Iberico pluma med tomatsallad och knaperstekt zucchini.

Här kommer en tjusig rätt från Livets Goda, som använder det smakrika köttet Iberico som huvudattraktion. Till detta serverar vi en matig tomatsallad och ett glas spansk Rioja.

Iberico pluma med tomatsallad och krispig zucchini.
Faustino I Gran Reserva

Faustino I Gran Reserva

Spanien

Systembolaget nr:

267801

199,00 kr


logo

4

logo

1 h 0 min

Iberico är världens mest exklusiva fläskkött och grisrasen som vi finner i Spanien och Portugal ger oss några helt fantastiska styckdetaljer. Som secreton, eller iberico pluma som vi använder i detta recept.

Till det smakrika köttet med en fettkappa som gör köttet så mört serverar vi en tomatsallad med kronärtskocksbottnar samt grillad zucchini. Mer behövs inte. Jo, förresten, en Rioja. En Gran Reserva från Faustino!

Iberico pluma med tomatsallad:

Ingredienser

 • Iberico Pluma, ca 500-600 g

 • 1 st citron

 • 1–2 zucchini, modell mindre

 • 500 gram söta minitomater, delade

 • 1 burk kronärtskocksbottnar

 • 1 gul lök, tunt skivad

 • 1 salladslök

 • olivolja och vitvinsvinäger

 • salt och peppar

Gör så här

  1. Börja med att riva skalet på citronen. Spar detta till senare. Pressa sedan saften ur citronen och mixa med salt och peppar.

  2. Lägg köttet i en bunke med saften och täck över. Låt stå kallt någon timme men ta fram i god tid innan du ska tillaga så temperaturen stigit i köttet.

  3. Dela tomaterna i halvor, skiva löken tunt, likaså salladslöken och låt kronärtskocksbottnarna rinna av ordentligt på hushållspapper. Dela dem och mixa samman.

  4. Gör en dressing på mestadels olivolja och en skvätt vinäger samt salt och peppar. Häll över salladen precis innan du serverar.

  5. Dela zucchini på längden. Gör ett rutnät i respektive halva, salt och låt stå en stund innan du steker upp med snittytan nedåt först. Zucchinin ska bli krispig. Vänd ett par gånger.

  6. Stek upp köttet i lite olivolja. Vänd flera gånger. Ha gärna med ett par hela vitlöksklyftor vid stekningen för extra smak. Räkna med 6–7 minuter och låt köttet vila innan du skivar upp det.

  7. Salta efter att du tagit det från pannan. Strö citronzesten över kött och zucchini när du serverar.

Vin till iberico pluma:

Faustino I Gran Reserva

199,00 kr


Faustino I Gran Reserva 2012 har en smak med tydlig kryddighet och karaktär från faten som samsas på bästa sätt med solmogna frukter och bär, torkade örter, nötter. Vinet har en bra balans, en fräsch syra samt mycket tillfredsställande smaklängd.

Recept: Livets Goda

Bodegas Faustino

Bodegas Faustino


Bodegas Faustino grundades 1861 av Eleuterio Martìnez Arzok i Oyòn strax norr om Logrono och är idag den största privata bodegan i Rioja. Sedan 2016 leds familjeföretaget av den fjärde generationen genom Lourdes Martínez Zabala.

Läs mer »