Äpplen med rödvinskaramell.

Caramel apples och candied apples är vanliga att se i Nordamerika under höst och vinter, exempelvis på till halloween, thanksgiving eller jul. Här är ett recept för dig som vill testa att göra det läckra äppelgodiset hemma.

Äpplen med rödvinskaramell.
CHILL OUT Shiraz California

CHILL OUT Shiraz California

USA

Systembolaget nr:

2282601

80,00 kr


Espacio Syrah

Espacio Syrah

Argentina

Systembolaget nr:

272201

80,00 kr


Falling Feather

Falling Feather

USA

Systembolaget nr:

7297201

99,00 kr


logo

8-12

Caramel apples är hela äpplen som täcks av ett mjukt karamelltäcke, medan det som kallas candied apples är äpplen som doppas i en sockerlag och får en mer knäckig, sockrig yta. Här har vi gjort en variant av "karamelläpple" där karamellsmeten kokas ihop med rödvin för en fruktig och frisk smak.

Tänk på att använda ekologiska äpplen, eller äpplen som inte har en vaxad yta – annars fastnar inte karamelltäcket lika bra. Alkoholen kokar bort, så det är inga problem att servera äpplena till barn.

Karamelläpplen med rödvin:

Ingredienser

 • 1 flaska torrt rött vin

 • 6 dl socker

 • 1,5 dl glukossirap

 • 5 dl vispgrädde

 • 0,5 tsk salt

 • 8-12 röda äpplen, ekologiska

 • 8-12 tjocka träspett

Gör så här

  1. Häll vinet och 1,5 dl socker i en mellanstor kastrull. Koka på hög värme under omrörning i ca 30 minuter, tills vätskan reducerats till ca 1,5 dl.

  2. Ta av kastrullen från plattan och tillsätt resten av sockret, glukossirap, grädde och salt. Rör om tills smeten är jämn.

  3. Ställ tillbaka kastrullen på plattan på medelvärme med en baktermometer i, och låt stå utan att röra om tills smeten når en temperatur på 115°C.

  4. Låt sedan karamellsmeten svalna lite så att den tjocknar, i ca 15 minuter. Den ska vara tillräckligt tjock för att fastna på äpplet utan att det mesta rinner av.

  5. Stick ett spett i varje äpple och doppa det i karamellsmeten – snurra äpplet så att det får ett jämnt lager karamell över sig. Ställ äpplena på bakpapper eller en silikonmatta medan de svalnar helt.

Vintips till karamellsmeten:

CHILL OUT Shiraz California

80,00 kr


CHILL OUT Shiraz California har en stor, varm och fruktig doft med inslag av blåbär och körsbär. Fyllig och relativt mjuk smak med koncentrerad frukt där man finner inslag av körsbär, blåbär, björnbär och ek.

Espacio Syrah

80,00 kr


Ett generöst och fruktigt rödvin med doft av mörka bär och plommon. Smaken är fruktig där mörka bär såsom svarta vinbär, solmogna blåbär och plommon dominerar. Toner av viol är också väldigt framträdande i både doft och smak tillsammans med en fläkt av vanilj och färska örter samt eukalyptus. 

Falling Feather

99,00 kr


Falling Feather är ett generöst, fruktigt vin med mjuk smak med inslag av skogshallon, sötlakrits och örter. Vinet är gjort av druvan ruby cabernet och har en garanterat låg halt av tanniner och histaminer.