Ljuvlig och busenkel äppelkaka med kanel.

Baka Linnéas ljuvliga och busenkla äppelkaka, ett gammalt recept som är lika fantastiskt idag som det var på gammelmormor Ragnhilds tid.

Äppelkaka
Boulard Grand Solage Pays d'Auge, 700ml

Boulard Grand Solage Pays d'Auge, 700ml

Frankrike

Systembolaget nr:

5801

335,00 kr


Nederburg Noble Late Harvest

Nederburg Noble Late Harvest

Sydafrika

Systembolaget nr:

274102

109,00 kr


Boulard Pommeau de Normandie

Boulard Pommeau de Normandie

Frankrike

Systembolaget nr:

7616901

189,00 kr


Visst är det något speciellt med en nybakad äppelkaka? Helt klart en av mina favoriter. Det här är ett riktigt fint recept, ett som hängt med väldigt länge nu. I orginalreceptet används inte deciliter utan kaffekoppar som mått. Bara det liksom!Det är min Sebastians gammelmormor Ragnhild som brukade baka den här äppelkakan och jag har inte stött på någon som inte fullkomligt älskat den! Kanske är det för att den är så enkel. Inga krusiduller, konstiga ingredienser utan bara allt den innehåller är socker, ägg, smör, mjöl, äpple och kanel.

Äppelkaka

Ingredienser

  • 2 ägg

  • 3 dl strösocker

  • 3 dl vetemjöl

  • 100 g smör

  • 2 äpplen

  • socker och kanel att strö över kakan

Gör så här

    1. Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt.

    2. Smält smöret, tillsätt det växelvis med mjölet. Rör till en jämn smet.

    3. Klä en form med bakplåtspapper. Bred ut smeten i formen.

    4. Kärna ur äpplena och skiva dem tunt. Placera ut äppelskivorna på smeten. Strö över kanel och socker. 

    5. Grädda i 180°C i cirka 30 minuter. Det gör inget om kakan fortfarande är lite kladdig.

    6. Servera med en klick vaniljsås eller en riktigt god vaniljglass. Passande dryckestips får du här nedan!

Boulard Grand Solage Pays d'Auge, 700ml

335,00 kr


En välbalanserad calvados som karaktäriseras av sin äppeldoft och skimrande färg. Mjuk och ren, helt utan den finkelsmak som man ofta hittar i sämre calvadoser.

Nederburg Noble Late Harvest

109,00 kr


Ett kryddigt dessertvin med fruktig doft av torkade aprikoser, nektar, honung och apelsinmarmelad. Mycket söt smak av tropiska och torkade frukter, honung och nötter. Balanserad syra och lång söt eftersmak.

Boulard Pommeau de Normandie

189,00 kr


Pommeau är en härlig blandning av äppelmust och calvados. Den har en stor och söt doft av mogna äpplen. God och smakrik med mycket äppelsmak och balanserad sötma med lätt karamelliserad känsla.

Linnéa Seidel

Om Linnéa

Linnéas kärlek till bakning och matlagning har gjort Linnéas Skafferi till en av Sveriges mest älskade bloggar och varje vecka bidrar Linnéa med ett nytt recept här på dryckessajten folk o folk. Linnéa bor i den idylliska lilla byn Jugansbo i Sala, tillsammans med sin sambo och deras två söner och en hund. Här handlar Linnéa närodlade och ekologiska råvaror hos granngårdarna.

Det ekologiska och lagade från grunden har en viktig plats i Linnéas kök. Hennes bok ”Gott att ge bort” är fylld av goda och ätbara presenter gjorda med kärlek.