Kalvfärsbiffar med myntayoghurt och ratatouille

Låt hemmet fyllas av härliga dofter från stekta kalvfärsbiffar med en underbar ratatouille till. Här har Linnéa skapat ett recept för kalla vinterdagar. Servera med ett ordentligt rödvin.

Kalvfärsbiffar med ratatouille och myntayoghurt.
Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape

Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape

Frankrike

Systembolaget nr:

626701

285,00 kr


logo

4

logo

1 h 0 min

Jag hade inga fullstora tomater hemma den här dagen, men det gick precis lika bra att tillaga denna grönsaksröra med en mindre sorts tomater också. Vill du inte varva tomat och aubergine i formen som jag gjort går det såklart bra att skära ner allt i bitar och koka grönsakerna i kastrullen du gör tomatsåsen i. Men då skulle jag inte mixa såsen slät i början. Biffarna låter jag gå klart i ugnen tillsammans med grönsakerna.

Linnéa

Kalvfärsbiffar:

Ingredienser

  • 1 ägg

  • 1 dl mjölk

  • 0,5 dl havregryn

  • 600 g kalvfärs

  • 2 vitlöksklyftor

  • 1 gul lök

  • 1 dl riven parmesan

  • 1 dl finhackad persilja

  • smör att steka i

Gör så här

    1. Blanda samman ägg, mjölk och havregryn. Låt detta stå och svälla i cirka 20 minuter.

    2. Skala och finhacka under tiden vitlök och lök.

    3. Blanda ner färs, lök och vitlök, parmesan och persilja.

    4. Forma till biffar. Stek i smör tills de fått fin yta. Ha upp biffarna i en ugnsfast form och tillaga dem klart i ugnen i cirka 10 minuter i 180°C.

Ratatouille:

Ingredienser

  • 1 gul lök

  • 3 vitlöksklyftor

  • 0,5 dl tomatpuré

  • 1 röd paprika

  • örtsalt

  • 1 dl grönsaksbuljong

  • 0,5 dl balsamvinäger

  • 1 dl blandade örter

  • 500 g plommontomater

  • 2 aubergine

  • olivolja

Gör så här

    1. Skala lök och vitlök. Finhacka och stek mjuk i en stekpanna.

    2. Kärna ur och strimla paprikan fint. Ha i paprikan tillsammans med tomatpuré och buljong. Låt allt koka ihop.

    3. Tillsätt balsamvinäger och finhackade örter. Smaka av med örtsalt. Mixa allt till en slät tomatsås.

    4. Ha upp detta i botten på en ugnsfast form.

    5. Dela tomaterna och skiva auberginen tunt. Varva grönsakerna i formen, ovanpå grönsakssåsen. Ringla över lite olja.

    6. Gratinera i 180°C i cirka 40 minuter. Toppa med mer färsk örter.

Myntayoghurt:

Ingredienser

  • 3 dl naturell yoghurt

  • 0,5 dl hackad mynta

  • 2 msk olivolja

  • salt

Gör så här

    1. Blanda yoghurt med hackad mynta, olja och salt. Låt gärna stå svalt minst 30 minuter innan servering.

Vintips till kalvfärsbiffarna:

Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape

285,00 kr


Till en smakrik rätt som dessa kalvfärsbiffar med ratatouille passar ett smakrikt vin som Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape perfekt. Här finns en mycket nyanserad doft med inslag av skogshallon och plommon. Smaken är intensiv, nyanserad med toner av röda bär, körsbär, kryddor, lavendel, fat, viol och färska örter.

Recept: Linnéa Seidel

Xavier Vignon i Châteauneuf-du-Pape

Xavier Vignon


Xavier Vignon är specialiserad på södra Rhônedalen och är mest kända för sina viner från Châteauneuf-du-Pape.

Läs mer »