Krispiga nudlar med räkor.

Jimmy Guo kom tvåa i Sveriges Mästerkock 2022 och är i höst akutell med kokboken "Mitt Kinesiska Skafferi". Här har han lagat en härlig asiatisk rätt med räkor och krispiga nudlar som passar utmärkt till ett glas YOKO Riesling.

Räkor med krispiga nudlar
YOKO Riesling

YOKO Riesling

Tyskland

Systembolaget nr:

5296701

129,00 kr


logo

2

logo

1 h 0 min

Jimmy Guo kom tvåa i Sveriges Mästerkock 2022 och är i höst aktuell med sin egna kokbok. Jimmy har även en populär Instagram där han delar av sig av oemotståndliga recept. I hans senaste cookalong med YOKO delar han med sig av det här härliga receptet på krispiga nudlar med räkor.

Räkor:

Ingredienser

  • 500 g rödräkor med skal

  • 1 salladslök

  • rapsolja

Gör så här

    1. Skala och rensa räkorna. Salta och ställ åt sidan. Spara räkhuvuden och skal.

    2. Skär salladslök i 5 cm långa bitar.

    3. Lägg räkhuvuden, skal och en salladslök i en wok. Fyll på med olja så det knappt täcker och sätt på medelvärme. Sänk värmen när det kokar. Låt puttra på medellåg värme i 20 minuter tills skalen blivit frasiga.

    4. Sila av oljan och ställ åt sidan.

    5. Lägg tillbaka räkskalen i woken och fyll på med vatten så det precis täcker. Låt koka upp och skumma av. Låt puttra i 10 minuter och sila av så du får en räkfond. Ställ åt sidan

Nudelwok:

Ingredienser

  • 150 g torkade tunna vetenudlar

  • 1 morot

  • 150 g salladsärtor

  • 100 g mungböngroddar

  • 4 st färska shiitakesvampar

  • 1/2 gul lök

  • 3 salladslökar

  • 3 vitlöksklyftor

  • 3 cm färsk ingefära

  • 1 krm vitpeppar

  • 2 msk ostronsås

  • 2 msk ljus soja

  • 1 msk potatismjöl

  • 1 tsk socker

  • vitpeppar

  • 0,5 dl Yoko Riesling

  • 200 ml räkfond

  • 1 msk sesamolja

Gör så här

    1. Strimla svamp, morot och ärtor. Skär löken i 3 cm stora bitar, hacka vitlöken och skiva ingefäran.

    2. Koka nudlarna enligt förpackningens instruktioner. Skölj med kallt vatten, dressa med olja och låt torka i en långpanna.

    3. Rör ihop ostronsås, soja, socker, potatismjöl och vitpeppar till en sås.

    4. Hetta upp woken tills den är rykande het. Tillsätt några msk räkolja och nudlarna. Stek så nudlarna blir något brända och krispiga. Vänd och stek andra sidan. Lägg sedan upp på serveringsfatet.

    5. Hetta upp woken så den blir rykande het igen. Stek räkstjärtarna i räkolja så de får fin färg. Deglasera pannan med en skvätt vin och låt koka in. Lägg räkorna åt sidan.

    6. Hetta upp woken igen på medelvärme. Tillsätt 2 msk räkolja och woka ingefära, vitlök och gul lök tills de doftar gott. Höj värmen och tillsätt grönsakerna. Woka i 2-3 minuter.

    7. Tillsätt räkfond, såsen och koka upp tills den reder sig. Smaka av med sesamolja, salt, vitpeppar och skeda över de krispiga nudlarna.

Vintips till krispiga nudlar med räkor:

YOKO Riesling

129,00 kr


När det kommer till vin och asiatisk mat är riesling alltid ett säkert kort. Med sin friska syra och fruktiga sötma passar denna från YOKO utmärkt till umamirika och rätter som dessa krispiga nudlar.