Grönkålspaj med prästost på julbordet.
Linnéas krämiga grönkålspaj innehåller prästost och grädde. Ett grönt alternativ till julen, men som är lika god året runt.
Pajdeg
Ingredienser
3 1/2 dl vetemjöl
125 g smör
ca 3 msk vatten
Gör så här
Finfördela det kalla smöret i vetemjölet och arbeta snabbt ihop till en smulig deg.
Tillsätt vattnet, en matsked i taget, och arbeta degen precis så den går ihop. Plasta in och låt vila svalt i ca 20 minuter.
Kavla ut den kylda degen på mjölat bord, rulla upp degen på kaveln och lägg över den i pajskalet. Trimma kanterna och nagga botten.
Förgrädda i ca 15 minuter i 200 °C.
Fyllning till grönkålspajen
Ingredienser
250 g färsk grönkål, skuren i småbitar
2 st rödlökar
smör
salt & peppar
2 dl riven prästost
3 ägg
3 dl vispgrädde
Gör så här
Koka grönkålen i rikligt med vatten tills den mjuknat, ca 5-7 minuter. Häll av vattnet och låt kålen ånga av en stund.
Skala och strimla löken. Stek den tillsammans med kålen i en klick smör på medelvärme i cirka 10 minuter. Rör om så att inget bränns vid. Smaka av med salt och peppar.
Lägg grönkålsfyllningen i det förgräddade skalet. Strö över osten. Blanda samman ägg och grädde. Häll det över kålen.
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter i 200°C. Servera gärna pajen ljummen.
CHILL OUT Cabernet Sauvignon Australia
220,00 kr
Söker du en röd box till julmaten är det här ett bra val. Medelfylligt, kryddigt med en generös smak med bra vinbärskaraktär och inslag av svartpeppar och örter. Gjord på 100% Cabernet Sauvignon.
Snittar med matjessill och creme fraîche med saffran.
Tunnbrödsnittar med ren eller rostbiff.
Lättfixad krämig sill med smak av apelsin.
Ugnsrostad brysselkål med bacon och honung.
Brysselkål har en given plats på julbordet. Här har brysselkålen ugnsrostats och serveras med både bacon och granatäpple.
Läs mer »