Lerpottasill med brynt smör.
Lerpottasill är en perfekt rätt att göra dagen efter midsommar, på kall kokt potatis, ägg och överbliven matjesill. Men den passar precis lika bra att göra till själva midsommarafton.
Läs mer »Hot pot, så kallad eldgryta, är den kinesiska formen av fondue. Förenklat är Hot pot är en varm rätt som serveras över en värmekälla, med kött, fisk eller grönsaker som tillagas i en smaksatt buljong. Här får du recept på både en mild och en stark buljong.
1,5 l kycklingbuljong
2 dl sojamjölk
15 st gojibär
4 st torkade dadlar
1 st tumme skivad ingefära
15 st krossade vitpepparkorn
5 st torkade shiitakesvampar
1 st vårlök i bitar
Lägg allt i en kastrull.
Koka på medelvärme i 7 minuter innan du serverar.
300 g ankfett
15 torkade röda chili
1 dl Sichuanpeppar
6 st stjärnanis
4 st kanelstänger
4 st lagerblad
1 msk korianderfrön
1 msk fänkålsfrön
1 msk hel kummin
8 st hel svart kardemumma
1,5 dl broad bean paste (Doubanjiang)
1 st tumme skivad ingefära
10 st korianderstjälkar
1 st huvud vitlök, hackad
3 st vårlök
1 st gul lök
2 st msk råsocker
1,5 l kycklingbuljong
Smält ankfettet i en kastrull sätt på medelvärme.
Blötlägg chilin i hett vatten i 5 min och hacka.
Skala och skiva lök.
Stek löken i ankfettet på medelvärme tillsammans med korianderstjälkarna och vårlöken i 5 min. Lyft sedan upp.
Tillsätt kryddorna, vitlöken, ingefäran, den blötlagda chilin, broad bean paste och socker. Stek under omrörning i 5 min.
Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsfast plåt och häll fettet med allt i på plåten och sätt i kylen tills den har stelnat.
Dela den på fyra och lägg en del i en kastrull med kycklingbuljong och resten i frysen. Den håller i flera månader.
T.ex. tunt skivat kött, fisk, skaldjur, grönsaker, nudlar, dumplings eller annat du gillar.
Servera i en kastrull med en kokplatta eller en gasbrännare som står på bordet. Antingen i en kastrull som är delad eller en buljong i taget.
Servera med förslagsvis tunt skivat kött, fisk, skaldjur, grönsaker, nudlar, dumplings eller precis vad du vill.
245,00 kr
Till denna Hot pot rekommenderar vi att testa ett litet glas Östgöta Sädesbrännvin till. Påminner lite om vällagrad whisky och har en ren smak med liten sötma, inslag av honung, halm och russin.
Lerpottasill är en perfekt rätt att göra dagen efter midsommar, på kall kokt potatis, ägg och överbliven matjesill. Men den passar precis lika bra att göra till själva midsommarafton.
Läs mer »Istället för marshmallows har Linnéa använt chokladtäckta skumägg till sina rocky roads. Otroligt god sötsak som passar perfekt att servera efter påskmaten.
Läs mer »Ett härligt inslag på julbordet blir denna ugnsbakade rödkål med en god vinägrett på brynt smör, smaksatt med Östgöta Sädesbrännvin som lyfter smakerna i vinägretten.
Läs mer »Det här är ett utmärkt vegetariskt alternativ till sill! Den inlagda zucchinin fungerar fint att använda i olika röror, men gör sig precis lika bra som här, när den bara är inlagd.
Läs mer »Här produceras svenska snapsklassiker som Gammal Norrlands Akvavit, Bäska Droppar och, inte minst, flaggskeppet O.P. Anderson.
Läs mer »