Linguine Vongole.
Här får du Sofia Woods bästa recept på linguine vongole som lätt gör att man drömmer sig bort till semester och salta bad. Ett riktigt drömmigt pastarecept!
Läs mer »En riktig klassiker - perfekt som tilltugg eller som riktigt lyxig middagspizza. Pizzan serveras med fördel till ett glas pärlande vinho verde.
Löjromspizza är vid det här laget en riktig klassiker. Idag har jag valt att även toppa den med vispad vitmögelost, en riktig 10-poängare om ni frågar mig.
Osten på löjromspizzan har jag smaksatt med lite honung. Det blir så gott att bryta av allt det salta med något med lite, lite sötma i. Receptet räcker till två löjromspizzor, perfekt att dela upp till förrätt eller som tilltugg när man är många. Eller varför inte till en riktigt lyxig middag för två? Pizzadegen blir allra bäst när den får kalljäsa länge. Så låt den gärna jäsa minst över natten.
När du ska baka pizza är det en fördel att ha en pizzasten som får bli varm i ugnen innan pizzan gräddas, men det går också bra att låta en vanlig plåt stå i ugnen medan den värms upp och sedan lyfta över den utkavlade pizzadegen och toppa innan pizzan åker in i ungen.
Tänk på att det kan gå snabbt när löjromspizzan gräddas, så håll koll - lämna inte ugnen obevakad om du inte vill riskera lite väl krispiga kanter.
/Linnéa
2 dl vatten
3 msk olja
12 g jäst
1 tsk salt
1 tsk socker
ca 4 dl vetemjöl special
Häll vatten och olja i en rymlig bunke. Smula i jästen. Tillsätt salt, socker och vetemjöl. Arbeta degen i cirka 10 minuter. Den ska släppa från kanten men inte vara allt för kladdig.
Jäs i minst 12 timmar i kyl eller ca 2 timmar i rumstemperatur. Låt den kalljästa degen jäsa 45 minuter i rumstemperatur. När degen jäst klart, dela den i 2 bitar och forma till runda bollar. Låt jäsa under bakduk i 15 minuter.
När degen jäst klart, dela den i 2 bitar och forma till runda bollar. Låt jäsa under bakduk i 15 minuter.
Värm ugnen till 275°C och ställ in en plåt eller en pizzasten. Tryck ut degbitarna (kavla inte) till runda pizzor.
100 g vitmögelost
2 msk créme fraîche
1 tsk honung
salt och peppar
2 dl crème fraîche
2 dl riven ost
80 g löjrom
färsk gräslök
färsk dill
Bred ut 2 msk crème fraîche på pizzorna och strö över osten. Stjälp upp pizzorna på den varma plåten eller på en het pizzasten. Grädda i cirka 10 minuter eller tills pizzorna fått fin färg.
Skär bort utsidan av vitmögelosten. Lägg i en bunke och mosa med en gaffel, tillsätt resterande crème fraîche, honung, salt och peppar. Vispa upp osten med elvisp och fyll en spritspåse med ostkrämen.
Toppa de varma pizzorna med ostkräm, löjrom, färsk dill och färsk gräslök.
77,00 kr
Casal Garcia Vinho Verde har en fräsch och fruktig doft med inslag av honungsmelon, äpplen. päron och citrus. Smaken är fruktig och pärlande med trevliga toner av melon, gröna äpplen, päron och citrus. En utmärkt kombo till löjromspizza.
Recept: Linnéa Seidel
Här får du Sofia Woods bästa recept på linguine vongole som lätt gör att man drömmer sig bort till semester och salta bad. Ett riktigt drömmigt pastarecept!
Läs mer »Vinho Verde betyder det gröna vinet på portugisiska men det syftar inte på vinets färg utan på att vinerna (oavsett färg) säljs och konsumeras när de är unga.
Läs mer »Skåla in det nya året med en pangmiddag och tillhörande viner. Vad sägs om pilgrimsmussla, lax eller rådjurssadel och äppeltarte till avslut. Gott nytt år!
Läs mer »Okonomiyaki är en streetfoodrätt från Japan. I Christin Kashous recept görs en enkel okonomiyaki med zucchini istället för vitkål. Gott!
Läs mer »