Lammrostbiff med råstekt potatis och gräddig rödvinssås med tranbär.

I påsk bjuder vi på en härlig lammrostbiff med råstekt potatis, portabello och gräddig rödvinssås med tranbär. Receptet med tillhörande vintips hittar du här.

Lammrostbiff med råstekt potatis och gräddig rödvinssås
Luigi di Grasso Piemonte Barbera

Luigi di Grasso Piemonte Barbera

Italien

Systembolaget nr:

5307201

119,00 kr


Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape

Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape

Frankrike

Systembolaget nr:

626701

279,00 kr


logo

4

logo

1 h 0 min

Jag steker alltid köttet i en ugnsfast stekpanna, då kan köttet gå klart i ugnen i samma stekpanna som jag steker det i. Köttsaften som sedan är kvar i stekpannan blir en perfekt bas till såsen.

Lammrostbiff

Ingredienser

  • 4 bitar lammrostbiff

  • salt & svartpeppar

  • smör att steka i

Gör så här

    1. Tag fram köttet ur kylen och låt det ligga i rumstemperatur minst en timme.

    2. Torka det helt torrt och krydda med salt och peppar.

    3. Stek köttet runt om tills det fått fin yta.

    4. Stick i en kökstermometer i den tjockaste delen på lammet.

    5. Värm ugnen till 175°C och tillaga köttet i ugnen tills det uppnår en innertemperatur av 55°C. Tag ut och linda in i folie. Låt vila minst 15 minuter.

Råstekt potatis

Ingredienser

  • 600 g potatis

  • smör

  • salt & svartpeppar

  • 2 stjälkar salladslök

Gör så här

    1. Skär potatisen i bitar och stek dem mjuka i en stekpanna med smör.

    2. Skiva salladslöken och låt den steka med på slutet.

Portabello

Ingredienser

  • 200 g portobellosvamp

  • smör att steka i

  • salt

Gör så här

    1. Skiva svampen tunt och stek den i rikligt med smör.

    2. Salta.

Gräddig rödvinssås med tranbär

Ingredienser

  • 1 schalottenlök

  • smör att steka i

  • 4 dl rödvin

  • 2 dl grädde

  • 2 msk viltfond

  • sky från stekpanna

  • 2 msk tranbär

  • 2 tsk socker

  • 2 tsk maizena-redning

Gör så här

    1. Skala och finhacka löken. Stek den mjuk i en kastrull med lite smör.

    2. Tillsätt rödvin och låt det reduceras till hälften.

    3. Tillsätt grädde, viltfond och sky från stekpannan du stekt köttet i.

    4. Ha i tranbär.

    5. Smaka av med lite socker.

    6. Rör ut maizena i lite mjölk och blanda i det i såsen. Låt den småkoka tills såsen tjocknar.

    Servera den råstekta potatisen med svamp, uppskuren lammrostbiff och gräddig rödvinssås med tranbär.

Vin till lammrostbiff med råstekt potatis:

Luigi di Grasso Piemonte Barbera

119,00 kr


Till Linnéas lammrostbiff rekommenderar vi denna barbera från Piemonte. Vinet bjuder på en medelfyllig, fruktig och fint balanserad smak med inslag av mörka bär, röda körsbär, skogshallon och ett stråk muskotnöt.

Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape

279,00 kr


I en något högre prisklass hittar du denna härliga Châteauneuf-du-Pape från Xavier Vignon. Ett vin som gifter sig väl med lamm och bjuder på en fyllig och komplex smak med toner av björnbär, röda bär, kryddor, lavendel, fat, kakao och lagerblad.

Hela påskmenyn 2022:

Recept: Linnéa Seidel