Rött vin till fisk - funkar det?
I många fall är det minst lika bra med rosé eller rött vin till fisk. Dryckesexpert Mats guidar och ger 5 tips på rött vin till olika fiskrätter.
Läs mer »En fantastisk rätt till fredagsmyset med lax, vitlök och ugnsbakad sötpotatis.
Till min lax denna vecka har jag valt att servera sötpotatis. Laxen har jag ugnsbakat tillsammans med färska örter och riven parmesan. Kombinationen av den söta potatisen tillsammans med den smakrika och lite salta osten är oslagbar tycker jag. Dessutom är det otroligt enkelt att laga! Vem gillar inte lax och sötpotatis en fredag efter en lång veckas arbete?
4 st sötpotatisar
svartpeppar
salt
färska örter
parmesan
Skiva sötpotatisen i cirka 1 cm tjocka skivor och lägg ut på en ugnsplåt med ena snittytan uppåt.
Strö över salt, svartpeppar och hackade färska örter.
Riv parmesanen fint och fördela i ett jämnt lager över potatisen.
Gratinera i 225°C i cirka 40 minuter eller tills potatisen är helt mjuk.
4 st laxfiléer (gärna färsk lax)
4 msk mjukt smör
saft från 1/2 citron
salt & svartpeppar
Lägg laxen i en ugnssäker form.
Blanda smör, citronsaft, salt och peppar.
Klicka ut detta över laxen.
Ugnsbaka laxen i cirka 15 minuter i 225°C.
2 äggulor
2 vitlöksklyftor
2 dl neutral rapsolja
1/2 pressad citron
1 tsk dijonsenap
salt
Se till att alla ingredienser har samma temperatur. Antingen rumstempererade eller kylskåpskalla.
Separera äggvitan från gulan. Lägg äggulorna i en hög skål (jag brukar ta ett litermått).
Riv vitlöken fint och tillsätt olja, saft från citron och senap i skålen med äggulorna.
Sätt stavmixern i botten, starta den och vicka lite på den tills allt blandats till en krämig aioli. Smaka av med salt.
ärtskott
bladspenat
Lägg upp bladspenat och ärtskott på ett fat. Placera fisken över.
Servera lax, sötpotatis och aioli tillsammans med ett glas vitt vin. Nu kan fredagsmyset börja!
89,00 kr
Vinet har en intensiv och fruktig doft med trevliga inslag av mango, persika, tropiska frukter, fat och vanilj. Smaken är torr och fräsch med en lätt fet textur och inslag av tropisk frukt, fat och vanilj.
Recept: Linnéa Seidel
I många fall är det minst lika bra med rosé eller rött vin till fisk. Dryckesexpert Mats guidar och ger 5 tips på rött vin till olika fiskrätter.
Läs mer »Har du provat kålsorten pak choi? Underbart god till nästan allt! Här är Linnéas recept på en oslagbar asiatisk rätt med marinerad lax och glasnudlar.
Läs mer »Grillsäsongen är äntligen igång och vad är egentligen godare än grillad tonfisk? Här matchas tonfisken med goda tillbehör som salsa gjord på mango, avokado och gurka.
Läs mer »Recept på grillad röding med dillsmör och färskpotatis med tillhörande dryckestips. Ett perfekt sommarrecept från Elsa Billgrens bok Elsas Husdröm.
Läs mer »