Italiensk pizza med pumpa.

Gustav Johansson som driver bloggen Jävligt Gott lär entreprenören och bloggaren Michaela Forni att göra en italiensk pizza med pumpa och fetatofu.

Pizza med pumpa.
Finca Las Moras Malbec

Finca Las Moras Malbec

Argentina

Systembolaget nr:

74088

89,00 kr


logo

ca 8 pizzor

logo

1 h 0 min

Gustav Johansson som driver matbloggen "Jävligt Gott" lär entreprenören och bloggaren Michaela Forni att göra en italiensk pizza med pumpa och fetatofu.

Här nedan har vi delat upp pizzan i flera steg, från degen till pumpakrämen och fetatofun. Längst ner kan du se en video där pizzan blir till. Har du en pizzasten har du bra förutsättningar för att få en pizza som liknar den stenugnsbakade pizzan du kan få på en bra pizzeria. Låt stenen bli varm i ungen och ta ut den, lägg på pizzadegen och toppa pizzan på stenen innan du lägger tillbaka den i ungen och låter pizzan gräddas i cirka 10 minuter. Håll bra koll under tiden så den inte bränns.

Lycka till med din pizza!

Deg

Ingredienser

  • 900 g idealmjöl

  • 2 g jäst

  • 5 dl ljummet stilla mineralvatten

  • 20 g salt

Gör så här

    1. Blanda ner jäst och lite vatten i en skål. Lös upp jästen. Tillsätt resten av vattnet och jobba därefter ner mjölet till en smidig deg. Bearbeta för hand i ca 20 min.

    2. Låt jäsa 2 timmar och dela därefter i små runda bollar, stora som en näve. Plasta över och låt jäsa minst 7 timmar.

Pumpakräm

Ingredienser

  • 1 butternutpumpa

  • 2+2 msk olivolja

  • salt och peppar

  • 1 dl havregrädde

Gör så här

    1. Halvera och skala pumpan och baka den i ugnen på 225c i 20 minuter. Pensla den med rosmarin, salt, peppar och olivolja innan den går in.

    2. Gröp ur och blanda med havregrädde i en skål, mosa till en puré.

Fetatofu

Ingredienser

  • 300 g tofu

  • 4 dl olivolja

  • färsk rosmarin

  • 1/2 dl flingsalt

  • 1 tsk chiliflakes

Gör så här

    1. Dagen innan: Lägg tofu i press 30 min mellan papper för att vätskas ur. Tärna tofu och lägg i en lag med olivolja, salt, chiliflakes och färsk rosmarin.

    2. Låt stå i kylskåp över natten.

Citronfraiche

Ingredienser

  • 2 dl havrefraiche

  • 1/2 citron

Gör så här

    1. Blanda havrefraiche och citronjuice.

Grönkål

Ingredienser

  • 2 kvistar färsk grönkål

  • 1/2 citron

  • 1 msk olivolja

  • salt och peppar

Gör så här

    1. Dra grönkålsbladen av stammen och massera dem med olivolja, citronjuice, salt och peppar tills de mjuknar.

Gör pizzan

Ingredienser

  • Kruspersilja

  • färsk salvia

  • Pinjenötter

  • Extra olivolja

  • Salt och peppar

Gör så här

    1. Pressa till en degboll med händerna så den får en kant och blir ca 3 dm bred i diameter. Ringla ett lager olivolja över botten på pizzan.

    2. Lägg ut klickar av pumpapuré på smula över fetaosttofu, lägg på några blad grönkål och strö pinjenötter jämt över. Dra något drag med pepparkvarnen över och lägg några färska salviablad över.

    3. Grädda i ugn på 250 grader i 5-10 minuter tills den fått fin färg. Ta ut, toppa med kruspersilja och citronfraiche och servera.

Vin till pizzan:

Finca Las Moras Malbec

89,00 kr


Las Moras Malbec är ett fylligt vin med en djup mörk färg. Fräscha aromer av mogna körsbär. I smaken finner vi en försiktig kryddighet och en mjuk subtil tanninstruktur.

Recept: Gustav Johansson