Mandelbiscotti med smak av apelsin.

Recept på helt fantastisk mandelbiscotti med en god smak av apelsin.

Mandelbiscotti och Ruffino Serelle
Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC

Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC

Italien

Systembolaget nr:

811902

199,00 kr


logo

1 h 30 min

Ruffino Serelle doftar honung med en touch av apelsinskal, peppar och kanel. I smaken märks söta toner av torkad aprikos och russin i samspel med vanilj och en liten aromatisk kryddighet. Smaken sitter kvar länge i munnen och eftersmaken kan föra tankarna till crème brûlé. För en riktigt italiensk smakupplevelse doppar man mandelbiscotti i vinet.

Mandelbiscotti med smak av apelsin

Ingredienser

 • 100 g smör eller margarin

 • 3 dl socker

 • 3 ägg

 • 1 apelsin

 • 1 vaniljstång

 • 1 dl hackad mandel

 • 1 tsk salt

 • 10 dl vetemjöl

 • 1 tsk bakpulver

Gör så här

  1. Börja med att sätta ugnen på 180°C.

  2. Vispa rumsvarmt smör/margarin och socker poröst. Knäck äggen och vispa ner i smeten.

  3. Riv skalet av apelsinen med rivjärn (tvätta den noga först). Pressa saften ur apelsinen.

  4. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur innehållet. Tillsätt apelsinskal, apelsinsaft, mandel och vanilj i smeten.

  5. Blanda salt, vetemjöl och bakpulver och vänd ner i smeten.

  6. Rulla ut till 2 stycken ca 30 cm långa "korvar", lägg på en plåt och platta ut så att de är 3 cm höga i mitten och smalare på kanterna.

  7. Grädda i ugnen 25-30 minuter. Tag ut längderna och lägg på en torr skärbräda, skär i cm-tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten.

  8. Sänk temperaturen på ugnen till 120°C och torka dem i ytterligare 60 minuter tills de får lite färg och känns genomtorra. Förvara torrt i burkar.

Klassiskt vin till mandelbiscotti:

Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC

199,00 kr


Låt dig fascineras över den honungssöta doften och de fina nyanserna av apelsinskal, peppar och kanel. När du smakar på det kommer du att slås av söta tonerna av torkad aprikos, russin och vanilj. Den långa eftersmaken för tankarna till crème brûlée och caramel.

För en sann italiensk smakupplevelse doppar man en mandelbiscotti i vinet. Men vinet passar även perfekt till desserter som innehåller nötter men också grönmögelost eller friterad camembert fungerar fantastiskt bra. Vad du än väljer kommer vinet att ta desserten till nästa nivå.