Gyoza – hemgjorda dumplings.

Dumplings, eller gyoza, är fyllda degknyten som kan göras med kött eller utan och ofta fylls med olika grönsaker och kryddor. Här har Linnéa visat att det inte alls är svårt att göra dumplings hemma.

Hemgjorda dumplings, eller gyoza.
logo

50

logo

1 h 0 min

Jag brukar använda spetskål till dessa dumplings. Jag gillar den lite mjukare och mer följsamma kålen än vanlig vitkål. Men det är som alltid en smaksak.

Gyozapapper eller plattor finns i välsorterade mataffärer eller i din asiatiska matbutik. De är verkligen enkla att använda och gör tillverkningen av dina dumplings så mycket enklare. Rekommenderas varmt!

Gyoza – hemgjorda dumplings:

Ingredienser

  • 350 g fläskfärs

  • 3 msk japansk soja

  • 2 tsk sesamolja

  • 1 tsk fisksås

  • 3 msk finhackad ingefära

  • 2 klyftor vitlök

  • 3 salladslökar

  • 1 nypa chiliflakes

  • 2 dl finstrimlad spetskål

  • ca 50 gyozapapper

Gör så här

    1. Ha upp fläskfärs i en skål. Blanda i soja, sesamolja, fisksås och ingefära.

    2. Skala och pressa vitlöken, strimla salladslöken fint. Blanda detta i färsen tillsammans med lite chiliflakes.

    3. Ha sist i den finstrimlade kålen. Låt gärna stå i kylen en stund så blir färsen mer lätthanterlig.

    4. Fyll gyozapapper med ungefär en rågad tesked fyllning. Fukta kanterna med vatten och vik ihop till ett halvmåneformat knyte.

    5. Stek dina dumplings i olja i cirka 2 minuter på hög värme. Tillsätt sedan vatten så det täcker botten på stekpannan. Sätt på ett lock och låt dina dumplings ångas i ca 4 minuter. Tag av locket och låt allt vatten dunsta bort och dumpningarna få en frasig yta.

Sötstark dippsås:

Ingredienser

  • 5 msk risvinäger

  • 5 msk japans soja

  • 1 msk strösocker

  • 1 tsk sesamolja

  • 1 tsk finriven ingefära

  • 1 vitlöksklyfta

  • chiliflakes

  • svarta sesamfrön

Gör så här

    1. Blanda samman risvinäger, soja, socker, sesamolja och ingefära.

    2. Skala och pressa vitlöken ha blanda i den.

    3. Smaka av med chiliflakes och sesamfrön.

Vintips till hemgjorda dumplings:

Recept: Linnéa Seidel