Grillspett med krämig dillpotatis och saltgurka.

Grillspett är alltid populärt på grillkvällen. Här har matkreatören Caroline Hofberg, bakom bloggen Caroline i Köket, gjort ett recept på spett som hon serverar med en krämig potatissallad.

Grillspett och dillpotatis
logo

4

logo

0 h 40 min

Äntligen ljus och värme, och sommarens långa grillfest kan börja! Att samlas runt grillen ger alltid samma sköna känsla och de lockande dofterna får det att vattnas i munnen. Själv gillar jag allt som går att förbereda och bjuder gärna på något som passar i mitt lite enklare sommarkök.

Grillspett är en personlig favorit, lika behändigt att grilla på picknicken som när man blir många. Och dessutom kan man välja ingredienser efter smak och tillgång. Kanske entrecôte och rökt sidfläsk passar de vuxna smaklökarna, men fläskkarré och korv är mer attraktivt för barn.

Även en sallad på färskpotatis är ett praktiskt val som passar för sommarens olika aktiviteter. Den här varianten har en krämig dressing vilket gör det extra enkelt ­– ingen extra sås behövs. Svenska smaker som dill, gräslök, grov senap och ansjovis är för mig självklara smaksättare till en svensk sommarmiddag.

/Caroline

Grillspett:

Ingredienser

  • 600 g nötkött, t.ex. entrecôte, ryggbiff eller fläskkarré

  • 150–200 g rökt sidfläsk i bit eller valfri korv

  • salt och svartpeppar från pepparkvarn

  • 8 grillspett

Gör så här

    1. Skär kött och fläsk eller korv i mindre bitar.

    2. Varva valfria ingredienser på spett. Om grillspett av trä används – blötlägg dem i kallt vatten en stund, då bränner de inte så lätt.

    3. Grilla spetten hastigt runtom. Nötkött får gärna ha en rå kärna i mitten, men fläskköttet ska vara precis genomstekt. Krydda med salt och peppar.

Krämig dillpotatis:

Ingredienser

  • ca 800 g kokt kall färskpotatis

  • 1 liten hackad rödlök

  • 1 dl hackad gräslök

  • 4 hela saltgurkor i stavar

  • ca 7 dl löst packad babyspenat

  • 2 äggulor

  • 1 tsk pressad citron

  • 1 riven vitlöksklyfta

  • 2 tsk grov skånsk senap

  • 4 ansjovisfiléer

  • 1,5 dl hackad dill

  • 1,5 dl rapsolja

  • 2 msk vatten

  • salt och peppar

Gör så här

    1. Börja med dressingen: Mixa äggulor, citron, vitlök, senap, ansjovis och dill med mixerstav i en hög smal skål.

    2. Tillsätt oljan droppvis och mixa till en tjock kräm. Blanda i vattnet och smaka av med salt och peppar.

    3. Skär potatisen i bitar och blanda med dressingen. Vänd ner rödlök, gräslök, gurka och spenat strax före servering.

Vin till grillspetten:

Recept: Caroline i Köket