Lax med parmesangratinerad sötpotatis och aioli.

En fantastisk rätt till fredagsmyset med lax, vitlök och ugnsbakad sötpotatis.

Lax med parmesangratinerad sötpotatis och aioli
Las Moras Organic Chardonnay

Las Moras Organic Chardonnay

Argentina

Systembolaget nr:

2661

89,00 kr


logo

4 portioner

logo

1 h 0 min

Till min lax denna vecka har jag valt att servera sötpotatis. Laxen har jag ugnsbakat tillsammans med färska örter och riven parmesan. Kombinationen av den söta potatisen tillsammans med den smakrika och lite salta osten är oslagbar tycker jag. Dessutom är det otroligt enkelt att laga! Vem gillar inte lax och sötpotatis en fredag efter en lång veckas arbete?

Sötpotatis i ugn

Ingredienser

  • 4 st sötpotatisar

  • svartpeppar

  • salt

  • färska örter

  • parmesan

Gör så här

    1. Skiva sötpotatisen i cirka 1 cm tjocka skivor och lägg ut på en ugnsplåt med ena snittytan uppåt.

    2. Strö över salt, svartpeppar och hackade färska örter.

    3. Riv parmesanen fint och fördela i ett jämnt lager över potatisen.

    4. Gratinera i 225°C i cirka 40 minuter eller tills potatisen är helt mjuk.

Lax

Ingredienser

  • 4 st laxfiléer (gärna färsk lax)

  • 4 msk mjukt smör

  • saft från 1/2 citron

  • salt & svartpeppar

Gör så här

    1. Lägg laxen i en ugnssäker form.

    2. Blanda smör, citronsaft, salt och peppar.

    3. Klicka ut detta över laxen.

    4. Ugnsbaka laxen i cirka 15 minuter i 225°C.

Aioli

Ingredienser

  • 2 äggulor

  • 2 vitlöksklyftor

  • 2 dl neutral rapsolja

  • 1/2 pressad citron

  • 1 tsk dijonsenap

  • salt

Gör så här

    1. Se till att alla ingredienser har samma temperatur. Antingen rumstempererade eller kylskåpskalla.

    2. Separera äggvitan från gulan. Lägg äggulorna i en hög skål (jag brukar ta ett litermått).

    3. Riv vitlöken fint och tillsätt olja, saft från citron och senap i skålen med äggulorna.

    4. Sätt stavmixern i botten, starta den och vicka lite på den tills allt blandats till en krämig aioli. Smaka av med salt.

Tillbehör

Ingredienser

  • ärtskott

  • bladspenat

Gör så här

    1. Lägg upp bladspenat och ärtskott på ett fat. Placera fisken över.

    2. Servera lax, sötpotatis och aioli tillsammans med ett glas vitt vin. Nu kan fredagsmyset börja!

Las Moras Organic Chardonnay

89,00 kr


Vinet har en intensiv och fruktig doft med trevliga inslag av mango, persika, tropiska frukter, fat och vanilj. Smaken är torr och fräsch med en lätt fet textur och inslag av tropisk frukt, fat och vanilj.

Recept: Linnéa Seidel