Gulaschsoppa.

Värm dig med en kryddig gulaschsoppa i höstmörkret. En ungersk rätt med smak av bland annat paprika och kummin och med vinterns rotfrukter.

Linnéas gulaschsoppa.
CHILL OUT Cabernet Sauvignon Australia

CHILL OUT Cabernet Sauvignon Australia

Australien

Systembolaget nr:

6873

239,00 kr


logo

6

logo

3 h 0 min

Gulaschsoppa är ett måste varje år under de kyligare månaderna. Denna Ungerns nationalrätt kan tillagas på många olika vis, men en gemensam nämnare brukar vara kryddorna paprika och kummin. Alltså inte spiskumminen vi använder till tacos. Utan helt vanlig, mald kummin.

Hur länge grytan behöver koka beror helt på vilket slags kött du använder och hur stora bitar du skär i ordning. Men mellan 1-2 timmar på spisen brukar bara lagom. Jag gillar att ha potatis och morötter i grytan. Men beroende på vart man hittar inspiration ifrån kan du även se olika former av pasta i eller till soppan.

Soppan kan förberedas i förväg, ha bara i potatis och morötter samma dag som soppan serveras och låt dem koka klart i soppan.

Linnéa

Gulaschsoppa:

Ingredienser

  • 800 g grytbitar av nöt

  • smör att steka i

  • 1 gul lök

  • 2 vitlöksklyftor

  • 2 stjälkar selleri

  • 2 msk paprikapulver

  • 1 tsk mald kummin

  • 2 köttbuljongtärningar

  • 2 msk tomatpuré

  • 400 g krossade tomater

  • ca 6 dl vatten

  • 3 lagerblad

  • 4 medelstora potatisar

  • 2 morötter

  • 2 paprikor

  • salt & svartpeppar

  • 2 dl naturell yoghurt

Gör så här

    1. Bryn köttet i omgångar i smör. Skala och finhacka lök och vitlök. Låt det steka med köttet.

    2. Skiva sellerin tunt och ha i den med paprika, kummin och buljongtärningarna.

    3. Stek i ytterligare några minuter innan du har i tomatpuré, krossade tomater, vatten och lagerblad.

    4. Låt allt koka upp och sedan koka under lock tills köttet är mört, ca 1-2 timmar beroende på hur stora bitar kött du har.

    5. Skala och dela potatisarna i jämnstora bitar. Skala och slanta morötterna. Ha i detta i grytan och koka tills potatis och morötter är mjuka, ca 20 minuter.

    6. Dela och kärna ur paprikan, skär i bitar och låt den koka med sista minutrarna. Smaka av med salt och peppar. Späd soppan med mer vatten om den känns för tjock när potatis och morötter kokat med.

    7. Servera soppan med naturell yoghurt och toppa med färsk persilja.

Vin till gulaschsoppa:

CHILL OUT Cabernet Sauvignon Australia

239,00 kr


Till en mustig soppa passar ett mustigt rödvin. i CHILL OUT Australia möter du ett smakrikt, generöst rött vin med mörka bär såsom björnbär, mörka körsbär och svarta vinbär. Medelfylligt vin med lång, generös eftersmak och härlig fruktsötma och en elegant örtighet.

Recept: Linnéa Seidel