Lyxig brunch hemma.
Fem recept för en smarrig och färgsprakande brunch.
Finns det något bättre än en riktigt härlig brunch? Idag har jag lagat en brunch som består av en fräsch men mättande sallad som serveras i glasburkar. En brunch är ju nästan ingen brunch utan ägg men jag kände att det kunde vara kul med något annat än äggröra, så därför ugnsbakade jag mina ägg i portabellosvampar. Förutom ägg så är smoothies ett måste för mig! Här har jag gjort en riktig vitaminbomb full med c-vitamin från blåbär och svarta vinbär. Yoghurt med müsli har sin givna plats. Riktigt tjock yoghurt med lite honung i är bara så gott! Fina skålar gör man enkelt av meloner som du delar och gröper ur. Sist men inte minst måste man ju avsluta med något sött. En jordgubbstrifle med marinerade jordgubbar blir verkligen pricken över i!
Sallad in a jar (4 burkar)
Ingredienser
2 port quinoa
3 stora morötter
rödkål
vitkål
20 st cocktailtomater
2 dl blåbär
1/2 dl olivolja
1/2 dl vatten
1/2 äppelcidervinäger
1 tsk örtsalt
peppar
finhackade färska örter
Gör så här
Koka quinoa enligt instruktionerna på förpackningen och låt svalna. Skala och riv morötterna. Strimla rödkål och vitkål riktigt fint.
Fördela quinoa i 4 glasburkar. Varva sedan rivna morötter, rödkål och vitkål i burkarna. Skär tomaterna i mindre bitar och toppa salladen med skurna tomater och färska blåbär.
Blanda samman olja, vatten och äppelcidervinäger. Rör i örtsalt, peppar och färska örter. Häll detta över salladen.
Portabelloägg (4 st)
Ingredienser
4 st stora portabellosvampar
4 ägg
2 dl riven parmesanost
färsk persilja
salt
Gör så här
Ta bort foten på svamparna och lägg dem med ovansidan nedåt i en ugnssäker form.
Riv osten och fördela den i botten på svampen. Spar lite ost att strö ovanpå ägget.
Knäck i ett ägg i varje svamp. Strö finhackad persilja, salt och riven ost på toppen.
Gratinerna i 175°C i cirka 10 minuter.
Smoothie med blåbär och svarta vinbär (4 glas)
Ingredienser
2 st bananer
3 dl blåbär
1 dl svarta vinbär
ca 4 dl havremjölk
Gör så här
Mixa banan, blåbär och vinbär till en slät puré. Späd med mjölk till önskad konsistens.
Häll upp i fina glas.
Melonskål med yoghurt (4 st)
Ingredienser
2 st små meloner, t.ex. Cantaloupe
ca 4 dl grekisk yoghurt
honung
valfria bär
müsli
Gör så här
Dela melonerna och ta bort kärnorna. Gröp ur lite av melonköttet så du får plats med yoghurten.
Fyll varje melon med yoghurt. Ringla över lite honung. Toppa med färska bär och müsli.
Jordgubbstrifle (4 st)
Ingredienser
ca 500 g sockerkaka
5 dl jordgubbar
1 lime
1 msk flytande honung
3 dl grädde
1/2 tsk vaniljpulver
Gör så här
Dela sockerkakan i mindre bitar. Spar ett par hela jordgubbar till dekoration. Dela och blanda de övriga jordgubbarna med saften från 1 lime och honung. Vispa grädden luftig tillsammans med vaniljpulver.
Lägg ett lagar sockerkaka i 4 mindre glasburkar/glas. Lägg i ett lager marinerade jordgubbar och ett lager med grädde. Upprepa tills burkarna/glasen är fulla. Avsluta med ett lager grädde och några färska bär.
Vintips till jordgubbstrifle:
Moscato d'Asti Canelli Tenuta Del Fant
100,00 kr
Till jordgubbstriflen serverar jag ett italienskt dessertvin med söt, aromatisk och fruktig smak av päron, citrus och fläderblom. Fina små bubblor och mycket fräsch eftersmak.
Fler brunchtips:
Shakshuka med chorizo.
Tre rätter som alltid bör finnas på ett brunchbord.
Bellini – den klassiska proseccodrinken.
Bellini är en av Italiens mest kända cocktails och görs på Prosecco och vita persikor (succo di pesca). Vill man göra det enkelt för sig köper man färdig persikojuice.
Läs mer »