Krämig kycklinggryta med svamp, timjan och rosmarin.

Linnéa har lagat en krämig men samtidigt fräsch kycklinggryta med svamp som fått smak av färska örter och citron.

Kycklinggryta med svamp
3 Generations of Peace Organic Chenin Blanc

3 Generations of Peace Organic Chenin Blanc

Sydafrika

Systembolaget nr:

2654

109,00 kr

121,00 kr


logo

4

logo

0 h 30 min

Grytor kan vara murriga och lite tunga. Men de kan också vara fräscha och lätta. Dagens recept tillhör den senare kategorin. En krämig kycklinggryta med svamp som fått smak av färska örter och citron. Kycklingen får steka klart i ugnen medan svampen steks och såsen kokar ihop. Men vill du går det såklart bra att skära kycklingen i mindre bitar och låta den koka klart i såsen istället. Jag föredrar att tillaga kycklingen i ugnen då den blir makalöst mör och perfekt tillagat på detta viset!

Krämig kycklinggryta:

Ingredienser

  • 900 g kycklingbröstfiléer

  • olja att steka i

  • örtsalt

  • ca 10 st medelstora champinjoner

  • 2 vitlöksklyftor

  • 2 dl vatten

  • 1 msk kycklingfond

  • 1/2 dl finhackad färsk timjan

  • 1/2 dl finhackad färsk rosmarin

  • 3 dl grädde

  • saften från 1/2 citron

Gör så här

    1. Bryn kycklingfiléerna i lite olja. Krydda med örtsalt. Tag ur kycklingen ur stekpannan och lägg i en ugnsfast form.

    2. Stick i en kökstermometer i den tjockaste delen på en av kycklingfiléerna. Låt kycklingen gå klart i ugnen på 150°C tills innertemperaturen uppnår 70 grader.

    3. Skiva champinjonerna tunt och stek dom i samma stekpanna du stekt kycklingen i. När de fått fin färg, skala och pressa vitlöken och låt den steka med på lägre värme i några minuter. Akta så den inte bränns vid.

    4. Tillsätt vatten och kycklingfond. Låt allt koka upp. Ha i de finhackade örterna och grädden. Låt koka ihop under några minuter. Ha i citronen och rör om.

    5. Lägg sist i de ugnsstekta kycklingfiléerna. Toppa med lite färska örter.

    6. Smaka av såsen med mer salt och citron om så behövs.

    7. Servera pressad potatis, kokt pasta eller ris till kycklinggrytan

Vintips till kycklinggrytan:

3 Generations of Peace Organic Chenin Blanc

109,00 kr

121,00 kr


Vi rekommenderar ett glas 3 Generations of Peace Organic Chenin Blanc till kycklinggrytan. Vinet har en fräsch och fruktig doft med inslag av päron, honungsmelon, solmogen citron och färska örter. Smaken är torr, fruktig och frisk med toner av päron, honungsmelon, persika, bivax, örter och citron.

Recept: Linnéa Seidel