Skiva potatisen fint nästan hela vägen igenom, använd en handduk som viks tre gånger från varje sida till en ”ränna” i mitten. Lägg potatisen direkt i isvatten när du har skurit den.
Koka upp vatten, vinäger och salt. Lägg ner potatisen och sjud i cirka 90 gradigt vatten en timme utan lock. Potatisen får inte koka och ska inte bli färdigkokt, utan den ska bli lite mjuk men inte genomkokt, typ halvrå. Ta upp potatisen med hålslev och låt kallna i isvatten.
Vid servering: Ta upp potatisarna ur vattnet och låt rinna av. Fritera i absolut ren 140 grader varm frityrolja cirka 25–30 minuter tills potatisen är krispig rakt igenom. Håll koll, det kan ta både kortare och längre tid. Det ska nästan sluta bubbla från potatisarna, då är de klara.
Ta upp potatisen och låt rinna av på hushållspapper.
Låt potatisarna gå i ugn på 65 grader 1 timme, då blir de ännu krispigare.
Toppa med smetana, löjrom, dill och salladslök. Servera direkt.