Helstekt tonfisk med teriyakisås, röd pesto och tortillas.

Läcker tonfisk med kryddiga tillbehör i ett recept anpassat för 10 personer - perfekt som buffémat men du kan såklart minska ner det till färre personer.

Tonfisk med teriyakisås

Charlie Drevstam

Georges Duboeuf Beaujolais-Villages

Georges Duboeuf Beaujolais-Villages

Frankrike

Systembolaget nr:

5003

129,00 kr


logo

10

Röd pesto

Ingredienser

  • 200 g mandel

  • 200 g svarta oliver utan kärnor

  • 200 g sardeller

  • 1 kruka basilika

  • 1 dl sweet chilisås

  • 250 g soltorkade tomater i olja + 1 dl av oljan

  • 2 st vitlöksklyftor

Gör så här

    1. Hacka mandeln, oliver, sardeller och soltorkade tomater i mixern.

    2. Lägg i basilikan, vitlöken och sweet chilin i blandningen och häll över oljan från tomaterna.

    3. Mixa och servera till tonfisken. Detta kan göras i förväg.

Soya och teriyakisås med sesamfrön

Ingredienser

  • ½ dl Kikkomans soya

  • 2,5 dl teriyakisås

  • 1 msk köttfond

  • 2 dl vatten

  • ½ pepparfrukt

  • 2 st vitlöksklyftor (hela)

  • 3 msk majsenamjöl

  • 50 g sesamfrön

Gör så här

    Även såsen kan lagas i förväg och bara värmas.

    1. Koka ihop soya, teriyakisås, köttfond och vatten.

    2. Lägg i pepparfrukten och vitlöken hel, och koka i 10–15 minuter och ta sedan upp pepparfrukten och vitlöken.

    3. Red med majsenamjölet och häll i sesamfrön.

Sallad med nötter

Ingredienser

  • 2 st machesallat

  • 2 st romansallat

  • 5 st päron

  • 200 g lagrad prästost

  • 1 burk macademiennötter

  • 100 g pecannötter

  • 100 g pistagenötter

  • 2 krukor basilika

Gör så här

    1. Skölj och skär salladen och lägg på ett stort fat.

    2. Skär osten och päronen i tärningar och blanda ner med nötterna och basilikan.

Tonfisk

Ingredienser

  • 2 kg tonfisk i hel bit

  • salt

  • peppar

Gör så här

    1. Sätt ugnen på 175º.

    2. Stek eller grilla tonfisken hel i cirka 3 minuter på varje sida.

    3. Salta och peppra och lägg sedan tonfisken på en plåt och stek den vidare i ugnen på 175º i 20 minuter.

    4. Skär upp den i tunna skivor.

Portionstortillas

Ingredienser

  • 6 kokta potatisar

  • 12 ägg

  • 300 g lagrad prästost

  • 200 g babyspenat

  • 2 gula lökar

  • 1 spansk röd peppar

  • 3 knippen gräslök

  • salt

  • peppar

  • olja

Gör så här

    Koka potatisen dagen innan.

    1. Sätt på ugnen på 200º.

    2. Skölj spenaten, skär den kokta potatisen i skivor. Skala och finhacka löken och pepparfrukten och stek snabbt (inte så att den blir brun).

    3. Riv osten. Vispa äggen med salt och peppar.

    4. Använd muffinsformar av metall eller en teflonbricka med tolv muffinsformar i.

    5. Häll i några droppar olja, lägg 1–2 potatisskivor, och lite av lök- och pepparblandningen i varje form.

    6. Fördela 2–3 spenatblad och den rivna osten i varje form.

    7. Klipp över gräslök och häll på äggblandningen.

    8. Baka i ugnen i 10–15 minuter eller tills de har fått färg.

    9. Serveras varma eller kalla.

Vin till helstekt tonfisk

Tonfiskens lite köttliknande känsla och de smakrika tillbehören gör att vi rekommenderar ett lättare, rött vin från Beaujolais.

Georges Duboeuf Beaujolais-Villages

129,00 kr


Beaujolais-Villages är ungt och friskt i stilen men med tydliga toner av röda bär, hallon och jordgubbar. Tillsammans med sin höga, läskande syra bjuder smaken på mycket frukt och en välbalanserad lätthet.

Recept: Inger Malmros