Kokosplättar - Kham Babim.

Dessa smarriga kokosplättar är en thailändsk dessert som ofta brukar säljas i gatustånd. Receptet kommer från kokboken Thai! På 30 minuter av Wichudaporn Chaiyasaeng.

Kokosplättar
Kokosplättar
Moscato d'Asti Canelli Tenuta Del Fant
Moscato d'Asti Canelli Tenuta Del Fant

Moscato d'Asti Canelli Tenuta Del Fant

Italien

Systembolaget nr:

8603602

89,00 kr


logo

4

logo

0 h 30 min

Det här är en efterrätt som säljs på gatorna i Thailand. För det mesta är det äldre människor som brukar stå och steka dessa thailändska kokoksplättar. Man köper ett par stycken och äter som kakor. Wichudaporn Chaiyasaengs goda recept kommer från hennes kokbok "Thai! På 30 minuter".

Kham babim:

Ingredienser

  • 3 dl klibbigt rismjöl, ”glutinous rice flour”*

  • 1 dl strösocker

  • 2 dl kokosgrädde

  • 50 g fryst riven kokos, ”coconut filament”*

  • ½ tsk rapsolja

  • * lite ovanligare råvaror som du hittar i butiker som säljer asiatiska råvaror

Gör så här

    1. Häll rismjöl, socker och kokosgrädde i en stor skål och vispa ihop till en tjock smet.

    2. Blanda i den rivna kokosen.

    3. Häll lite olja i en stekpanna med non-stickbeläggning och smörj in ytan sparsamt med hjälp av hushållspapper. Hetta upp till medelvärme.

    4. Ta ½ deciliter smet och klicka ut den i pannan. Lägg i några klickar till, men stek inte för många åt gången.

    5. Platta till klickarna litegrann efter ett par minuter och vänd på dem. De ska ha fått lite färg på undersidan. Platta försiktigt till dem igen och stek varje plätt i totalt 8–9 minuter.

    6. Smörj pannan med lite olja igen och upprepa proceduren tills du använt upp all smet.

    7. Låt plättarna svalna.

Dessertvin till kokosplättar: