Krämig kycklinggryta med svamp, timjan och rosmarin.

Linnéa har lagat en krämig men samtidigt fräsch kycklinggryta med svamp som fått smak av färska örter och citron.

Kycklinggryta med svamp
Le Grand Manège Côtes-du-Rhône

Le Grand Manège Côtes-du-Rhône

Frankrike

Systembolaget nr:

55173

115,00 kr


Villa Wolf Pinot Noir

Villa Wolf Pinot Noir

Tyskland

Systembolaget nr:

76788

129,00 kr


logo

4

logo

0 h 30 min

Grytor kan vara murriga och lite tunga. Men de kan också vara fräscha och lätta. Dagens recept tillhör den senare kategorin. En krämig kycklinggryta med svamp som fått smak av färska örter och citron. Kycklingen får steka klart i ugnen medan svampen steks och såsen kokar ihop. Men vill du går det såklart bra att skära kycklingen i mindre bitar och låta den koka klart i såsen istället. Jag föredrar att tillaga kycklingen i ugnen då den blir makalöst mör och perfekt tillagat på detta viset!

Krämig kycklinggryta:

Ingredienser

  • 900 g kycklingbröstfiléer

  • olja att steka i

  • örtsalt

  • ca 10 st medelstora champinjoner

  • 2 vitlöksklyftor

  • 2 dl vatten

  • 1 msk kycklingfond

  • 1/2 dl finhackad färsk timjan

  • 1/2 dl finhackad färsk rosmarin

  • 3 dl grädde

  • saften från 1/2 citron

Gör så här

    1. Bryn kycklingfiléerna i lite olja. Krydda med örtsalt. Tag ur kycklingen ur stekpannan och lägg i en ugnsfast form.

    2. Stick i en kökstermometer i den tjockaste delen på en av kycklingfiléerna. Låt kycklingen gå klart i ugnen på 150°C tills innertemperaturen uppnår 70 grader.

    3. Skiva champinjonerna tunt och stek dom i samma stekpanna du stekt kycklingen i. När de fått fin färg, skala och pressa vitlöken och låt den steka med på lägre värme i några minuter. Akta så den inte bränns vid.

    4. Tillsätt vatten och kycklingfond. Låt allt koka upp. Ha i de finhackade örterna och grädden. Låt koka ihop under några minuter. Ha i citronen och rör om.

    5. Lägg sist i de ugnsstekta kycklingfiléerna. Toppa med lite färska örter.

    6. Smaka av såsen med mer salt och citron om så behövs.

    7. Servera pressad potatis, kokt pasta eller ris till kycklinggrytan

Vintips till kycklinggrytan:

Le Grand Manège Côtes-du-Rhône

115,00 kr


Smak och doft domineras av solmogna björnbär, mörkröda körsbär och en inbjudande kryddighet. Här återfinns även distinkta toner av saltlakrits som väcker munnen till liv tillsammans med resoluta inslag av svartpeppar som bidrar till helhetsupplevelsen.

Villa Wolf Pinot Noir

129,00 kr


Villa Wolf Pinot Noir har en vackert rödblå färg. I doften känns toner av jordgubbar, mörka körsbär samt en viss kryddighet. Smaken är bärig med inslag av jordgubbar, skogshallon och fräsch syra samt en lätt jordig rökighet. Finns även på halvflaska.

Recept: Linnéa Seidel