Att välja vin till vegetarisk mat.
Det finns en del fallgropar när man ska välja vin till vegetarisk mat. Vår dryckesexpert hjälper dig och tipsar om vin till 5 vegetariska rätter!
Läs mer »Det finns två saker som gör den här grytan extra god. Den ena är kokosmjölken, den ger grytan en härlig krämighet och rund smak. Det andra är den stekta svartkålen. Som steks i smör och sedan rörs ner i grytan mot slutet.
Har man bara lite basvaror hemma i köket, då kan man alltid svänga ihop en krämig och god linsgryta. Jag valde att använda färdigblandade kryddor, men annars är det bara att krydda på med ingefära, kanel, chili och spiskummin. Men ibland kan det vara skönt med en liten genväg.
Det finns två saker som gör den här grytan extra god. Den ena är kokosmjölken, den ger grytan en härlig krämighet och rund smak. Det andra är den stekta svartkålen. Som steks i smör och sedan rörs ner i grytan mot slutet. Det blir så himla gott! Jag har gjort grytan helt vegetarisk, men det går såklart bra att steka bitar av kyckling eller nöt och låta koka med också.
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 msk Garam Masala
2 msk tomatpuré
1/2 dl rött vin
1 msk tamari soja
1 grönsaksbuljongstärning
400 g krossade tomater
2 1/2 dl röda linser
ca 6 dl vatten
2 dl krämig kokosmjölk
salt & svartpeppar
ca 150 g svartkål
smör att steka i
Skala och och finhacka lök och vitlök. Stek på medelvärme tills löken börjar bli genomskinlig.
Tillsätt kryddor, tomatpuré och vin. Fortsätt steka på svag värme. Tillsätt sedan soja, buljong, de krossade tomaterna, linser och vatten.
Koka i ca 15 minuter under lock eller tills linserna känns mjuka men inte sönderkokta.
Rör i kokosmjölk och smaka av med salt och peppar.
Repa svartkålen och skär den i mindre bitar. Stek den mjuk i en klick smör. Rör ner cirka 3/4 av svartkålen i grytan.
Servera linsgrytan tillsammans med nykokt ris. Toppa med resterande svartkål.
129,00 kr
Ett finstämt och elegant rött vin med komplexitet, struktur och utpräglade aromer. Smaken kännetecknas av mogna körsbär, teblad och en frisk fläkt av mocca.
209,00 kr
I glaset ett fruktigt och rödbärigt vin med smak av hallon, jordgubbar, viol, färska örter och röda vinbär. Toppen till vegetariska rätter, till rätter av ljust kött, som fläsk eller kyckling eller till köttfärslimpan.
Recept: Linnéa Seidel
Det finns en del fallgropar när man ska välja vin till vegetarisk mat. Vår dryckesexpert hjälper dig och tipsar om vin till 5 vegetariska rätter!
Läs mer »Recept på Linnéas marockanska aubergine- och kikärtsgryta fylld med kryddor och smak.
Läs mer »Linnéa har gjort vegetariska, snabbgrillade och riktigt goda halloumiburgare med en chimichurrimajo inspirerad av Argentina.
Läs mer »I Indien lagas palak paneer med ett knippe färsk spenat från marknaden, men det går lika bra med grönkål. Recept från Malin Mendels kokbok Mitt indiska liv.
Läs mer »