Köttgryta med chorizo, vitlök och rökt paprika.
Dröm dig bort till ett soligt Spanien och smaksätt grytan med vitlök, rökigt paprikapulver och tomat. Sist, vita bönor som ger en härlig smak och fyllighet.
En bra receptsamling med olika sorters köttgrytor är alltid bra att ha. Här har jag drömt mig bort till ett soligt Spanien och smaksatt min gryta med chorizo, vitlök, rökigt paprikapulver och tomat. Sen tillsatte jag även lite vita bönor vilket jag tycker ger en härlig smak och fyllighet till grytan. Men är inte vita bönor din grej så går det såklart bra att hoppa över dom! Välj en korv med hög kötthalt och massor av smak, då är hälften av smakerna i hamn redan där.Hur länge grytan behöver koka, det beror helt enkelt på vilken sorts kött du väljer. Men jag tycker de flesta grytor mår bra av att stå och puttra en extra stund på spisen. Och allra godast blir de nästan dagen efter. Så varför inte förbereda maten i god tid och sedan njuta av lyxen att maten är klar- och smakar himmelskt.
Köttgryta:
Ingredienser
300 g chorizo
4 vitlöksklyftor
500 g nötkött i bitar
2 msk paprikapulver
torkade örter, gärna timjan
250 g gul steklök
400 g konserverade tomater
3 dl köttbuljong
2 dl rött vin
230 g vita bönor
2 tsk majsstärkelse
2 msk vatten
salt & svartpeppar
Gör så här
Slanta korven. Skala och finhacka vitlöken. Stek i en gryta.
Tag ur korvbitarna och vitlöken ur grytan och bryn sen köttbitarna i samma gryta. Lägg tillbaka korv och vitlök.
Pudra över paprikapulver och torkade örter.
Skala steklöken och ha i den tillsammans med konserverade tomater, buljong och vin. Låt allt småkoka under lock tills köttet känns mört.
När köttet är mört, tillsätt vita bönor.
Rör ut lite majsstärkelse i vatten och ha i grytan. Koka upp och smaka av med salt och peppar.
Servera med nykokt ris.
Vin till köttgryta med chorizo:
CHILL OUT Shiraz Cabernet Sauvignon Organic Fairtrade
92,00 kr
Till grytan rekommenderar vi det här medelfylliga rödvinet med angenäma toner av mörka frukter, blå plommon, kryddor, vanilj och charkuterier.
Faustino I Gran Reserva 2011
197,00 kr
Denna kryddiga rioja passar också fint till köttgrytan. Smaken skänker tydlig kryddighet och karaktär från faten som samsas på bästa sätt med solmogna frukter och bär, torkade örter och en stadig syra. Vinet har en bra balans och eftersmakens längd är mycket tillfredsställande.
Du kanske också är intresserad av:
Spansk köttgryta med chorizo.
7 läckra tapas och vintips.
Visste du att ordet tapas från början kommer av verbet tapar, som betyder täcka över. Man täckte över vinglasen med små fat, för att undvika flugor i vinet.
Läs mer »