Hel kyckling i ugn med citron och honung.

Att tillaga en hel kyckling i ugn är ett väldigt smidigt sätt att laga mat på.

Hel kyckling i ugn med citron och honung
logo

4

logo

1 h 45 min

Fyll kycklingen med de smaker du gillar allra bäst. Här har jag tagit citron, lök och vitlök vilket passar väldigt bra så här på våren.

Jag brukar räkna med ungefär en timme i ugnen per kilo när jag tillagar kyckling, men för att verkligen få bäst resultat rekommenderar jag dig att använda en stektermometer. Bröstfiléerna ska komma up i cirka 70 °C medan köttet vid låren ska vara mellan 80-85°C.

Hel kyckling i ugn med citron och honung

Ingredienser

  • 1 hel kyckling, ca 1,5 kg

  • 1 gul lök

  • 2 vitlöksklyftor

  • 1 citron

  • 1 msk flytande honung

  • 2 tsk torkad timjan

  • salt

Gör så här

    1. Tag fram kycklingen i god tid så den hinner bli rumstempererad. Torka den helt torr med ett papper.

    2. Skala och hacka lök och vitlök grovt. Fyll kycklingen med detta.

    3. Dela citronen på mitten och lägg in den ena halvan i kycklingen.

    4. Ringla flytande honung över kycklingen, pressa över saften ur den andra halvan av citronen. Krydda med timjan och salt.

    5. Värm ugnen till 175 °C. Lägg kycklingen i en ugnsfast form och stick eventuellt i en stektermometer.

    6. Stek kycklingen i ugnen i cirka 1 1/2 timme eller tills den nått upp till rätt temperatur. Har du ingen termometer kan du skära lite i bröstfilén och kolla om köttsaften är klar och inte rosa.

Passande drycker till kycklingen:

Reyneke Organic Chenin Blanc

129,00 kr


Aromer av persika, kvitten, mogen citron och eleganta vita blommor. Subtila inslag av gyllene äpplen och päron följer. Smaken domineras av äpple och kvitten, med en balanserad syra och fruktrik komplexitet som ger vinet både längd och harmoni.

Las Moras Organic Chardonnay

89,00 kr


Vinet har en intensiv och fruktig doft med trevliga inslag av mango, persika, tropiska frukter, fat och vanilj. Smaken är torr och fräsch med en lätt fet textur och inslag av tropisk frukt, fat och vanilj.

Recept: Linnéa Seidel

Inlagd vego-sill

Inlagd vego-sill.


Det här är ett utmärkt veganskt alternativ till sill! Den inlagda zucchinin fungerar fint att använda i olika röror, men gör sig precis lika bra som här, när den bara är inlagd.

Läs mer »