Köttgryta med chorizo, vitlök och rökt paprika.

Dröm dig bort till ett soligt Spanien och smaksätt grytan med vitlök, rökigt paprikapulver och tomat. Sist, vita bönor som ger en härlig smak och fyllighet.

Köttgryta med chorizo, vitlök och rökt paprika
Faustino I Gran Reserva

Faustino I Gran Reserva

Spanien

Systembolaget nr:

2678

199,00 kr


logo

6

En bra receptsamling med olika sorters köttgrytor är alltid bra att ha. Här har jag drömt mig bort till ett soligt Spanien och smaksatt min gryta med chorizo, vitlök, rökigt paprikapulver och tomat. Sen tillsatte jag även lite vita bönor vilket jag tycker ger en härlig smak och fyllighet till grytan. Men är inte vita bönor din grej så går det såklart bra att hoppa över dom! Välj en korv med hög kötthalt och massor av smak, då är hälften av smakerna i hamn redan där.

Hur länge grytan behöver koka, det beror helt enkelt på vilken sorts kött du väljer. Men jag tycker de flesta grytor mår bra av att stå och puttra en extra stund på spisen. Och allra godast blir de nästan dagen efter. Så varför inte förbereda maten i god tid och sedan njuta av lyxen att maten är klar- och smakar himmelskt.

Köttgryta:

Ingredienser

  • 300 g chorizo

  • 4 vitlöksklyftor

  • 500 g nötkött i bitar

  • 2 msk paprikapulver

  • torkade örter, gärna timjan

  • 250 g gul steklök

  • 400 g konserverade tomater

  • 3 dl köttbuljong

  • 2 dl rött vin

  • 230 g vita bönor

  • 2 tsk majsstärkelse

  • 2 msk vatten

  • salt & svartpeppar

Gör så här

    1. Slanta korven. Skala och finhacka vitlöken. Stek i en gryta.

    2. Tag ur korvbitarna och vitlöken ur grytan och bryn sen köttbitarna i samma gryta. Lägg tillbaka korv och vitlök.

    3. Pudra över paprikapulver och torkade örter.

    4. Skala steklöken och ha i den tillsammans med konserverade tomater, buljong och vin. Låt allt småkoka under lock tills köttet känns mört.

    5. När köttet är mört, tillsätt vita bönor.

    6. Rör ut lite majsstärkelse i vatten och ha i grytan. Koka upp och smaka av med salt och peppar.

    7. Servera med nykokt ris.

Vin till köttgryta med chorizo:

CHILL OUT Shiraz Cabernet Sauvignon Organic Fairtrade

89,00 kr


Till grytan rekommenderar vi det här medelfylliga rödvinet med angenäma toner av mörka frukter, blå plommon, kryddor, vanilj och charkuterier.

Faustino I Gran Reserva

199,00 kr


Denna kryddiga rioja passar också fint till köttgrytan. Smaken skänker tydlig kryddighet och karaktär från faten som samsas på bästa sätt med solmogna frukter och bär, torkade örter och en stadig syra. Vinet har en bra balans och eftersmakens längd är mycket tillfredsställande.

Recept: Linnéa Seidel

Lövbiffsgryta i stekpanna på bord med ris och salt.

Snabblagad lövbiffsgryta.


Grytor och långkok hör vinterhalvåret till men det är inte alltid tiden finns för långkok. Här plockar vi fram lövbiff, som inte behöver koka så länge för att köttet ska bli mört, och lagar en snabb och enkel lövbiffsgryta. Perfekt vardagsmat!

Läs mer »