Sesampanerad tonfisk och sallad och mangodressing.
Sesampanerad tonfisk med en sallad och till det en helt makalöst god mangodressing.
Läs mer »Läcker tonfisk med kryddiga tillbehör i ett recept anpassat för 10 personer - perfekt som buffémat men du kan såklart minska ner det till färre personer.
Charlie Drevstam
200 g mandel
200 g svarta oliver utan kärnor
200 g sardeller
1 kruka basilika
1 dl sweet chilisås
250 g soltorkade tomater i olja + 1 dl av oljan
2 st vitlöksklyftor
Hacka mandeln, oliver, sardeller och soltorkade tomater i mixern.
Lägg i basilikan, vitlöken och sweet chilin i blandningen och häll över oljan från tomaterna.
Mixa och servera till tonfisken. Detta kan göras i förväg.
½ dl Kikkomans soya
2,5 dl teriyakisås
1 msk köttfond
2 dl vatten
½ pepparfrukt
2 st vitlöksklyftor (hela)
3 msk majsenamjöl
50 g sesamfrön
Även såsen kan lagas i förväg och bara värmas.
Koka ihop soya, teriyakisås, köttfond och vatten.
Lägg i pepparfrukten och vitlöken hel, och koka i 10–15 minuter och ta sedan upp pepparfrukten och vitlöken.
Red med majsenamjölet och häll i sesamfrön.
2 st machesallat
2 st romansallat
5 st päron
200 g lagrad prästost
1 burk macademiennötter
100 g pecannötter
100 g pistagenötter
2 krukor basilika
Skölj och skär salladen och lägg på ett stort fat.
Skär osten och päronen i tärningar och blanda ner med nötterna och basilikan.
2 kg tonfisk i hel bit
salt
peppar
Sätt ugnen på 175º.
Stek eller grilla tonfisken hel i cirka 3 minuter på varje sida.
Salta och peppra och lägg sedan tonfisken på en plåt och stek den vidare i ugnen på 175º i 20 minuter.
Skär upp den i tunna skivor.
6 kokta potatisar
12 ägg
300 g lagrad prästost
200 g babyspenat
2 gula lökar
1 spansk röd peppar
3 knippen gräslök
salt
peppar
olja
Koka potatisen dagen innan.
Sätt på ugnen på 200º.
Skölj spenaten, skär den kokta potatisen i skivor. Skala och finhacka löken och pepparfrukten och stek snabbt (inte så att den blir brun).
Riv osten. Vispa äggen med salt och peppar.
Använd muffinsformar av metall eller en teflonbricka med tolv muffinsformar i.
Häll i några droppar olja, lägg 1–2 potatisskivor, och lite av lök- och pepparblandningen i varje form.
Fördela 2–3 spenatblad och den rivna osten i varje form.
Klipp över gräslök och häll på äggblandningen.
Baka i ugnen i 10–15 minuter eller tills de har fått färg.
Serveras varma eller kalla.
Tonfiskens lite köttliknande känsla och de smakrika tillbehören gör att vi rekommenderar ett lättare, rött vin från Beaujolais.
129,00 kr
Beaujolais-Villages är ungt och friskt i stilen men med tydliga toner av röda bär, hallon och jordgubbar. Tillsammans med sin höga, läskande syra bjuder smaken på mycket frukt och en välbalanserad lätthet.
Recept: Inger Malmros
Sesampanerad tonfisk med en sallad och till det en helt makalöst god mangodressing.
Läs mer »Linnéas smarriga pasta med tonfisk där hon använder pastavattnet istället för grädde för att få en krämig pastasås.
Läs mer »Tonfisk är en mycket uppskattad råvara som ofta serveras rå eller endast lätt tillagad, vilket gör mötet med vinet lite mer komplicerat. Vi hjälper dig till de rätta valen.
Läs mer »Idag bjuder vi på ett riktigt klassiskt italiensk recept, nämligen Vitello Tonnato, vilket betyder kalv tonfisk. Men visst låter det italienska namnet betydligt mer inspirerande?
Läs mer »