Kräftstjärtstagliatelle med dill, citron och sockerärtor.

En snabb pastarätt som ändå känns väldigt lyxig och är mycket god. Servera med en klassisk vit Bordeaux.

Pasta med kräftstjärtar och dill.
Château Bonnet Blanc

Château Bonnet Blanc

Frankrike

Systembolaget nr:

415101

109,00 kr


logo

4

logo

0 h 40 min

Lyxiga pastarätter som inte tar särskilt lång tid att svänga ihop är vi starka anhängare av – till vardags och vid festligare tillfällen. Här arbetar vi med kräftstjärtar som med sin dillnyans framkallar en längtan till våren och sommaren och med ett glas av den nya strålande 2022-årgången av Château Bonnet så sitter allt på plats. Lyx på typ tjugo minuter!

/Livets Goda

Kräftstjärtstagliatelle:

Ingredienser

  • grön tagliatelle, ca 500 gram

  • 300 gram kräftstjärtar

  • 1 kruka färsk dill

  • skal och saft från 0,5 ekologisk citron

  • 3 dl créme fraîche

  • 1 st rödlök

  • 1 msk dijonsenap

  • 150 gram sockerärtor

  • salt

  • vitpeppar

  • vitvinsvinäger

  • olivolja

  • citron till dekoration

Gör så här

    Koka upp crème fraiche, salta och vitpeppra.

    1. Addera zest från citron plus ett par matskedar saft, en näve hackad dill samt hackad rödlök och dijonsenap. Låt puttra samman men låt inte löken bli mjuk utan säkra att den är ännu lite krispig.

    2. Ta bort från spisen och tillsätt tre fjärdedelar av kräftstjärtarna. Koka upp pastan enligt anvisning men håll den al dente.

    3. Blanda såsen med pastan och toppa sedan varje servering med resterande kräftstjärtar. Dekorera med dillkvist och citronskiva.

    4. Som sidorätt och för att addera textur har vi en sallad på sockerärtor som vi blott kokat upp några sekunder, kylt ner och sedan toppat med en dressing på vitvinsvinäger, olivolja, lite dijonsenap, hackad dill och salt.

Vin till kräftstjärtstagliatellen:

Château Bonnet Blanc

109,00 kr


Till pastan med kräftstjärtar rekommenderar vi Château Bonnet Blanc 2022. Vinet har en fruktig, aromatisk doft med inslag av krusbär, gröna äpplen, svartvinbärsblad, blommor, päron, tropisk frukt, örter och citron. Smaken är mycket frisk. Elegant, balanserat och ursprungstypiskt med en harmonisk eftersmak.

År ut och in ett så stabilt och prisvärt vitt och 2022 är inget undantag. Redan nu tisslas och tasslas det om årgången i hela regionen och mer än en vinmakare har redan utnämnt året som något av det bästa de skördat. I Bonnets vita märker vi växtsäsongens storhet genom en större fruktgenerositet med tropiska hintar och persika även om vinet aldrig tippar över till det yppiga. I stället blir det till en skön mix mot sauvignon blanc-druvans gröna och lite krusbäriga anslag vilket också följer med i den ungdomliga smaken med stenfruktiga toner, citrus, alert syra och grapefruktigt stramt avslut. En mycket lyckad årgång och för 109 kronor verkligen en hel del ’bang for the buck’.

Matchningen Livets Godas fräscha kräftstjärtspasta har inga som helst problem med att tämligen omgående liera sig med Bonnets 2022:a där inte minst citrustonerna i vinet finner zesten i pastan. Rättens sälta är likaså oerhört passande till den rikare årgången av Bonnet som även är förträffligt till dillkaraktären.

Recept: Livets Goda