Lammlägg med polenta och svartkål.

Långlagat lamm med säsongens kål och härlig polenta - kan det bli bättre? Servera med ett fruktigt rödvin.

Lammlägg med polenta och svartkål.
Ruby Zin

Ruby Zin

USA

Systembolaget nr:

76680

112,00 kr


logo

4

Till vintern passar detta möra, saftiga lammlägg som serveras med krämig polenta och säsongens svartkål. Vill du skåla i ett gott rödvin rekommenderar vi Laila Bagges Ruby Zin.

Lammlägg med polenta:

Ingredienser

  • 4 st lammlägg

  • 1 morot

  • 1 selleristång

  • 1 gul lök

  • 1 msk tomatpuré

  • 4 dl rött vin

  • 2 st lagerblad

  • 1 dl balsamicovinäger

  • 0,5 dl råsocker

  • 3 msk smör

  • 2 dl polenta

  • 2 dl vatten

  • 2 dl mjölk

  • 3 msk riven parmesanost

  • salt och peppar

  • 1 huvud svartkål

  • 1 msk olivolja

  • 1 st kruka persilja

  • 1 st citron

  • 8 st svartpepparkorn, krossade

Gör så här

    1. Dela grönsakerna och svetta i en gryta med tomatpurén.

    2. Stek lammläggen gyllenbruna på hög värme i en panna. Lägg över läggen till grytan, tillsätt vinet i pannan och skrapa i botten med en träslev så allt från lammet lossnar.

    3. Häll vinskrapet i grytan, täck med vatten och sjud på svag värme tills lammläggen är möra, 1,5-2 timmar. Låt svalna i vätskan.

    4. Smällt sockret i en kastrull och tillsätt vinägern.

    5. Plocka upp lammläggen och sila ner vätskan i vinägern. Koka ner tills den har tjocknat tillsätt smöret.

    6. Sätt på ugnen på 225 grader.

    7. Koka upp mjölk och vatten, salta och peppra, sänk spisen till lägsta värme och tillsätt polentan. Täck med lock. Vispa då och då i 8-10 min, späd med vatten om det behövs. Tillsätt parmesan och smör.

    8. Repa svartkålen och stek på hög värme i olja tills det börjar bli krispigt. Sänk värmen, salta och peppra, och tillsätt smöret.

    9. Lägg lammläggen på en plåt och lägg över några skedar av såsen. Värm i 7 min i ugnen.

    10. Hacka persilja, riv citronskal och blanda med peppar.

    11. Servera lammlägg med polentan, svartkålen och toppa med persiljemixen.

Vin till lammet:

Ruby Zin

112,00 kr


Ruby Zin är signerat multikonstnären Laila Bagge och har en garanterat låg halt av histaminer. Detta är ett vin med bärig, mycket mjuk smak med inslag av blåbär, hallon, örter och vanilj. Mycket gott till rätter med lamm, som denna.