Polpette - italienska köttbullar med tomatsallad och mozzarella.
Får det lov att vara en variant på köttbullar direkt från Toscana kanske? Servera med en fräsch tomatsallad och ett glas Chianti och du är nästan i Italien.
Läs mer »Bli inspirerad av Lady och Lufsen och laga denna otroliga pastan med köttbullar i tomatsås på Alla hjärtans dag.
Laga en riktig Lady och Lufsen-pasta till varmrätt på alla hjärtans dag! Tomatsåsen och köttbullarna kan du göra klart i förväg och bara värma på precis innan de ska serveras. Men pastan, den ska var helt nykokt! Jag brukar alltid låta min tomatsås koka tills jag ser en förändring i färgen, den ska ha tjocknat och fått en mörkare ton. Då är den klar. Vilket brukar ta minst 45 minuter. De små bollarna av mozzarella mjuknar och liksom smälter ner i den varma pastan med tomatsåsen. Oemotståndligt gott! Självklart går receptet bra att dubbla om ni är fler än två som ska äta.
2 vitlöksklyftor
1 liten gul lök
olja att steka i
2 msk tomatpuré
1/2 dl rött vin
1 frp á 290g konserverade körsbärstomater
1 nypa strösocker
3 msk balsamvinäger
färsk basilika
salt och peppar
Skala och finhacka lök och vitlök. Stek löken mjuk i lite olja. Tillsätt tomatpuré och fortsätt steka en liten stund.
Slå på vin, körsbärstomater och socker. Låt allt koka tills såsen tjocknar och får en mörkare färg. Smaka av med balsamvinäger, finhackad basilika, salt och peppar.
1/2 dl havregryn
1 dl mjölk
1 tsk senap
1 ägg
500 g nötfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
salt och peppar
olja att steka i
Blanda mjölk och havregryn i en skål, låt svälla i cirka 15 minuter. Tillsätt senap och ägg. Skala och finhacka lök och vitlök, tillsätt tillsammans med nötfärsen och blanda väl.
Salta och peppra. Forma till större köttbullar och stek tills de fått fin färg runt om.
Slå på vatten och låt köttbullarna sjuda på låg värme tills de är helt genomkokta.
2 portioner pasta
1 burk á 228 g minimozzarella
basilika
1 burk á 228 g minimozzarella
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
Bland pastan med tomatsåsen, lägg i köttbullarna och toppa med minimozzarella, massor av basilika och riven parmesan.
309,00 kr
Här rekommenderar vi en sangiovese som har en fin och fruktig doft med inslag av körsbär, fat, mjölkchoklad, jordgubbar samt stråk av lakrits. Smaken är fruktig med inslag av körsbär, blåbär, skogshallon, fat och kryddor. Vinet passar till medelkraftiga kött eller vegetariska anrättningar, men även till pizza och mustiga pastarätter.
129,00 kr
152,00 kr
Ett mjukt och bärigt rött vin med inslag av kryddor och örter. Vinet har en väldigt frisk och fräsch bärighet med ungdomlig smak och är gjort av den lokala druvan criolla till 100%. Vinet passar utmärkt till lättare anrättningar av vilt, gris och nötkött liksom till ost och kallskuret.
Recept: Linnéa Seidel
Får det lov att vara en variant på köttbullar direkt från Toscana kanske? Servera med en fräsch tomatsallad och ett glas Chianti och du är nästan i Italien.
Läs mer »Italienska viner utklassar andra viner med sin popularitet bland svenskarna. Men vilka viner är de bästa av de bästa? Här listar folk o folks dryckesexpert Mats Claësson sina italienska vinfavoriter..
Läs mer »Den 23 augusti firar vi köttbullens dag i Sverige. Viggo Cavling bjuder här på sitt bästa recept på köttbullar.
Läs mer »Svensk husmanskost är mer än bara kött och potatis - ibland har den faktiskt väldigt komplexa smaker som kan vara svåra att matcha med vin. Här ger folk o folks dryckesexpert Mats vintips till några klassiska rätter.
Läs mer »