Italiensk Bistecca Fiorentina med saltkokt delikatesspotatis.

Bistecca Fiorentina är en klassisk italiensk kötträtt som tillagas väldigt enkelt och där köttet står i centrum.

Italiensk bistecca med potatis och rosmarin
Ruffino Modus IGT Toscana

Ruffino Modus IGT Toscana

Italien

Systembolaget nr:

7472801

399,00 kr


logo

4

logo

0 h 45 min

Idag har jag fått tag på en riktigt fin bit T-bone steak, alltså en detalj där du får både filé och biff i samma bit. Se till att köpa kött av bra kvalitet och köttbiten bör väga minst 600 g. Det blir precis lagom mängd åt två personer.

Av min steak gjorde jag en Bistecca Fiorentina, en klassisk italiensk kötträtt som tillagas väldigt enkelt utan massor av onödiga kryddor eller tillbehör. Här får köttet stå för den fantastiska smaken. Allra godast blir det om du grillar och sedan låta köttet ligga och vila minst 20 minuter innan det skärs upp. Men om du inte har tillgång till grill så kan du steka på den i en grillpanna så den får snygga ränder och sedan låta den gå klart i ugnen tills innertemperaturen är ca 50-54°C. Då får du en medium-rare köttbit. Jag har penslat min köttbit med olja och sedan gnidit in salt, svartpeppar och rosmarin.

Till köttet har jag gjort saltkokt delikatesspotatis. SÅ gott! Jag tycker att köttet kommer fram allra bäst genom att servera det precis så här. Servera ett glas Ruffino Modus IGT Toscana eller Santedame Chianto Classico till din Bistecca Fiorentina. Viner som gjorda för den här maträtten!

Bistecca Fiorentina

Ingredienser

 • 2 bitar à 300 g T-bone steak

 • Olivolja

 • Salt

 • Svartpeppar

 • Färsk rosmarin

Gör så här

  1. Ta fram köttet i god tid så det är helt rumstempererat.

  2. Gnid in köttet med olja, salt, peppar och färsk rosmarin.

  3. Grilla köttet på båda sidor tills det fått fin färg och önskad stekgrad. Eller stek köttet i en grillpanna och låt köttet gå klart i ugnen på 150°C till önskad stekgrad. Jag föredrar 50-54°C.

  4. Låt köttet vila i minst 20 minuter.

Saltkokt delikatesspotatis

Ingredienser

 • 800 g delikatesspotatis

 • 2 l vatten

 • 1 dl salt

 • Olja

 • Flingsalt

Gör så här

  1. Häll upp vatten i en kastrull och lägg i potatis och vanligt salt. Låt potatisen koka utan lock tills den är helt klar.

  2. Häll av vattnet, ringla över lite olja och strö på flingsalt.

Fylligt rödvin till Bistecca Fiorentina:

Ruffino Modus IGT Toscana

399,00 kr


Ruffino Modus har en komplex doft som karaktäriseras av av mogen frukt som körsbär, plommon och björnbär som sedan toppas av kryddiga inslag av ekfat, mynta, söt tobak och balsamvinäger. I munnen är vinet fylligt och rikt med en struktur av finess med silkeslena tanniner och påtaglig friskhet. Eftersmaken är ihållande med smak av svarta vinbär, frukt och kakao.

Recept: Linnéa Seidel