Grillad tonfisk med mango- och avokadosalsa.

Grillsäsongen är äntligen igång och vad är egentligen godare än grillad tonfisk? Här matchas tonfisken med goda tillbehör som salsa gjord på mango, avokado och gurka.

Grillad tonfisk med tillbehör, på stenskiva med sås i skål bredvid.
Aveleda Alvarinho

Aveleda Alvarinho

Portugal

Systembolaget nr:

73576

119,00 kr


logo

4

logo

1 h 30 min

När det kommer till att grilla tonfisk finns det bara en sak man ska se upp med. Och det är att grilla den för länge så den blir torr. Man kan även steka tonfisk snabbt om det inte är grillväder.

Tonfisk ska ha ett yttre hölje som är tillagat, men en fin rödrosa kärna i mitten. Se till att grillen är riktigt varm, då får du en fin grillad yta snabbt utan att hela köttbiten hinner bli tillagad. Till tonfisken har jag gjort en av mina favoriter bland tillbehör, nämligen mango- och avokadosalsa. Då behövs ingen sås. Jag brukar alltid ha i lite gurka i salsan - det bryter av fint med sin krispiga textur mot den mjuka mangon och avokadon.

Grillad tonfisk:

Ingredienser

  • 4 bitar färsk tonfisk

  • salt

  • 0,5 dl olja

  • 1 citron

Gör så här

    1. Riv skalet och pressa saften ur citronen. Blanda detta med lite salt och olja. Låt tonfisken marinera i detta i cirka 1 timme

    2. Grilla tonfisken snabbt på hög värme, cirka 1 minut/ sida beroende på hur tjock skivan av tonfisk är.

    3. Låt vila något och skär sedan upp i skivor.

    4. Passa gärna på att grilla citronen, jättegott att pressa över tonfisken!

Mango- och avokadosalsa:

Ingredienser

  • 3 st avokado

  • ca 500 g mango

  • en halv gurka

  • 2 lime

  • 2 msk olja

  • chiliflakes

  • 0,5 dl vita sesamfrön

  • 60 g sallad av valfri sort

Gör så här

    1. Skala och skär avokado och mango i bitar. Skär gurkan i något mindre bitar. Blanda ihop tillsammans med saften från 2 lime, olja och lite chiliflakes.

    2. Torrosta sesamfrön på medelvärme tills de börjar få lite färg.

    3. Lägg upp lite sallad på en tallrik, lägg på grillad tonfisk och toppa med lite rostade sesamfrön.

    4. Servera!

Vintips till grillad tonfisk:

Aveleda Alvarinho

119,00 kr


Aveleda Alvarinho passar utmärkt till grillad tonfisk och mangosalsa. Vinet har en frisk och fruktig doft med fina inslag av lime, citron, passionsfrukt och en fläkt av vita blommor. Smaken är frisk, torr och fruktig med toner av citron, mandarin, mineral och en sträng av citrusskal och blommor.

Gillade du grillad tonfisk? Se också:

Recept: Linnéa Seidel

Tonfiskpoke

Tuna Poke.


Erik Videgård har gjort ett ursprungligt och enkelt recept på tonfiskpoke som passar både som förrätt och huvudrätt. 

Läs mer »