Krämigt potatismos med vitlök och gräslök.
Receptet på det absolut godaste potatismoset jag ätit i hela mitt liv. Tricket är att ugnsbaka vitlök och sen blanda med gräddmjölk, smör och potatis.
Läs mer »Den helstekta kalkonen serveras med krämigt potatismos, fyllning och tranbärssås.
Thanksgiving är årets största mathögtid i USA. I centrum står kalkonen som serveras tillsammans med en mängd olika rätter så som potatismos, fyllning och tranbärssås. Linnéa har gått "all in" och bjuder här på en festmåltid som avslutas med Pecannötspaj.OBS! Kalkonens tillagningstiden i ugnen varierar beroende på hur stor kalkon du har.
ca 5 kg kalkon (färsk eller fryst)
100 g smör
salt & svartpeppar
1 äpple
1 gul lök
1 stjälk selleri
2 dl hönsbuljong
Tina den frysta kalkonen 2 dygn i kylskåp.
Tag fram och låt bli rumstempererad.
Tag ur inkråmet. Skölj kalkonen och klappa den helt torr. Lägg kalkonen i en ugnsfast form med kanter.
Smält smöret och pensla kalkonen med hälften av smöret. Kärna ur äpplet och skala löken. Skär äpple, lök och selleri i bitar. Fyll kycklingen med detta. Slå i hönsbuljongen i formen runt om kalkonen.
Värm ugnen till 175°C. Täck kalkonen med folie och ugnsbaka kalkonen i 2 timmar.
Tag sedan bort folien och ös kalkonen med skyn som är runt om. Pensla även kalkonen med resterande del smält smör.
Höj värmen i ugnen till 225°C och sätt i en stektermometer i lårbenet. Tillaga kalkonen tills innertemperaturen i lårbenet är 70°C. Tag då ur kalkonen ur ugnen. Täck den med folie och låt vila tills temperaturen gått upp till 75°C.
2 schalottenlökar
1 morot
4 champinjoner
1 lagerblad
ca 6 dl hönsbuljong
ca 2 dl sky från kalkonen
soja
2 tsk maizena
salt & svartpeppar
Skala och finhacka lök, morot och svamp. Fräs allt i lite smör.
Tillsätt lagerblad, hönsbuljong, sky. Låt småkoka under lock i ca 20 minuter. Sila av och häll upp i en ren kastrull.
Tillsätt soja. Rör ut maizena i lite vatten och ha i såsen. Smaka av med salt och peppar.
150 g bröd (gärna ett par dagar gammalt)
2 äpplen
1 gul lök
2 stjälkar selleri
50 g smör
6 dl hönsbuljong
färsk persilja
Fyllningen ger fin smak åt kalkonen, men i ärlighetens namn tycker jag det blir godare att tillaga fyllningen i en form och servera till kalkonen.Skär brödet i bitar.
Kärna ur och tärna äpple. Skala löken och hacka den fint. Slanta selleri.
Lägg selleri, äpple och lök i en ugnsfast form och strö sen över brödbitarna. Klicka över smöret. Häll sist över buljongen.
Gratinera i 225°C i cirka 20 minuter eller tills brödet fått fin färg. Toppa med hackad färsk persilja.
159,00 kr
Till din Thanksgiving-middag serverar du en amerikansk Pinot Noir som har en stor och kryddig doft med bäriga inslag av hallon, blåbär och jordgubbar samt toner av vanilj och kryddor. Vinet har en kryddig och fruktig smak med lena tanniner och bra syra med inslag av mörka och röda bär samt rostade fat.
Recept: Linnéa Seidel
Receptet på det absolut godaste potatismoset jag ätit i hela mitt liv. Tricket är att ugnsbaka vitlök och sen blanda med gräddmjölk, smör och potatis.
Läs mer »Ett måste till kalkonen. Tranbär hittar du i frysdisken, men om de skulle vara svåra att få tag på kan du använda frysta lingon för en svensk touch.
Läs mer »Jag älskar kombinationen av det lite beska från brysselkålen som mildras av pumpans sötma. Testa gärna att tillsätta stekt bacon och toppa med granatäpple.
Läs mer »Vackra bröd som både ser ut som och innehåller pumpa. Väldigt goda och himla fina att duka med till Thanksgiving.
Läs mer »Dekorerad med blommor och blad i pajdeg! Sött, nötigt och underbart gott. Servera med en klick grädde eller lite god vaniljglass.
Läs mer »