Pizza alla vodka - recept från boken Pizza Wizard.
Pizza alla Vodka är en tolkning av den populära pastarätten Penna alla vodka. Oskar Montano bjuder på pizzareceptet från kokboken "Pizza Wizard".
Läs mer »En av Oskar Montanos favoritpizzor är Lasagna alla povera, en "fattigmanslasagne" skapad av pizzabagaren Ivano Vecchia.
En pizza skapad av Ivano Vecchia som är dj och pizzabagare från Ischia. Han gör en ostkräm som han duttar på pizzan innan den åker in i ugnen och som ger samma effekt som parmesanen på toppen av en lasagne. Eftersom han bara använder tomat, parmesankräm och oregano är det som en fattigmanslasagne. Detta är en hyllning till Ivano som jag skapade när jag var bakfull och riktigt sugen på lasagne. Det har blivit en av mina favoritpizzor och jag slukar en hel plåt själv.
Grandma pie, eller sicilian, bakas på plåt med hög kant och är tjockare än traditionell pizza. Det är enligt mig en av de godaste och mest underskattade pizzorna. Många tycker pizza ska vara tunn men när du väl provat och inser hur gott det är med krispig, nästan friterad, botten och fluffig mitt förstår du det magiska. Tjockleken gör även att du kan ha fler toppings.
1 000 g vetemjöl
750 g + 2 tsk kallt vatten
40 g olivolja
8 g jäst
25 g salt
Häll 750 g vatten och olivolja i en bunke. Tillsätt mjölet och blanda med slev.
Blanda med händerna cirka 5 minuter, tills degen är väl hopblandad. Skrapa ner mjöl från sidorna. Täck med kökshandduk och låt vila 10 minuter i rumstemperatur.
Smula ner jästen i degen och knåda cirka 2 minuter. Blanda salt och 2 tsk vatten i en liten skål. Tillsätt saltblandningen till degen och knåda 3 minuter, tills allt är väl blandat.
Vila degen 5 minuter och knåda den 5 minuter. Vila 5 minuter och knåda 5 minuter till. Vila 5 minuter och knåda 3 minuter till. När du knådat klart ska degen se hyfsat slät ut och släppa från sidorna.
Lägg degen i en inoljad bunke. Vila övertäckt 10 minuter i rumstemperatur och vik sen degen.
Vila degen 1 timme i rumstemperatur. Vik degen var 20:e minut.
Låt degen fortsätta jäsa under bakhandduk 1–2 timmar i rumstemperatur, tills den dubblat i storlek.
Väg därefter upp degen. 730 g för grandma och 850 g för sicilian om du använder en 30 x 40 cm stor plåt.
Forma varje deg till en rund boll, lägg i var sin bunke och sätt på lock eller plasta in. Ställ i kylen över natten.
Dagen därpå: Ta ut degen ur kylen, den ska ha dubblats eller tripplats i storlek.
600 g fläskkarré på ben
1 vitlöksklyfta, krossad
1 glas vitt vin
2 lökar, finhackade
1,4 kg passerade tomater
400 g san marzano, alt. annan tomat
½ tsk peperoncino
olivolja
salt och nymald svartpeppar
Skär köttet i större bitar och bryn det ordentligt i olivolja i en gryta på medelvärme. Salta och peppra. Ta ur köttet och lägg på en separat tallrik under tiden som du steker löken i grytan.
Tillsätt vitlök och chili, häll i vinet och koka lite till. Tillsätt tomaterna och lägg tillbaka köttet i grytan. Koka under lock på låg värme cirka 2 timmar, tills köttet är mört och nästan faller isär. Smaka av med salt och peppar.
1 pizzadeg
3 msk crème fraiche alt. vispgrädde
30 g finriven parmesan, lagrad 30 månader
3 msk olivolja + att ringla över
250 g fior di latte, riven eller tärnad
2 ½ dl sugo
Lägg degen på mjölat bakbord och baka ut med pianoteknik. Vänd och fortsätt trycka ut degen på samma sätt tills degen är nästan lika stor som plåten.
Blanda crème fraiche och parmesan till en tjock kräm.
Olja in plåten med 3 msk olivolja. Lyft försiktigt upp degen och skaka av överblivet mjöl och placera den på plåten. Jäs grandmadegen 1 timma ovanpå spisen.
Se till att degen når ut fint i kanterna.
Strö ut fior di latten jämnt över degen. Sprid ut sugon (tomatsåsen) i duttar lite ojämnt över osten. Klutta ut parmesankrämen i teskedsprickar över hela pizzan. Ringla över olivolja.
Grädda pizzan direkt på bottnen av ugnen. Vänd plåten efter 6 minuter så att andra sidan kommer innerst. Efter totalt cirka 10 minuter kollar du så att degen är gyllenbrun under utan att brännas. Om inte kör du några minuter till. Flytta den till mitt i ugnen och grädda den cirka 2 minuter eller längre, tills den fått rejält med färg och ovansidan också är färdig.
109,00 kr
Ruffions Chianti är ett klassiskt pasta och pizzavin och är därmed en ultimat kompanjon till den här pizzan.Vinet är medelfylligt åt det lite lättare hållet med en fruktig och fräsch smak med inslag av körsbär, hallon och lakrits.
Recept: Oskar Montano
Pizza alla Vodka är en tolkning av den populära pastarätten Penna alla vodka. Oskar Montano bjuder på pizzareceptet från kokboken "Pizza Wizard".
Läs mer »Oskar Montano är delägare i det populära pizzastället 800 grader och aktuell med boken Pizza Wizard. Boken för dig som vill laga riktigt bra pizza hemma.
Läs mer »Linnéa avslöjar sina bästa knep för en lyckad lasagne och bjuder på ett recept smaksatt med lite spiskummin och chili som ger rätten lite hetta.
Läs mer »Lasagne är alltid ett säkert kort när man vill att hela familjen ska äta. Laga Linnéas vegetariska lasagne och servera med en liten grönsallad.
Läs mer »