Lyxig risotto med smörstekt fänkål och räkor

Risotto, är inte det bland det finaste vi kan bjuda någon på? Så mycket kärlek det ligger i en maträtt som man måste stå och se efter, tillsätta buljong och röra om i. Här har Linnea lagat en med räkor och fänkål.

Risotto med räkor på vit tallrik på träbord.
Luigi di Grasso Alta Langa Metodo Classico

Luigi di Grasso Alta Langa Metodo Classico

Italien

Systembolaget nr:

5823301

289,00 kr


logo

2

logo

0 h 40 min

Grunden i min risotto är alltid densamma. Buljongen varierar beroende på vad jag har för tillbehör. Idag blev det fiskbuljong. Men annars är grönsaksbuljong alltid ett säkert kort.

Smörstekt fänkål som kryddats med örtsalt. Det kan vara min nya favorit! Så gott. Låt räkorna hastigt steka med så de blir varma och får massor av smak, men inte blir sega.

/Linnéa

Risotto med räkor och fänkål:

Ingredienser

  • 1 msk smör

  • 2 vitlöksklyftor

  • 2 st schalottenlökar

  • 2 1/2 dl avorioris

  • 1 dl vitt torrt vin

  • ca 7 dl fiskbuljong

  • 1 dl riven parmesanost

  • ca 250 g fänkål

  • 2 msk smör

  • 1 tsk örtsalt

  • ca 350 g skalade räkor

  • krasse

  • ost

Gör så här

    1. Hetta upp en tjockbottnad kastrull och ha i smöret. Skala och skär lök och vitlök fint.

    2. Låt fräsa i smöret tillsammans med ris tills riset blivit genomskinligt. Tillsätt vinet och låt allt koka en stund. Sänk sedan värmen något.

    3. Koka upp buljongen i en separat kastrull och låt den stå på låg värme. Häll på cirka en deciliter varm buljong på riset och rör om. När vätskan kokat bort, tillsätt mer buljong. Rör om efter varje gång så att inte riset bränner vid i botten. Fortsätt att tillsätta buljong i omgångar tills riset är mjukt men fortfarande har lite tuggmotstånd och allt har en krämig konsistens. Det kan ta cirka 20 minuter.

    4. Blanda i den rivna osten.

    5. Skölj och dela fänkålen. Strimla den fint. Hetta upp en stekpanna och stek fänkålen i rejält med smör tills den börjar få färg. Krydda med örtsalt. Höj värmen och tillsätt räkorna, låt dom hastigt få steka med.

    6. Ha upp risotton på två tallrikar. Toppa med fänkål och räkor. Klipp över krasse och hyvla över ost. Servera direkt.

Vintips till risotton:

Luigi di Grasso Alta Langa Metodo Classico

289,00 kr


Varför inte servera lite bubbel till risotton? Detta är ett mousserande vin från Piemonte med en smak som är fruktig och frisk med fina toner av persika, rostat bröd, gula päron, citrus samt en fläkt av äpplen och nougat. Funkar både som aperitif och till lätta och medelkraftiga anrättningar på fisk och skaldjur.

Recept: Av: Linnea Seidel