Karljohansrisotto med cashewsmör.

Här får du ett gott och krämigt recept på svamprisotto gjord på karljohanssvamp och cashewsmör från kokboken "Laga Svamp" av Martin Nordin.

Krämig svamprisotto
Planeta Chardonnay

Planeta Chardonnay

Italien

Systembolaget nr:

7288201

359,00 kr


logo

6

logo

0 h 40 min

I kokboken "Laga Svamp" visar Martin Nordin flera inspirerande svamprecept som både kan göras hemma och ute i naturen. Här får du ett gott och krämigt recept på svamprisotto gjord på karljohanssvamp och cashewsmör. Den här rätten är enkel att laga utomhus om du förbereder risottomixen och kryddmixen och tar med i separata påsar.

Risottomix:

Ingredienser

  • ca 30 g torkad karljohansvamp

  • 4 ½ dl arborioris

  • 30 g torkad lök eller lökpulver

  • 2 tsk torkad persilja

  • 2 tsk torkad ramslök

  • 1 msk buljongpulver

  • 1 tsk salt

Gör så här

    1. Börja med att blanda ihop ingredienserna till risottomixen.

Kryddmix:

Ingredienser

  • 1 tsk torkad libbsticka

  • 1 msk näringsjäst

  • 1 tsk torkad citronzest

  • ½ tsk svartpepparkorn

  • ½ tsk korianderfrön

  • ½ tsk sichuanpeppar

  • 1 tsk havssalt

Gör så här

    1. Mortla kryddorna till kryddmixen.

Ingredienser

  • 4 msk cashewsmör (finns i välsorterade butiker)

  • 3 msk olivolja

  • 1 liter vatten

Gör så här

    1. Värm upp olja i en stekpanna på medelvärme. Lägg i risottomixen och stek tills riset är glansigt, i cirka 10 minuter. Vänd då och då så att det inte bränns.

    2. Sänk värmen, klicka i cashewsmöret och rör runt. Häll i 7 dl vatten och krydda med lite av kryddmixen. Låt koka i 15–20 minuter.

    3. Fyll på med vatten då och då medan det kokar samman, cirka 1 dl var femte minut.

    4. Lägg en generös hög risotto på varje tallrik, ringla över lite olivolja och toppa med kryddmixen efter smak.

Vintips till svamprisotton:

Planeta Chardonnay

359,00 kr


Planeta Chardonnay har en stor och nyanserad doft med en balanserad ekfatskaraktär som passar utmärkt till en krämig risotto. Smaken är rik med fet textur och lång eftersmak där både rostade fat, smör, tropiska frukter, kokos och kryddor samsas i bästa samförstånd.

Recept: Martin Nordin