Klassisk Brantevikssill.

Ingen midsommar utan sill, och detta år lagar vi en klassiker: Brantevikssill. Sillen får härlig smak av lök, peppar, citron och dill. Till detta? Snaps såklart!

Brantevikssill till midsommar.
O.P. Anderson Dill

O.P. Anderson Dill

Sverige

Systembolaget nr:

1176

230,00 kr


logo

0 h 15 min

Sillen har en given plats till de flesta svenska högtider (och däremellan också förstås) och midsommar är inget undantag. Detta år har Linnéa gjort den klassiska Brantevikssillen, som har rötter i fiskeläget Brantevik vid Österlens kust och som kom till på 1970-talet.

Den tar bara 15 minuter att slänga ihop, men behöver ligga till sig i cirka tre dagar innan midsommar, så börja i tid!

Brantevikssill:

Ingredienser

  • ca 400 g inläggningssill

  • 1 röd lök

  • 1 gul lök

  • 20 kryddpepparkorn

  • 20 vitpepparkorn

  • 2 lagerblad

  • 1 tsk citronpeppar

  • skal från 0,5 citron

  • 2 tsk salt

  • 2 dl strösocker

  • 0,5 dl finhackad dill

Gör så här

    1. Sila lagen från sillen och skär den i bitar om du använder hela filéer.

    2. Skala och finhacka de båda löksorterna.

    3. Krossa kryddpeppar och vitpeppar.

    4. Blanda sill, lök, peppar och smula i lagerbladet.

    5. Ha på citronpeppar, rivet skal från 1/2 citron, salt, socker och finhackad dill. Blanda väl och låt stå i kylen minst 3 dagar.

Tillbehör:

Ingredienser

  • rågbröd

  • smör

  • dill

Gör så här

Snaps till sillen:

O.P. Anderson Dill

230,00 kr


O.P. Anderson Dill är den perfekta snapsen till en klassisk Brantevikssill där dill också är en av kryddorna. Snapsen har en frisk och fyllig kryddighet från dillfrö och citron med inslag av kummin, anis och fänkål.

Recept: Linnéa Seidel