Krämig pasta med stekta champinjoner och brysselkål.

Ett krämigt och gott recept på svamppasta från kokboken "Laga Svamp" av Martin Nordin.

Krämig svampasta med brysselkål
logo

6

logo

1 h 0 min

Martin Nordin har skrivit kokboken "Laga Svamp" där han visar flera inspirerande svamprecept och ger sina bästa tips för att lyckas med tillagningen av olika typer av svampar. Den här krämiga svamppastan med brysselkål passar lika bra att tillaga på vardagskvällar som under helgen.

Krämig pasta:

Ingredienser

  • 600 g pasta, t.ex. campanelle

  • 2 msk rapsolja

  • 1 dl finhackad schalottenlök

  • 1 msk finhackad vitlök

  • 1 msk vitvinsvinäger

  • 1 dl svampbuljong eller grönsaksbuljong

  • 1 msk cashewsmör (finns i välsorterade butiker)

  • 1 tsk näringsjäst

  • 600 g champinjoner

  • 300 g brysselkål, halverade

  • 3 msk rapsolja

Gör så här

    1. Börja med pastan. Koka den enligt anvisning på förpackningen. Häll olja i en kastrull och sätt den på medelvärme. Lägg i lök och vitlök och stek tills löken är mjuk utan att den tar färg. Häll i vinägern och låt den koka in i cirka 10 minuter.

    2. Blanda i buljong, cashewsmör samt näringsjäst och rör om några gånger. Tillsätt pastan och fortsätt röra så att allt blandas ordentligt. Sänk värmen något och låt sjuda tills allt har reducerats ner och vätskan är borta.

    3. Ansa och skiva svampen. Hetta upp olja i en stekpanna på hög värme. Lägg i svampen medan du hela tiden rör om i pannan.

    4. Stek svampen tills den får fin färg, i cirka 10 minuter. Lägg svampen i kastrullen med pastan och rör om.

    5. Häll i lite mer olja i stekpannan, lägg i brysselkålen och stek dem först på snittsidan tills de får färg. Sänk värmen en aning, vänd dem och stek vidare ett tag.

    6. Stek dem i oljan i ytterligare cirka 10 minuter samtidigt som du rör om då och då, tills de är krispiga i bladen och något mjuka rakt igenom. Lägg upp på galler och låt olja rinna av.

Servering:

Ingredienser

  • gräslök, tunt skuren

  • vattenkrasse

  • flingsalt

Gör så här

    1. Lägg en generös skopa pasta och svamp på varje tallrik, följt av brysselkålen.

    2. Toppa med gräslök, vattenkrasse och lite flingsalt.

Vintips till svamppastan:

Xavier Vignon Côtes-du-Rhône Grenache Vieilles Vignes Organic

125,00 kr


Ett glas grenache från Xavier Vignon passar ypperligt till den här pastarätten. Vinet har en inbjudande doft samt en mjuk, fruktig och kryddig smak med inslag av hallon, björnbär, färska örter och lavendel.

Recept: Martin Nordin