Helstekt kalkon med fyllning och skysås.

Den helstekta kalkonen serveras med krämigt potatismos, fyllning och tranbärssås.

Kalkon med fyllning och skysås
logo

6

logo

3 h 0 min

Thanksgiving är årets största mathögtid i USA. I centrum står kalkonen som serveras tillsammans med en mängd olika rätter så som potatismos, fyllning och tranbärssås. Linnéa har gått "all in" och bjuder här på en festmåltid som avslutas med Pecannötspaj.OBS! Kalkonens tillagningstiden i ugnen varierar beroende på hur stor kalkon du har.

Ugnsrostad kalkon

Ingredienser

  • ca 5 kg kalkon (färsk eller fryst)

  • 100 g smör

  • salt & svartpeppar

  • 1 äpple

  • 1 gul lök

  • 1 stjälk selleri

  • 2 dl hönsbuljong

Gör så här

    1. Tina den frysta kalkonen 2 dygn i kylskåp.

    2. Tag fram och låt bli rumstempererad.

    3. Tag ur inkråmet. Skölj kalkonen och klappa den helt torr. Lägg kalkonen i en ugnsfast form med kanter.

    4. Smält smöret och pensla kalkonen med hälften av smöret. Kärna ur äpplet och skala löken. Skär äpple, lök och selleri i bitar. Fyll kycklingen med detta. Slå i hönsbuljongen i formen runt om kalkonen.

    5. Värm ugnen till 175°C. Täck kalkonen med folie och ugnsbaka kalkonen i 2 timmar.

    6. Tag sedan bort folien och ös kalkonen med skyn som är runt om. Pensla även kalkonen med resterande del smält smör.

    7. Höj värmen i ugnen till 225°C och sätt i en stektermometer i lårbenet. Tillaga kalkonen tills innertemperaturen i lårbenet är 70°C. Tag då ur kalkonen ur ugnen. Täck den med folie och låt vila tills temperaturen gått upp till 75°C.

Skysås

Ingredienser

  • 2 schalottenlökar

  • 1 morot

  • 4 champinjoner

  • 1 lagerblad

  • ca 6 dl hönsbuljong

  • ca 2 dl sky från kalkonen

  • soja

  • 2 tsk maizena

  • salt & svartpeppar

Gör så här

    1. Skala och finhacka lök, morot och svamp. Fräs allt i lite smör.

    2. Tillsätt lagerblad, hönsbuljong, sky. Låt småkoka under lock i ca 20 minuter. Sila av och häll upp i en ren kastrull.

    3. Tillsätt soja. Rör ut maizena i lite vatten och ha i såsen. Smaka av med salt och peppar.

Fyllning

Ingredienser

  • 150 g bröd (gärna ett par dagar gammalt)

  • 2 äpplen

  • 1 gul lök

  • 2 stjälkar selleri

  • 50 g smör

  • 6 dl hönsbuljong

  • färsk persilja

Gör så här

    1. Fyllningen ger fin smak åt kalkonen, men i ärlighetens namn tycker jag det blir godare att tillaga fyllningen i en form och servera till kalkonen.Skär brödet i bitar.

    2. Kärna ur och tärna äpple. Skala löken och hacka den fint. Slanta selleri.

    3. Lägg selleri, äpple och lök i en ugnsfast form och strö sen över brödbitarna. Klicka över smöret. Häll sist över buljongen.

    4. Gratinera i 225°C i cirka 20 minuter eller tills brödet fått fin färg. Toppa med hackad färsk persilja.

Vin på magnumflaska till kalkon med fyllning och skysås

Robert Mondavi Private Selection Pinot Noir

159,00 kr


Till din Thanksgiving-middag serverar du en amerikansk Pinot Noir som har en stor och kryddig doft med bäriga inslag av hallon, blåbär och jordgubbar samt toner av vanilj och kryddor. Vinet har en kryddig och fruktig smak med lena tanniner och bra syra med inslag av mörka och röda bär samt rostade fat.

Recept: Linnéa Seidel