Grillade kingsize räkor med het och syrlig papayasallad.

Christin Kashou vann Sveriges Mästerkock 2021 och arbetar nu som Junior souschef på restaurangen Surfers i Stockholm. Hon har här tagit fram ett underbart asiatiskt recept på grillade kingsize räkor som serveras med en syrlig papayasallad.

Jätteräkor och papayasallad
YOKO Riesling

YOKO Riesling

Tyskland

Systembolaget nr:

52967

135,00 kr


logo

2

logo

1 h 0 min

Mat och vin i kombination är något jag tycker är jätteintressant och det allra bästa tipset jag kan ge er är att smaka på vinet först och sen laga maten. När det kommer till asiatisk mat finns det en tumregel som jag tycker att det är bra att hålla koll på! Sötma i vinet dämpar känslan av både syra, sötma och hetta i maten. Som många av er vet tycker jag om stark mat och framförallt asiatiskt och därför är detta vin en riktig höjdare när det kommer till fisk och skaldjur, men också lite starkare asiatiska rätter. Därför har jag valt att matcha det här vinet med grillad kingsize räkor och en het och syrlig papayasallad.

Marinerade och grillade räkor:

Ingredienser

  • 6 st kingsize räkor

  • 1 msk rapsolja

  • 2 msk finhackad vitlök

  • 1 dl ostronsås

  • 1 msk fisksås

  • limejuice från 1 lime

  • 1 tsk salt

Gör så här

    1. Blanda samman alla ingredienser till marinaden och marinera räkorna i minst en timme eller över natten i kylen.

    2. Grilla sedan räkorna i ca 3-4 minuter på vardera sida, beror givetvis på hur stora räkorna är.

    3. Servera med limeklyftor.

Papayasallad:

Ingredienser

  • 1 omogen papaya

  • 3 st vitlöksklyftor

  • 2-4 st thai chili, beroende på hetta

  • 2 st lime, klyftor

  • 2-3 msk fisksås

  • 1 msk palmsocker

  • 1 knippe koriander

  • 6 haricots verts

  • 2 msk rostade jordnötter

  • 6 cocktailtomater

Gör så här

    1. Skala papayan och skär i tunna strimlor antigen med kniv eller mandolin. Krossa vitlök och chili i en mortel. Tillsätt sedan papayan och mortla lite till.

    2. Pressa därefter i limen och lägg sedan i. Tillsätt fisksås och palmsocker och blanda runt med en stor sked.

    3. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och mortla lätt.

    4. Smaka av och servera med räkorna.

Vintips till grillade kingsize räkor med papayasallad:

YOKO Riesling

135,00 kr


YOKO Riesling har en intensiv doft med inslag av apelsinblom, lime, honungsmelon, tropisk frukt, och ett stråk av kryddor. Smaken är fruktig med en liten fruktsötma som balanseras på bästa sätt med den friska syran. Vinet har en bra smaklängd och det finns toner av både melon, lime, mineral och en fläkt av blommor.

Recept: Christin Kashou

YOKO vinserie till asiatisk mat

YOKO


Vinserien YOKO har som mål att erbjuda de perfekta dryckerna till asiatisk mat. Erfarna vininköpare, med Master of Wine Julie Nyheim i spetsen, letar land och rike runt efter de bästa produkterna.  

Läs mer »