Smakrik kräft- och fetaostpaj till kräftskivan.
Jag är i vanliga fall inte så förtjust i räkor eller kräftor i paj, men den här är verkligen supersmarrig! Och väldigt enkel. Kan det liksom bli bättre än så?
Läs mer »Det här är en paj som inte bakas i pajform utan där man enkelt kavlar ut pajdegen, lägger på fyllningen, viker upp kanterna och sedan gräddar som den är. Den här gången valde jag att fylla den med rostade grönsaker och fetaost.
Jag gillar det här med att baka paj. Har jag tid, då är det en sådan tillfredsställande känsla att stå där och göra pajdeg, baka ut, fylla med massa godsaker och sedan grädda. Hela huset fylls av en sådan otroligt god doft! Det känns husligt och som ett äkta sätt att laga mat på. Sedan är det fina med paj att man kan ju fylla den med precis vad som helst. Man kan ha ett recept att följa till punkt och pricka, eller så rensar man kyl och frys på vad som finns och uppfinner något helt nytt.Jag gör oftast klassiska matpajer med äggstanning men ibland kan man vara sugen på något lite enklare. Då gör jag en sådan här paj. En paj som inte bakas i pajform utan där man enkelt kavlar ut pajdegen, lägger på fyllningen, viker upp kanterna och sedan gräddar som den är. Den här gången valde jag att fylla den med rostade grönsaker och fetaost. En perfekt rätt i sig själv, tillsammans med en härligt grön sallad en solig fredagskväll, eller som del av en större buffé när det vankas fest!
1 aubergine (ca 350 g)
2 röda paprikor
ca 10 cm purjolök
olja
örtsalt
svartpeppar
150 g fetaost
färska kryddor (jag tog basilika och persilja)
Skär auberginen i skivor och dela sedan varje skiva i 4 lika stora delar. Skär ner paprikan i mindre bitar. Strimla purjolöken fint.
Lägg allt på en plåt med bakplåtspapper, ringla över olja och krydda med örtsalt och svartpeppar.
Rosta i ugnen i cirka 30 minuter på 180°C. Rör om efter halva tiden.
När grönsakerna svalnat något, smula sönder fetaosten, finhacka örterna och blanda med grönsakerna.
125 g kallt smör
3 dl vetemjöl
1 nypa salt
ev lite iskallt vatten
1 ägg till pensling
Skär det kalla smöret i små bitar. Blanda snabbt ihop till en deg tillsammans med mjöl och salt. Antingen för hand eller i en matberedare.
Överarbeta inte degen, det får gärna vara små bitar av smör kvar i den. Tillsätt eventuellt lite iskallt vatten om degen inte går ihop.
Plasta in och låt vila i kylen cirka 30 minuter.
Kavla ut pajdegen till en cirkel direkt på ett bakplåtspapper, jag brukar ha lite mjöl under degen.
Lägg fyllningen i mitten av pajdegen och platta till den något. Vik upp kanterna runt om fyllningen. Pensla kanterna med uppvispat ägg.
Grädda i 225°C i ca 25 minuter eller tills kanterna börjar få fin färg.
235,00 kr
Till min paj som har lite medelhavskännsla passar det otroligt bra med ett glas rosé. Chill Out har ett fruktigt och friskt rosévin med toner av hallon, björnbär och körsbär. Eftersmaken är lång och har inslag av örtkryddor, vilket gör att jag tycker att det gör sig utmärkt till min paj!
Recept: Linnéa Seidel
Jag är i vanliga fall inte så förtjust i räkor eller kräftor i paj, men den här är verkligen supersmarrig! Och väldigt enkel. Kan det liksom bli bättre än så?
Läs mer »Linnéas krämiga grönkålspaj innehåller prästost och grädde. Ett grönt alternativ till julen, men som är lika god året runt.
Läs mer »Linnéa har tagit fram tre recept som passar perfekt till vinterns glöggstunder! Här är ett recept på läckra små filodegspajer att förhöja glöggmyset med!
Läs mer »Västerbottenspaj är en av mina stora favoriter. Här har jag gräddat pajen i en avlång form. Perfekt såhär på buffén då du enkelt kan skära den i lagom stora bitar innan du ställer upp den på buffébordet!
Läs mer »