Vin till lamm.
Lamm är ett magert och välsmakande kött och faktiskt miljövänligare än gris- och nötkött. Vi tipsar om vin som passar till rätter på lamm.
Läs mer »Långlagat lamm med säsongens kål och härlig polenta - kan det bli bättre? Servera med ett fruktigt rödvin.
Till vintern passar detta möra, saftiga lammlägg som serveras med krämig polenta och säsongens svartkål. Vill du skåla i ett gott rödvin rekommenderar vi Laila Bagges Ruby Zin.
4 st lammlägg
1 morot
1 selleristång
1 gul lök
1 msk tomatpuré
4 dl rött vin
2 st lagerblad
1 dl balsamicovinäger
0,5 dl råsocker
3 msk smör
2 dl polenta
2 dl vatten
2 dl mjölk
3 msk riven parmesanost
salt och peppar
1 huvud svartkål
1 msk olivolja
1 st kruka persilja
1 st citron
8 st svartpepparkorn, krossade
Dela grönsakerna och svetta i en gryta med tomatpurén.
Stek lammläggen gyllenbruna på hög värme i en panna. Lägg över läggen till grytan, tillsätt vinet i pannan och skrapa i botten med en träslev så allt från lammet lossnar.
Häll vinskrapet i grytan, täck med vatten och sjud på svag värme tills lammläggen är möra, 1,5-2 timmar. Låt svalna i vätskan.
Smällt sockret i en kastrull och tillsätt vinägern.
Plocka upp lammläggen och sila ner vätskan i vinägern. Koka ner tills den har tjocknat tillsätt smöret.
Sätt på ugnen på 225 grader.
Koka upp mjölk och vatten, salta och peppra, sänk spisen till lägsta värme och tillsätt polentan. Täck med lock. Vispa då och då i 8-10 min, späd med vatten om det behövs. Tillsätt parmesan och smör.
Repa svartkålen och stek på hög värme i olja tills det börjar bli krispigt. Sänk värmen, salta och peppra, och tillsätt smöret.
Lägg lammläggen på en plåt och lägg över några skedar av såsen. Värm i 7 min i ugnen.
Hacka persilja, riv citronskal och blanda med peppar.
Servera lammlägg med polentan, svartkålen och toppa med persiljemixen.
Lamm är ett magert och välsmakande kött och faktiskt miljövänligare än gris- och nötkött. Vi tipsar om vin som passar till rätter på lamm.
Läs mer »Här får du ett underbart recept på lammentrecôte framtaget av tidningen Livets Goda. Det fina lammet matchas perfekt med frasig svartkål, portabellosvamp, morötter och ett glas Rioja från Faustino.
Läs mer »Här har Linnéa lagat en riktigt smakrik och kryddoftande lammgryta med saffran, kanel och och ingefära bland annat. Servera med ett kryddigt rödvin.
Läs mer »Här får lammet underbar smak av några av dess bästa vänner: Rosmarin och vitlök. Servera med bakade småtomater och en enkel sås, en så kallad pistou.
Läs mer »