Krispig hasselbackspotatis med löjrom och smetana.

Krispig hasselbackspotatis med löjrom och smetana är vår nya favorit. Den tackar vi potatisexperten Stefan Ekengren för. Perfekt att servera som plockmat när du får vännerna eller hela tjocka släkten på besök.

Krispig hasselbackspotatis med löjrom och smetana
O.P. Anderson Julaquavit

O.P. Anderson Julaquavit

Sverige

Systembolaget nr:

4007102

231,00 kr


Krispig hasselbackspotatis med löjrom och smetana .

Ingredienser

 • 12 små fasta potatisar, skrubbade

 • 60 g löjrom

 • 4 msk smetana

 • ½ kruka dill, plockad och grovhackad

 • 1 salladslök, finskivad

 • Ekologisk frityrolja 

Koklag:

 • 1 liter vatten

 • 2 dl äppelcidervinäger

 • ¾ dl salt

Gör så här

  1. Skiva potatisen fint nästan hela vägen igenom, använd en handduk som viks tre gånger från varje sida till en ”ränna” i mitten. Lägg potatisen direkt i isvatten när du har skurit den. 

  2. Koka upp vatten, vinäger och salt. Lägg ner potatisen och sjud i cirka 90 gradigt vatten en timme utan lock. Potatisen får inte koka och ska inte bli färdigkokt, utan den ska bli lite mjuk men inte genomkokt, typ halvrå. Ta upp potatisen med hålslev och låt kallna i isvatten.

  3. Vid servering: Ta upp potatisarna ur vattnet och låt rinna av. Fritera i absolut ren 140 grader varm frityrolja cirka 25–30 minuter tills potatisen är krispig rakt igenom. Håll koll, det kan ta både kortare och längre tid. Det ska nästan sluta bubbla från potatisarna, då är de klara. 

  4. Ta upp potatisen och låt rinna av på hushållspapper. 

  5. Låt potatisarna gå i ugn på 65 grader 1 timme, då blir de ännu krispigare.

  6. Toppa med smetana, löjrom, dill och salladslök. Servera direkt.

Det här dricker du till:

O.P. Anderson Julaquavit

231,00 kr


När O.P. Anderson Julaquavit lanserades blev det en omedelbar succé. Basen består av traditionell O.P. Anderson Original Aquavit där en del av akvaviten fått ligga på cognacsfat i flera år. För ytterligare julkryddning har snapsen fått smak av sherry, cognac, krydda från kanelextrakt samt destillat av ekologiska pomeransskal. Resultatet är en komplex och välbalanserad akvavit med tydliga toner av fat och torkad frukt. Passar till det mesta på julbordet eftersom den har en ganska "bred" kryddning, så allt från sill till småvarma och även till gottebordet

Recept: Stefan Ekengren