En hyllning till världens mest populära Rioja Gran Reserva.
Den 17 mars lanseras Gran Faustino I Gran Reserva 2004 på Systembolaget. Ett exklusivt hyllningsvin tillägnat Faustino I, världens mest populära Rioja Gran Reserva.
Läs mer »Här kommer en tjusig rätt från Livets Goda, som använder det smakrika köttet Iberico som huvudattraktion. Till detta serverar vi en matig tomatsallad och ett glas spansk Rioja.
Iberico är världens mest exklusiva fläskkött och grisrasen som vi finner i Spanien och Portugal ger oss några helt fantastiska styckdetaljer. Som secreton, eller iberico pluma som vi använder i detta recept.
Till det smakrika köttet med en fettkappa som gör köttet så mört serverar vi en tomatsallad med kronärtskocksbottnar samt grillad zucchini. Mer behövs inte. Jo, förresten, en Rioja. En Gran Reserva från Faustino och årgång 2011.
Iberico Pluma, ca 500-600 g
1 st citron
1–2 zucchini, modell mindre
500 gram söta minitomater, delade
1 burk kronärtskocksbottnar
1 gul lök, tunt skivad
1 salladslök
olivolja och vitvinsvinäger
salt och peppar
Börja med att riva skalet på citronen. Spar detta till senare. Pressa sedan saften ur citronen och mixa med salt och peppar.
Lägg köttet i en bunke med saften och täck över. Låt stå kallt någon timme men ta fram i god tid innan du ska tillaga så temperaturen stigit i köttet.
Dela tomaterna i halvor, skiva löken tunt, likaså salladslöken och låt kronärtskocksbottnarna rinna av ordentligt på hushållspapper. Dela dem och mixa samman.
Gör en dressing på mestadels olivolja och en skvätt vinäger samt salt och peppar. Häll över salladen precis innan du serverar.
Dela zucchini på längden. Gör ett rutnät i respektive halva, salt och låt stå en stund innan du steker upp med snittytan nedåt först. Zucchinin ska bli krispig. Vänd ett par gånger.
Stek upp köttet i lite olivolja. Vänd flera gånger. Ha gärna med ett par hela vitlöksklyftor vid stekningen för extra smak. Räkna med 6–7 minuter och låt köttet vila innan du skivar upp det.
Salta efter att du tagit det från pannan. Strö citronzesten över kött och zucchini när du serverar.
199,00 kr
Faustino I Gran Reserva 2011 har en tydlig kryddig smak och en karaktär från faten som samsas på bästa sätt med solmogna frukter och bär, torkade örter och en stadig syra. Vinet har en bra balans och eftersmakens längd är mycket tillfredsställande.
Recept: Livets Goda
Den 17 mars lanseras Gran Faustino I Gran Reserva 2004 på Systembolaget. Ett exklusivt hyllningsvin tillägnat Faustino I, världens mest populära Rioja Gran Reserva.
Läs mer »Rioja är världens mest kända vinområde som ger viner som har stor popularitet i Sverige. Lär dig mer om Rioja och dess viner med olika karaktärer.
Läs mer »Nu lanseras en rad viner från Bodegas Faustino med aktningsvärd ålder. Eller vad sägs om 1955, 1964, 1987 och 1995. Vinerna släpps den 26 januari klockan 10.00.
Läs mer »Just nu finns det flera årgångar av Faustino I Gran Reserva att få tag på. En unik möjlighet till en vertikalprovning hemma med vintresserade vänner.
Läs mer »Bodegas Faustino grundades 1861 av Eleuterio Martìnez Arzok i Oyòn strax norr om Logrono och är idag den största privata bodegan i Rioja. Sedan 2016 leds familjeföretaget av den fjärde generationen genom Lourdes Martínez Zabala.
Läs mer »