Risotto med kräftstjärtar, stekt färsk fisk och aioli.
Linnéa visar hur du lyckas med en krämig risotto som serveras till en stekt färsk rödtunga med egen aioli.
Läs mer »Risotto, är inte det bland det finaste vi kan bjuda någon på? Så mycket kärlek det ligger i en maträtt som man måste stå och se efter, tillsätta buljong och röra om i. Här har Linnea lagat en med räkor och fänkål.
Grunden i min risotto är alltid densamma. Buljongen varierar beroende på vad jag har för tillbehör. Idag blev det fiskbuljong. Men annars är grönsaksbuljong alltid ett säkert kort.
Smörstekt fänkål som kryddats med örtsalt. Det kan vara min nya favorit! Så gott. Låt räkorna hastigt steka med så de blir varma och får massor av smak, men inte blir sega.
1 msk smör
2 vitlöksklyftor
2 st schalottenlökar
2 1/2 dl avorioris
1 dl vitt torrt vin
ca 7 dl fiskbuljong
1 dl riven parmesanost
ca 250 g fänkål
2 msk smör
1 tsk örtsalt
ca 350 g skalade räkor
krasse
ost
Hetta upp en tjockbottnad kastrull och ha i smöret. Skala och skär lök och vitlök fint.
Låt fräsa i smöret tillsammans med ris tills riset blivit genomskinligt. Tillsätt vinet och låt allt koka en stund. Sänk sedan värmen något.
Koka upp buljongen i en separat kastrull och låt den stå på låg värme. Häll på cirka en deciliter varm buljong på riset och rör om. När vätskan kokat bort, tillsätt mer buljong. Rör om efter varje gång så att inte riset bränner vid i botten. Fortsätt att tillsätta buljong i omgångar tills riset är mjukt men fortfarande har lite tuggmotstånd och allt har en krämig konsistens. Det kan ta cirka 20 minuter.
Blanda i den rivna osten.
Skölj och dela fänkålen. Strimla den fint. Hetta upp en stekpanna och stek fänkålen i rejält med smör tills den börjar få färg. Krydda med örtsalt. Höj värmen och tillsätt räkorna, låt dom hastigt få steka med.
Ha upp risotton på två tallrikar. Toppa med fänkål och räkor. Klipp över krasse och hyvla över ost. Servera direkt.
97,00 kr
Fruktig, ungdomlig och mycket frisk sauvignon blanc med inslag av krusbär, gröna äpplen, svartvinbärsblad och citrus. Perfekt till rätter med fisk eller skaldjur, gärna med syrliga komponenter i tillagningen. Arniston Bay Sauvignon Blanc Fairtrade är buteljerad i en pappersflaska - Frugal Pac.
99,00 kr
Torrt och friskt vitt vin med fin fruktighet och en krämig textur. Inslag av gula äpplen, päron, mogen citrus och färska örter.
Recept: Linnea Seidel
Linnéa visar hur du lyckas med en krämig risotto som serveras till en stekt färsk rödtunga med egen aioli.
Läs mer »Vilket vin passar bäst till en klassisk risotto? Här förklarar folk o folks dryckesexpert Mats Claësson hur du ska tänka för att hitta rätt dryck till risotton.
Läs mer »För att lyxa till det lite extra har Linnéa även haft i havskräftor. Vill du hellre ha gratinerad hummer passar den här risotton även utmärkt att ha till!
Läs mer »Härliga smaker samlas i denna krämiga risotto med spetskål och hasselnötter. Glöm inte att röra om ordentligt när du lagar risotton så att den inte kokar fast!
Läs mer »