Kantarell- och grönkålspizza.

Klockrent tilltugg tillsammans med kräftorna! Gör små pizzor - rundlar av deg som du toppar med goda kantareller och grönkål

Kantarell och grönkålspizza
logo

0 h 35 min

Sensommarens lyxigaste pizzor är garanterat de här små godingarna med stekt lök, kantareller och grönkål.

Grönkålen blir så mjuk och god om du knådar den med olja och sedan smaksätter med citron och salt. En perfekt topping på pizzan och så gott till kräftorna! Receptet räcker till 1 stor pizza eller till ca 10 små. Men du kan utan problem dubbla receptet om du vill göra flera.

Istället för tomatsås på pizzan gör jag en "pizza bianco", och då använder jag creme fraiche och som ost har jag här valt smakrik västerbottensost. Så gott! Pizzorna är sedan klara i ugnen på cirka 15 minuter.

/Linnéa

Kantarell och grönkålspizza

Ingredienser

  • 1 1/2 dl kallt vatten

  • 1/4 paket jäst

  • 3 msk olivolja

  • ca 4 dl durumvetemjöl

  • en nypa salt

Gör så här

    1. Blanda ut jästen i vattnet. Tillsätt oljan och mjölet, lite i taget.

    2. Arbeta in mjölet och kör degen i cirka fem minuter i maskin tills elastiska trådar bildas. Ha i saltet och blanda om.

    3. Täck med plastfolie och låt jäsa på ett svalt ställe över natten eller ett par timmar i rumstemperatur.

    4. Låt degen stå framme minst 30 minuter innan den ska bakas ut.

    5. Kavla ut till en rektangel och gör antingen en stor eller flera små pizzor.

Topping

Ingredienser

  • 300 g kantareller

  • 1 gul lök

  • 2 dl creme fraiche

  • 1 knippe färsk gräslök

  • salt & svartpeppar

  • 4 dl riven västerbottenost eller annan lagrad ost

  • riven grönkål

  • olivolja

  • 1 citron

  • salt

Gör så här

    1. Stek kantarellerna i en varm, torr panna. Tillsätt en klick smör.

    2. Skala och skiva löken tunt. Stek den mjuk.

    3. Bred ett lager crème fraîche på pizzorna och strö över finhackad gräslök, stekt lök och stekt svamp. Toppa med lite riven ost.

    4. Baka pizzorna i 250°C i cirka 15 minuter eller tills de fått fin färg.

    5. Lägg upp grönkålen i en skål och massera in olja i grönkålen. Smaka av med saften från1 citron och salt. Toppa pizzorna med grönkålen. Servera direkt.

Vin till pizza:

Recept: Linnéa Seidel