Grillad sparris med Västerbottenskräm och pocherat ägg

Grillad sparris som serveras med en smakrik ostkräm och pocherat ägg - en härligt "vårig" rätt framtagen att passa extra bra till O.P. Petronella akvavit.

Grillad sparris med Västerbottenskräm
logo

4

logo

0 h 30 min

Njut av primörnas primör - sparris! I detta smakrika recept serveras denna läckerhet grillad i sällskap med en krämig röra och krispig crudité med äpple. Rätten är speciellt framtagen för att matchas med O.P. Anderson Petronella och blir en given favorit på påskbordet.

Västerbottenskräm:

Ingredienser

  • 2 dl smetana

  • 1 dl turkisk yoghurt

  • 150 g riven Västerbottensost

  • salt och nymald svartpeppar

Gör så här

    1. Mixa smetana, yoghurt och Västerbottensost i matberedare.

    2. Smaka av med salt och nymald peppar.

Pocherat ägg:

Ingredienser

  • 4 ägg

  • 2 liter vatten

  • 4 msk ättiksprit 12%

Gör så här

    1. Häll hälften av ättikan i en skål och knäck i äggen, var försiktig så inte äggulan går sönder. Häll resten av ättikan över och låt stå ca 5 minuter.

    2. Koka upp en kastrull med vatten.

    3. Häll försiktigt i äggen och ättikan ner i det kokande vattnet och låt sjuda 3-4 minuter.

    4. Lossa äggen försiktigt från varandra, lyft upp äggen med en hålslev och lägg i en bunke med kallt vatten. Låt äggen ligga i det kalla vattnet någon minut.

    5. Ta upp äggen och putsa dem, lägg på en tallrik med hushållspapper.

Cruditésallad:

Ingredienser

  • 1 liten fänkål

  • 4 rädisor

  • ½ Granny Smith äpple

  • zest & juice från ½ citron

  • salt och nymald svartpeppar

Gör så här

    1. Hyvla fänkål, rädisor och äpple tunt på mandolin.

    2. Blanda med finrivet citronskal, citronjuice och olivolja.

    3. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.

Grillad sparris:

Ingredienser

  • 3 knippen grön sparris, à 250 g

  • olivolja

Gör så här

    1. Bryt av den nedersta delen av sparrisen och grilla hastigt i het panna.

    2. Ringla lite olivolja över sparrisen, salta och peppra.

Till servering:

Ingredienser

  • ½ dl grovhackad rostad sötmandel

  • 1 ask smörgåskrasse

  • danskt rågbröd eller rostat surdegsbröd

Gör så här

    1. Lägg en stor klick Västerbottenskräm på varje tallrik.

    2. Lägg på grillad sparris och pocherat ägg, strössla över sötmandel och klipp över rejält med smörgåskrasse.

    3. Lägg på cruditésalladen och ringla över en god olivolja.

    4. Servera med danskt rågbröd eller rostat surdegsbröd.

O.P. Anderson Petronella, ekologiskt, 350 ml

147,00 kr


Sveriges mest älskade akvavit, O.P. Anderson, i en variant för oss som tycker att nubben kan bli lite väl alkoholstark. Petronella har bara 30% alkohol och utöver de klassiska akvavitkryddorna kummin, anis och fänkål har den smaksatts med äpple. Du kan dessutom göra som de trendigaste barerna och använda den i drinkar.