Elegant tysk pinot noir på hel- och halvflaska.

Välrenommerade Dr. Ernst Loosen köpte 1996 vinegendomen Villa Wolf i tyska Pfalz, en egendom med anor ända från 1600-talet. Tanken var att göra rieslingviner av högsta kvalitet, men även pinot noir-druvan har visat sig från sin bästa sida på egendomen.

Villa Wolf pinot noir.

Här får vinrankorna mycket sol, som dessutom värmer upp den mineralrika jorden som är rik på sand och lera. Det skapar utmärkta förutsättningar för ett vin som detta; med varma karamelltoner, rödbärighet och en rik, jordig rökighet i aromen. I smaken finns röda bär med inslag av jordgubbar, skogshallon och fräsch syra.

Hälften av Villa Wolfs pinot noir-vin lagras på ståltankar för att bevara fräschör, och andra halvan i franska ekfat i 12-15 månader, där 30 procent är nya ekfat. Vinet passar allra bäst till anrättningar med exempelvis grillad fisk, rökt lax eller lättare kött som kyckling eller vilda fåglar.

Tyskland är idag tredje största producent av pinot noir i världen, här har klimatförändringarna spelat kvaliteten i fatet och den är högre än någonsin. Majoriteten av odlingarna är i det solvarma Pfalz, där förutsättningarna för druvsorten nu är optimala.

Förutom att man till verkar detta eleganta vin av 100 procent pinot noir, samt några av de bästa rieslingvinerna i hela Tyskland, så odlas även pinot gris, pinot blanc, guwurstraminer och dornfelder.

Fick en ny chans

Villa Wolf grundades 1756 och var en av de bäst ansedda vinproducenterna i regionen Pfalz under mer än 200 år med en storhetstid under mitten av 1800-talet. Under andra halvan av 1900-talet saknades bland annat ett tydligt ledarskap och man tappade inte bara sin stjärnglans utan även kvaliteten på vinerna sjönk till en medioker nivå. Att Dr. Ernst Loosen såg potentialen hos vinegendomen blev dess räddning - ett startskott för en nytändning man så väl behövde när han köpte den 1996.

Sedan 2011 drivs Villa Wolf av Sumi Gebauer and Patrick Möllen­dorf som jobbat med Dr. Loosen i Mosel sedan många år. Ett talangfullt, ungt team som bidragit med ny energi och ett fokus för vinproduktionen på Villa Wolf.

Syftet har blivit att skapa viner som speglar ursprunget Pfalz, och inte bara för reislingvinerna utan för alla viner som framställs här. För att bevara den höga kvaliteten på vingården använder man enbart hållbara vinodlingsmetoder och tillämpar skonsam hantering av druvorna genom traditionell och minimalistisk vinframställning.

01.03.2023

Pinot Noir - skylt på en vingård i Bourgogne, Frankrike.Pinot Noir – en av världens mest älskade druvor.

Pinot Noir är en av vinvärldens mest älskade – och mest svårodlade – blå druvor. Den ligger bakom några av världens bästa rödviner, framförallt från Bourgogne i Frankrike, men också från Nya Zeeland, USA och Tyskland.

Läs mer
Racines Pinot NoirRöda viner prisade i pressen.

Här lyfter vi fram röda viner som fått extra fina betyg i pressen av vinrecensenter.

Läs mer
Robert Weil Junior SpätburgunderPinot noir-viner under 150 kr.

I juli lanseras en härlig pinot noir från Rheinhessen signerad Weingut Robert Weil. Ett elegant vin med en riktigt attraktiv prislapp. Vi tipsar även om andra pinot noir-viner till bra och överkomliga priser.

Läs mer
Matcha mat och vin på restaurang5 tips för att matcha mat och vin på restaurang.

Vi ger dig några enkla knep att använda när du ska välja vin på restaurang, så att du hittar ett vin som matchar maten.

Läs mer
Weingut Dr LoosenWeingut Dr Loosen

Den äkta smaken av platsen och tiden.

Läs mer
Villa Wolf i Pfalz.Villa Wolf

Villa Wolf är en topproducent i tyska Pfalz med en historia som går tillbaka flera hundra år i tiden.

Läs mer