Julig tryffel med nougat och hasselnötter.
Linnéa Seidel, populär matbloggare och receptkreatör på folk o folk har skapat ett recept på jultryffel med cognac.
– I min tryffel har jag använt riktigt mörk choklad av god kvalitet, en ingrediens som jag tycker har en anknytning till cognacens franska ursprung. För att få en lite mjukare och rundare smak på tryffeln tillsätter jag även nougat. Och så cognacen, förstås, som inte bara passar som ingrediens i mina praliner – jag smuttar gärna på den till godsakerna också, berättar Linnéa.
Ingredienser
1 1/2 dl vispgrädde
50 g smör
300 g mörk choklad (minst 70% kakao)
200 g nougat
2 msk cognac
100 g hasselnötter
Kakao att rulla tryfflarna i
Gör så här
Värm grädde och smör i en kastrull till 75°C. Ta av kastrullen från värmen.
Finhacka choklad och nougat, häll i tillsammans med cognac. Låt chokladen smälta i den varma grädden.
Grovhacka hasselnötterna och rör tills allt blandats väl. Ställ chokladsmeten kallt i minst 2 timmar.
Häll kakao på ett fat. Forma tryffelsmeten med hjälp av händerna till små bollar och rulla i kakao.
TIPS: Pudra kakao över händerna när du rullar tryfflarna, då blir det mindre kladdigt. Förvara tryffeln svalt.
Larsen VS, 350ml
229,00 kr
Larsen VS har fruktiga aromer av torkad aprikos, apelsinblom och toner av vanilj. Detta är en väldigt harmonisk cognac, inte minst på grund av den långa och fruktiga eftersmaken.
Recept: Linnéa Seidel
Cognac – vad är det för skillnad på VO, XO och VSOP.
Cognac delas in i kategorier utgående från ålder. Oskar Johansson berättar hur du lär dig uppskatta Cognac och vilka kännetecken de olika åldrarna har.
Läs mer »Gräddkola med Amarula, pistage och havssalt.
Gör en härlig gräddkola med Amarula, pistage och havssalt.
Läs mer »Vit pärontryffel med Xanté.
Chokladexperten Ulrica har tagit fram fyra julinspirerade chokladtryfflar. Här får du recept på smarrig pärontryffel med Xanté!
Läs mer »