Grillad tilapia med ruccolapesto och ljummen sommarsallad.

Att grilla fisk är otroligt gott! Här har Linnéa gjort en fiskrätt med tilapia, som får smak av lime, som serveras med en nötig ruccolapesto och ljummen sommarsallad.

Grillad tilapia med ruccolapesto.
Laroche Bourgogne Réserve

Laroche Bourgogne Réserve

Frankrike

Systembolaget nr:

562101

141,00 kr


Gustave Lorentz Riesling Réserve, 750ml

Gustave Lorentz Riesling Réserve, 750ml

Frankrike

Systembolaget nr:

2225701

121,00 kr


CHILL OUT Chardonnay Australia

CHILL OUT Chardonnay Australia

Australien

Systembolaget nr:

2228008

247,00 kr


logo

1 h 0 min

Att grilla fisk kan ibland kännas lite skrämmande. För visst har man stått där och svurit en ramsa eller två när fisken fastnat i gallret och inte alls blir sådär snyggt grillad som man tänkt sig. Lösningen? Lägg ut ett lager med limeskivor och grilla fisken på dem. Du vänder fisken lätt som en plätt och den får finfin smak från citrusfrukterna.

Pesto på ruccola är en storfavorit hos mig. Men jag bryter gärna av med lite smak från både basilika och persilja, då blir den lite mindre pepprig i smaken.

/Linnéa

Ruccolapesto:

Ingredienser

  • 2 dl solroskärnor

  • 2 vitlöksklyftor

  • 100 g ruccola

  • ca 25 g basilika

  • ca 25 g persilja

  • 50 g parmesan

  • ca 1 dl olivolja

  • skal och saft från 1 citron

  • örtsalt

Gör så här

    1. Rosta solroskärnorna lätt i en torr stekpanna. Låt svalna helt.

    2. Skala vitlök och lägg i en matberedare tillsammans med solroskärnor. Mixa tills vitlöken krossats.

    3. Tillsätt ruccola, basilika, persilja, parmesan och olivolja. Mixa till önskad konsistens.

    4. Smaka av med citron och örtsalt.

Ljummen sommarsallad:

Ingredienser

  • 150 g sockerärtor

  • 250 g sparris

  • 100 g smör

  • 6 st kokta potatisar

  • örtsalt

  • färska örter

  • 2 persikor

Gör så här

    1. Dela sockerärtorna och skär ner sparrisen i ca 3 cm långa bitar. Förväll i lättsaltat vatten.

    2. Bryn smöret.

    3. Skiva potatisarna. Ha upp de förvällda grönsakerna i en stekpanna. Blanda i potatisen och slå på det brynta smöret. Stek på medelvärme tills grönsaker och potatis sugit upp allt smör.

    4. Smaka av med örtsalt och färska örter. Klyfta persikorna och blanda i salladen precis innan servering.

Grillad tilapia:

Ingredienser

  • 4 st tilapiafiléer

  • färsk persilja

  • färsk gräslök

  • olivolja

  • saft från 1 lime

  • ca 4 lime

Gör så här

    1. Lägg fiskfiléerna i en ugnsfast form. Finhacka persilja och gräslök. Strö detta över fisken.

    2. Ringla över olja och saft från 1 lime. Låt marinera i cirka 30 minuter. Vänd fiskfiléerna efter halva tiden.

    3. Skiva limen och lägg ut på den heta grillen. Lägg på fiskfiléerna och grilla i cirka 4 minuter, vänd sedan fisken och låt den tillagas på andra sidan.

Vintips till tilapian:

Laroche Bourgogne Réserve

141,00 kr


Laroche Bourgogne Réserve har en inbjudande, fruktig och nyansrik doft med inslag av fat. Smaken är fruktig, och frisk med toner av fat, gröna äpplen, ananas, kryddor och citron. Passar utmärkt till grillade eller halstrade anrättningar med fisk och skaldjur.

Gustave Lorentz Riesling Réserve, 750ml

121,00 kr


Gustave Lorentz Riesling Réserve har en torr och frisk smak med inslag av melon, lätt kryddighet, nektarin och lime, bra koncentration och smaklängd. Perfekt som apéritif eller till fisk och skaldjur.

CHILL OUT Chardonnay Australia

247,00 kr


Denna australienska chardonnay har en trevlig balans mellan fruktiga toner och kryddighet från eklagringen. Vinet umgås på bästa sätt med både stekt och grillad fisk samt ljust kött.

Recept: Linnéa Seidel

Silltårta med tre sorters sill.

Silltårta


En spännande variant på silltårta som kan göras i portionsstorlek. Linnéa har använt tre sorters sill och hönökaka till denna skapelse, och till detta serverar vi gärna en god snaps!

Läs mer »