Konfiterad kyckling med sallad och avokadodressing.

Här har Linnéa gjort en härlig sallad och avokadodressing, som hon toppar med konfiterad kyckling. Till det kan du med fördel servera ett frisk vitt vin av druvan alvarinho.

Konfiterad kyckling med sallad.
Vento'z Alvarinho

Vento'z Alvarinho

Portugal

Systembolaget nr:

6052

199,00 kr


logo

4

Att konfitera något betyder helt enkelt att sjuda något i fett. Det allra vanligaste är att tillaga anka- i ankfett. Men här har jag tagit en urbenad kycklingklubba (det går såklart bra att ha benet kvar) och konfiterat det i olja.

Du kan ta vilken kycklingdetalj du vill, men en bit med skinn kvar är att föredra då det blir frasigt och gott!

Om du inte testat att lägga in rättika än så är det något du genast måste testa. Gott och krispigt till sallader och till grillat.

Linnéa

Konfiterad kyckling:

Ingredienser

  • 4 st kycklingsteak eller annan kycklingdetalj med skinnet kvar

  • salt

  • olja

  • 2 citroner

  • 1 hel vitlök

Gör så här

    1. Salta kycklingen lätt runt om och lägg i en ugnsform. Slå på olja så att det nästan täcker kycklingen.

    2. Dela citronerna och vitlöken på mitten. Lägg i formen med olja och kyckling.

    3. Ugnsbaka kycklingen i 120°C tills innertemperaturen är ca 58°C.

    4. Tag ur kycklingen ur oljan och lägg den i en ren form. Sätt på grillfunktionen på ugnen och låt kycklingens skinn få fin färg.

Avokadodressing:

Ingredienser

  • 2 mogna avokados

  • 1 kruka koriander

  • 2 vitlöksklyftor

  • 2 limefrukter

  • 0,5 dl olivolja

  • 1 dl vatten

  • 1 nypa socker

  • salt

Gör så här

    1. Dela och gröp ur avokado, lägg avokado, koriander och skalad vitlök i en matberedare eller mixer.

    2. Pressa ur saften ur två limefrukter och ha i tillsammans med oljan. Mixa slätt.

    3. Tillsätt vatten till önskad konsistens. Smaka av med en nypa socker och lite salt.

Inlagd rabarber och rättika:

Ingredienser

  • 1 dl ättika, 12%

  • 2 dl strösocker

  • 3 dl vatten

  • 1 rabarberstjälk

  • 300 g rättika

Gör så här

    1. Blanda en lag genom att koka upp ättika, socker och vatten.

    2. Skala rättikan och skär i mindre kuber. Skär ner rabarbern i lika stora bitar.

    3. Ha upp i en ren burk och slå över den varma lagen. Låt svalna och förvara i kylen.

Sallad:

Ingredienser

  • 4 port belugalinser

  • vattenmelon

  • honungsmelon

  • sallad

  • gurka

  • ärtskidor

  • salladslök

Gör så här

    1. Koka belugalinserna enligt instruktionerna på förpackningen.

    2. Blanda linserna med ca hälften av dressingen.

    3. Lägg upp sallad, belugalinser, gurka, melon och inlagd rättika och rabarber på tallrikar. Lägg på en bit konfiterad kyckling. Toppa med finstrimlad salladslök, ärtskidor och färsk koriander.

    4. Servera resterande mängd dressing på sidan om.

Vintips till kycklingen:

Vento'z Alvarinho

199,00 kr


Till kycklingsalladen passar ett krispigt vitt vin från Portugal utmärkt. Vento'z Alvarinho är ett Vinho Verde från Minho. Mycket fruktig, ungdomlig smak med inslag av päron, gröna äpplen, galiamelon, vita blommor och lime.

Recept: Linnéa Seidel