Helstekt älgfilé provençale.

Låt köket fyllas av de fantastiska dofterna från en helstekt älgfilé med massor av örtkryddor. Servera med silkeslen potatispuré och smörstekta rotfrukter.

Helstekt älgfilé
Expedition Carmenère

Expedition Carmenère

Chile

Systembolaget nr:

254301

69,00 kr


Faustino I Gran Reserva 2011

Faustino I Gran Reserva 2011

Spanien

Systembolaget nr:

267801

195,00 kr


logo

4-6

logo

1 h 30 min

Serveras med örtsmör, potatispuré och smörstekta rotfrukter.Låt köket fyllas av de fantastiska dofterna från en helstekt älgfilé med massor av örtkryddor. En silkeslen potatispuré och lite smörstekta rotfrukter till blir pricken över i! Örtsmöret kan du med fördel förbereda dagar i förväg./Linnéa Seidel

Helstekt älgfilé

Ingredienser

  • ca 800 g älgfilé

  • smör

  • färsk timjan och oregano

Gör så här

    1. Sätt ugnen på 160°C.

    2. Putsa älgfilen, torka helt torr, salta och peppra runt om.

    3. Stek filén tills den fått fin färg runt om. Lägg i kvistar av färsk timjan och oregano. Ös köttet med skyn ett par gånger.

    4. Stek klart köttet i ugnen på 160°C tills innertemperaturen är 52 °C.

    5. Linda in köttet i folie och låt det vila  med termometern kvar. När köttet uppnått 55 grader är det klart.

Potatispuré

Ingredienser

  • 800 g mandelpotatis

  • 2 dl grädde

  • 125 g smör

  • salt

Gör så här

    1. Skala potatisen och koka den mjuk i riktigt med vatten. Låt den ånga av. Mosa den lätt med en potatisstomp.

    2. Värm grädden och vispa i den i den mosade potatisen. Fortsätt vispa tills du har en slät puré.

    3. Tillsätt smöret i bitar och rör om tills det blandats i helt. Smaka av med salt.

Smörstekta rotfrukter

Ingredienser

  • 1 palsternacka

  • 1 morot

  • 1/4 butternut pumpa

  • smör

  • salt

Gör så här

    1. Skala och skär palsternacka, morötter och pumpa i lika stora bitar.

    2. Hetta upp en stekpanna och stek rotsakerna mjuka i lite smör på medelvärme.

Örtsmör

Ingredienser

  • 150 g smör

  • 1 msk färsk timjan

  • 1 msk färsk oregano

  • 1 msk färsk persilja

  • 1 vitlöksklyfta

  • salt

Gör så här

    1. Tag fram smöret och låt det mjukna något.

    2. Finhacka örterna, skala och finriv vitlöken. Blanda allt med smöret och klicka ut på ett ark bakplåtspapper. Forma till en avlång korv och låt stelna helt i kylen.

Vin till älgfilé

Passande röda viner i två olika prisklasser.

Expedition Carmenère

69,00 kr


Mycket vin för pengarna får du i denna chilenska carmenére! Här finns inslag av fat, plommon, färska örter, svarta vinbär, viol och choklad. Ett vin som kommer passa utmärkt till älgfilé provençale.

Faustino I Gran Reserva 2011

195,00 kr


Mycket vin för pengarna! Vinet bjuder på kryddighet, fatkaraktär, solmogna frukter och bär, torkade örter och en stadig syra. Ett vin som helt enkelt är klippt och skuret till älgfilé provençale.

Ostbricka

Ostbricka.


En ostbricka med massor av goda smaker är alltid ett uppskattat inslag på middagsbjudningen. Här tipsar vi även om några snapsar som passar utmärkt till ost.

Läs mer »