Hot pot - recept på mild och stark buljong.

Hot pot, så kallad eldgryta, är den kinesiska formen av fondue. Förenklat är Hot pot är en varm rätt som serveras över en värmekälla, med kött, fisk eller grönsaker som tillagas i en smaksatt buljong. Här får du recept på både en mild och en stark buljong.

Hot pot med Östgöta Sädesbrännvin
Östgöta Sädesbrännvin

Östgöta Sädesbrännvin

Sverige

Systembolaget nr:

16

245,00 kr


logo

1 h 0 min

Mild buljong:

Ingredienser

  • 1,5 l kycklingbuljong

  • 2 dl sojamjölk

  • 15 st gojibär

  • 4 st torkade dadlar 

  • 1 st tumme skivad ingefära

  • 15 st krossade vitpepparkorn

  • 5 st torkade shiitakesvampar

  • 1 st vårlök i bitar

Gör så här

    1. Lägg allt i en kastrull.

    2. Koka på medelvärme i 7 minuter innan du serverar.

Stark buljong:

Ingredienser

  • 300 g ankfett

  • 15 torkade röda chili

  • 1 dl Sichuanpeppar

  • 6 st stjärnanis

  • 4 st kanelstänger 

  • 4 st lagerblad

  • 1 msk korianderfrön

  • 1 msk fänkålsfrön

  • 1 msk hel kummin

  • 8 st hel svart kardemumma

  • 1,5 dl broad bean paste (Doubanjiang)

  • 1 st tumme skivad ingefära

  • 10 st korianderstjälkar 

  • 1 st huvud vitlök, hackad

  • 3 st vårlök

  • 1 st gul lök 

  • 2 st msk råsocker

  • 1,5 l kycklingbuljong

Gör så här

    1. Smält ankfettet i en kastrull sätt på medelvärme.

    2. Blötlägg chilin i hett vatten i 5 min och hacka.

    3. Skala och skiva lök.

    4. Stek löken i ankfettet på medelvärme tillsammans med korianderstjälkarna och vårlöken i 5 min. Lyft sedan upp.

    5. Tillsätt kryddorna, vitlöken, ingefäran, den blötlagda chilin, broad bean paste och socker. Stek under omrörning i 5 min.

    6. Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsfast plåt och häll fettet med allt i på plåten och sätt i kylen tills den har stelnat.

    7. Dela den på fyra och lägg en del i en kastrull med kycklingbuljong och resten i frysen. Den håller i flera månader.

Servering:

Ingredienser

  • T.ex. tunt skivat kött, fisk, skaldjur, grönsaker, nudlar, dumplings eller annat du gillar.

Gör så här

    Servera i en kastrull med en kokplatta eller en gasbrännare som står på bordet. Antingen i en kastrull som är delad eller en buljong i taget.

    Servera med förslagsvis tunt skivat kött, fisk, skaldjur, grönsaker, nudlar, dumplings eller precis vad du vill.

Hot pot med mild och stark buljong

Östgöta Sädesbrännvin

245,00 kr


Till denna Hot pot rekommenderar vi att testa ett litet glas Östgöta Sädesbrännvin till. Påminner lite om vällagrad whisky och har en ren smak med liten sötma, inslag av honung, halm och russin.

Inlagd vego-sill

Inlagd vego-sill.


Det här är ett utmärkt vegetariskt alternativ till sill! Den inlagda zucchinin fungerar fint att använda i olika röror, men gör sig precis lika bra som här, när den bara är inlagd.

Läs mer »