Köttbullar i tomatsås med två sorters ost.

Bli inspirerad av Lady och Lufsen och laga denna otroliga pastan med köttbullar i tomatsås på Alla hjärtans dag. Servera med ett glas barbera från Luigi di Grasso.

Köttbullar i tomatsås med två sorters ost.
Köttbullar i tomatsås med två sorters ost.
Luigi di Grasso Piemonte Barbera
Luigi di Grasso Piemonte Barbera

Luigi di Grasso Piemonte Barbera

Italien

Systembolaget nr:

5307201

99,00 kr


Laga en riktig Lady och Lufsen-pasta till varmrätt på alla hjärtans dag! Tomatsåsen och köttbullarna kan du göra klart i förväg och bara värma på precis innan de ska serveras. Men pastan, den ska var helt nykokt! Jag brukar alltid låta min tomatsås koka tills jag ser en förändring i färgen, den ska ha tjocknat och fått en mörkare ton. Då är den klar. Vilket brukar ta minst 45 minuter. De små bollarna av mozzarella mjuknar och liksom smälter ner i den varma pastan med tomatsåsen. Oemotståndligt gott!Självklart går receptet bra att dubbla om ni är fler än två som ska äta.

Tomatsås:

Ingredienser

  • 2 vitlöksklyftor

  • 1 liten gul lök

  • olja att steka i

  • 2 msk tomatpuré

  • 1/2 dl rött vin

  • 1 frp á 290g konserverade körsbärstomater

  • 1 nypa strösocker

  • 3 msk balsamvinäger

  • färsk basilika

  • salt och peppar

Gör så här

    1. Skala och finhacka lök och vitlök. Stek löken mjuk i lite olja. Tillsätt tomatpuré och fortsätt steka en liten stund.

    2. Slå på vin, körsbärstomater och socker. Låt allt koka tills såsen tjocknar och får en mörkare färg. Smaka av med balsamvinäger, finhackad basilika, salt och peppar.

Köttbullar:

Ingredienser

  • 1/2 dl havregryn

  • 1 dl mjölk

  • 1 tsk senap

  • 1 ägg

  • 500 g nötfärs

  • 1 gul lök

  • 2 vitlöksklyftor

  • salt och peppar

  • olja att steka i

Gör så här

    1. Blanda mjölk och havregryn i en skål, låt svälla i cirka 15 minuter. Tillsätt senap och ägg. Skala och finhacka lök och vitlök, tillsätt tillsammans med nötfärsen och blanda väl.

    2. Salta och peppra. Forma till större köttbullar och stek tills de fått fin färg runt om.

    3. Slå på vatten och låt köttbullarna sjuda på låg värme tills de är helt genomkokta.

Pastan:

Ingredienser

  • 2 portioner pasta

  • 1 burk á 228 g minimozzarella

  • basilika

  • 1 burk á 228 g minimozzarella

Gör så här

    1. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.

    2. Bland pastan med tomatsåsen, lägg i köttbullarna och toppa med minimozzarella, massor av basilika och riven parmesan.

Vintips till köttbullar i tomatsås:

Luigi di Grasso Piemonte Barbera

99,00 kr


En barbera som passar utmärkt till denna pasta. Vinet har en medelfyllig, fruktig och fint balanserad smak med inslag av mörka bär, röda körsbär, skogshallon och ett stråk muskotnöt.