Lammrostbiff med råstekt potatis och gräddig rödvinssås med tranbär.

I påsk bjuder vi på en härlig lammrostbiff med råstekt potatis, portabello och gräddig rödvinssås med tranbär. Receptet med tillhörande vintips hittar du här.

Lammrostbiff med råstekt potatis och gräddig rödvinssås
Allegrini Valpolicella Superiore

Allegrini Valpolicella Superiore

Italien

Systembolaget nr:

601001

155,00 kr


Borgogno Barbera d'Alba Superiore

Borgogno Barbera d'Alba Superiore

Italien

Systembolaget nr:

7420101

199,00 kr


logo

4

logo

1 h 0 min

Jag steker alltid köttet i en ugnsfast stekpanna, då kan köttet gå klart i ugnen i samma stekpanna som jag steker det i. Köttsaften som sedan är kvar i stekpannan blir en perfekt bas till såsen.

Lammrostbiff

Ingredienser

  • 4 bitar lammrostbiff

  • salt & svartpeppar

  • smör att steka i

Gör så här

    1. Tag fram köttet ur kylen och låt det ligga i rumstemperatur minst en timme.

    2. Torka det helt torrt och krydda med salt och peppar.

    3. Stek köttet runt om tills det fått fin yta.

    4. Stick i en kökstermometer i den tjockaste delen på lammet.

    5. Värm ugnen till 175°C och tillaga köttet i ugnen tills det uppnår en innertemperatur av 55°C. Tag ut och linda in i folie. Låt vila minst 15 minuter.

Råstekt potatis

Ingredienser

  • 600 g potatis

  • smör

  • salt & svartpeppar

  • 2 stjälkar salladslök

Gör så här

    1. Skär potatisen i bitar och stek dem mjuka i en stekpanna med smör.

    2. Skiva salladslöken och låt den steka med på slutet.

Portabello

Ingredienser

  • 200 g portobellosvamp

  • smör att steka i

  • salt

Gör så här

    1. Skiva svampen tunt och stek den i rikligt med smör.

    2. Salta.

Gräddig rödvinssås med tranbär

Ingredienser

  • 1 schalottenlök

  • smör att steka i

  • 4 dl rödvin

  • 2 dl grädde

  • 2 msk viltfond

  • sky från stekpanna

  • 2 msk tranbär

  • 2 tsk socker

  • 2 tsk maizena-redning

Gör så här

    1. Skala och finhacka löken. Stek den mjuk i en kastrull med lite smör.

    2. Tillsätt rödvin och låt det reduceras till hälften.

    3. Tillsätt grädde, viltfond och sky från stekpannan du stekt köttet i.

    4. Ha i tranbär.

    5. Smaka av med lite socker.

    6. Rör ut maizena i lite mjölk och blanda i det i såsen. Låt den småkoka tills såsen tjocknar.

    Servera den råstekta potatisen med svamp, uppskuren lammrostbiff och gräddig rödvinssås med tranbär.

Vin till lammrostbiff med råstekt potatis:

Allegrini Valpolicella Superiore

155,00 kr


Ett Valpolicella-vin som passar till bland annat nöt, vilt och lamm. Me fruktig doft av körsbär och inslag av örter, vitpeppar och kryddor. Smakrik och elegant med bra syra. Mycket välbalanserat och med en lång eftersmak.

Borgogno Barbera d'Alba Superiore

199,00 kr


Barbera med kryddig, fruktig doft och inslag av mörka körsbär, choklad, plommon, fat och örtkryddor. Smakrikt, fruktigt och kryddigt vin med inslag av körsbär, plommon, lakrits och fat.

Hela påskmenyn 2022:

Recept: Linnéa Seidel