

Friterad palsternacka:

Ingredienser

  • 300 g palsternacka

  • 4 dl olja att friterna i

  • saltgurka

  • färska örter

Gör så här

    1. Skala palsternackan och skiva den tunt med skalaren.

    2. Hetta upp oljan och lägg i strimlorna av palsternacka. Fritera tills de får en gyllene färg, se upp mot slutet så de inte bränns vid.

    3. Strö över salt och finhackade färska örter.

Grillad sparrisbroccoli:

Ingredienser

  • 200 g sparrisbroccoli

  • 1 purjolök

  • 1/2 dl citronolivolja

  • salt

Gör så här

    1. Dela broccolin och purjolöken på längden. Ringla över olja och salt. Låt gärna detta stå och marinera en stund.

    2. Grilla tills broccoli och purjolök får fin färg och mjuknar.

Sås:

Ingredienser

  • 2 dl fullfet créme fraîche

  • 2 tsk pesto av soltorkade tomater

  • 1 dl finriven smakrik ost (typ Västerbottenost)

  • 1 tsk örtsalt

Gör så här

    1. Blanda samman créme fraîche, pesto, ost och salt.

    2. Låt gärna stå en stund i kylen innan servering.

Vintips till grillad ryggbiff med confiterad potatis:

Xavier Vignon Cairanne

200,00 kr


Xavier Vignon Cairanne är ett utmärkt vin till grillat kött. Vinet har en nyanserad och intensiv doft med inslag av hallon och andra röda bär, mörka körsbär samt en fläkt av ceder och läder. Smaken är fyllig och intensiv med tanniner som är stadiga men mogna och finkorniga. Vinet har en lång eftersmak där man finner både mörka bär, hallon, svartpeppar samt ett stråk av ceder.

Recept: Linnéa Seidel