Italiensk pastagratäng med köttfärs.

Allt-i-ett-middag! En gratäng är smidig vardagsmat och denna som Linnéa har gjort påminner som en snabbvariant av lasagne.

Pastagratäng med köttfärs och italienska smaker.
logo

4

logo

1 h 0 min

Idag sjunger vi gratängens lov. För hur smidigt är det inte att laga gratänger? Det blir mycket mat som är enkelt att laga. Basen är en mustig köttfärssås med soltorkade tomater, vin, selleri och morötter. Hela gratängen toppas sedan med klickar av ricotta och riven mozzarella. Hur gott som helst!

Linnéa

Italiensk pastagratäng med köttfärs:

Ingredienser

  • 1 gul lök

  • 2 vitlöksklyftor

  • 2 morötter

  • 2 selleristjälkar

  • ca 100 g soltorkade tomater i olja

  • 2 tsk paprikapulver

  • 1 msk torkad oregano

  • 1 msk tomatpuré

  • 600 g nötfärs

  • 1 dl vin

  • ca 800 g passerade tomater

  • 1 dl finhackad färsk basilika

  • salt och svartpeppar

  • 4 port torkad pasta

  • 250 g ricotta

  • ca 200 g riven mozzarella

Gör så här

    1. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och skär ner morötterna i mindre tärningar. Skiva sellerin. Låt de soltorkade tomaterna rinna av och finhacka.

    2. Stek detta på medelvärme tills löken mjuknat, ca 7-10 minuter. Tillsätt kryddor och tomatpuré. Låt steka ihop någon minut till.

    3. Ha i köttfärsen och stek tills den är helt klar. Slå på vin och passerade tomater. Låt allt koka i cirka 20 minuter. Ha i den färska basilikan. Smaka av med salt och svartpeppar.

    4. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Häll av vattnet och låt ånga av.

    5. Blanda pasta och köttfärs i en ugnsfast form. Klicka ut ricottan i små högar. Toppa allt med riven mozzarella. Gratinera i 225°C i cirka 15 minuter eller tills osten smält och börjar få färg.

Vintips till gratängen:

Pata Negra Reservado Tempranillo Valdepeñas

79,00 kr


Vinet är medelfylligt och har en sammetslen, koncentrerad smak med väl integrerade tanniner som ger en behaglig struktur. En aning torkad frukt framträder i avslutningen, vilket ger en extra dimension till detta seriösa vin som erbjuder mycket kvalitet för sitt pris.

Recept: Linnéa Seidel

Gratinerad penne pasta

Gratinerad penne pasta.


Att gratinera sin pasta är ett snabbt sätt att få vardagsrätten lite roligare. Se till att inte snåla med mozzarellan. Det är också viktigt att ugnen är riktigt varm när du stoppar in formen. Då smälter osten ordentligt och gratängen får en härlig färg.

Läs mer »