Enkel pumpapaj.
Använd höstens pumpor på bästa sätt! Här är ett recept på en kryddig pumpapaj som passar utmärkt till halloweenfikat.
Läs mer »Caramel apples och candied apples är vanliga att se i Nordamerika under höst och vinter, exempelvis på till halloween, thanksgiving eller jul. Här är ett recept för dig som vill testa att göra det läckra äppelgodiset hemma.
Caramel apples är hela äpplen som täcks av ett mjukt karamelltäcke, medan det som kallas candied apples är äpplen som doppas i en sockerlag och får en mer knäckig, sockrig yta. Här har vi gjort en variant av "karamelläpple" där karamellsmeten kokas ihop med rödvin för en fruktig och frisk smak.
Tänk på att använda ekologiska äpplen, eller äpplen som inte har en vaxad yta – annars fastnar inte karamelltäcket lika bra. Alkoholen kokar bort, så det är inga problem att servera äpplena till barn.
1 flaska torrt rött vin
6 dl socker
1,5 dl glukossirap
5 dl vispgrädde
0,5 tsk salt
8-12 röda äpplen, ekologiska
8-12 tjocka träspett
Häll vinet och 1,5 dl socker i en mellanstor kastrull. Koka på hög värme under omrörning i ca 30 minuter, tills vätskan reducerats till ca 1,5 dl.
Ta av kastrullen från plattan och tillsätt resten av sockret, glukossirap, grädde och salt. Rör om tills smeten är jämn.
Ställ tillbaka kastrullen på plattan på medelvärme med en baktermometer i, och låt stå utan att röra om tills smeten når en temperatur på 115°C.
Låt sedan karamellsmeten svalna lite så att den tjocknar, i ca 15 minuter. Den ska vara tillräckligt tjock för att fastna på äpplet utan att det mesta rinner av.
Stick ett spett i varje äpple och doppa det i karamellsmeten – snurra äpplet så att det får ett jämnt lager karamell över sig. Ställ äpplena på bakpapper eller en silikonmatta medan de svalnar helt.
79,00 kr
CHILL OUT Shiraz California har en stor, varm och fruktig doft med inslag av blåbär och körsbär. Fyllig och relativt mjuk smak med koncentrerad frukt där man finner inslag av körsbär, blåbär, björnbär och ek.
79,00 kr
Ett generöst och fruktigt rödvin med doft av mörka bär och plommon. Smaken är fruktig där mörka bär såsom svarta vinbär, solmogna blåbär och plommon dominerar. Toner av viol är också väldigt framträdande i både doft och smak tillsammans med en fläkt av vanilj och färska örter samt eukalyptus.
99,00 kr
Falling Feather är ett generöst, fruktigt vin med mjuk smak med inslag av skogshallon, sötlakrits och örter. Vinet är gjort av druvan ruby cabernet och har en garanterat låg halt av tanniner och histaminer.
Använd höstens pumpor på bästa sätt! Här är ett recept på en kryddig pumpapaj som passar utmärkt till halloweenfikat.
Läs mer »Halloween närmar sig med stormsteg och vår cocktailskribent Tina tipsar om hur du gör härligt färgsprakade drinkar och ger tips på klassiska Halloween-cocktails.
Läs mer »Halloween - ett kommersiellt jippo, javisst. Men jag ser det som en anledning till att få fira lite. Laga god mat, umgås med vänner och familj.
Läs mer »Vi tipsar om 18 drinkar som ett trevligt inslag på halloweenfesten. Vad sägs om Halloweendrinkarna Pumpkin Sour, Beaten Up Beets eller Halloween Forest Punch?
Läs mer »