Hel kyckling i ugn med citron och honung.
Att tillaga en hel kyckling i ugn är ett väldigt smidigt sätt att laga mat på. Fyll den med de smaker du gillar allra bäst. Här har jag tagit citron, lök och vitlök vilket passar väldigt bra så här på våren.
Att tillaga en hel kyckling i ugn är ett väldigt smidigt sätt att laga mat på. Fyll den med de smaker du gillar allra bäst. Här har jag tagit citron, lök och vitlök vilket passar väldigt bra så här på våren.Jag brukar räkna med ungefär en timme i ugnen per kilo när jag tillagar kyckling, men för att verkligen få bäst resultat rekommenderar jag dig att använda en stektermometer. Bröstfiléerna ska komma up i cirka 70 °C medan köttet vid låren ska vara mellan 80-85°C.
Hel kyckling i ugn med citron och honung
Ingredienser
1 hel kyckling, ca 1,5 kg
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 citron
1 msk flytande honung
2 tsk torkad timjan
salt
Gör så här
Tag fram kycklingen i god tid så den hinner bli rumstempererad. Torka den helt torr med ett papper.
Skala och hacka lök och vitlök grovt. Fyll kycklingen med detta.
Dela citronen på mitten och lägg in den ena halvan i kycklingen.
Ringla flytande honung över kycklingen, pressa över saften ur den andra halvan av citronen. Krydda med timjan och salt.
Värm ugnen till 175 °C. Lägg kycklingen i en ugnsfast form och stick eventuellt i en stektermometer.
Stek kycklingen i ugnen i cirka 1 1/2 timme eller tills den nått upp till rätt temperatur. Har du ingen termometer kan du skära lite i bröstfilén och kolla om köttsaften är klar och inte rosa.
Passande drycker till kycklingen:
Las Moras Organic Chardonnay Reserve, Box 3 liter
242,00 kr
Ett ekologiskt vitt vin som är torrt, med en lätt fet textur och inslag av tropisk frukt, fat och vanilj.
Passar utmärkt till påskkycklingen och påskens lätta och medelkraftiga fiskrätter.
Aurore Chenin Blanc
201,00 kr
Det här vinet har en intensiv doft med inslag av mogna äpplen, aprikos, honungsmelon och en rostad ton från faten. Detta paras med en fint integrerad ton av från faten, samt en kalkig mineralton och inslag av brioche vilket gör att den passar utmärkt till fågel och kraftigare fiskrätter.
Laxröra serverad i snapsglas till påsk.
Man behöver inte alltid ha sill till nubbe. Ibland kan det vara gott med en god laxröra också. Servera gärna laxröran i fina snapsglas.
Läs mer »Kall örtsås.
När man, som på en buffé, har många olika rätter kan jag tycka att en kall sås gör sig allra bäst.
Läs mer »Potatiskakor i ugn till påskbuffén.
Ibland kan det vara kul att servera något annat än klassisk potatisgratäng. Därför bjuder jag den här gången på små, otroligt goda potatiskakor som jag gräddat i en muffinsplåt.
Läs mer »Örtmarinerade grillspett med lamm och fläskkött.
Focaccia i stekpanna.
Gör din påskbuffé komplett med ett gott bröd. Focaccia är ett väldigt lättbakat bröd som du kan variera i det oändliga när det kommer till smaksättning.
Läs mer »Vårsallad med groddar, rödbetor och fetaost.
Fetaost och rödbetor är en oslagbar kombination och tillsammans med jordgubbar, groddar och melon känns det riktigt vårigt och fräscht!
Läs mer »